Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Exton Park λανσάρει τα πρώτα κρασιά θαλάσσιας παλαίωσης στην Βρετανία

Το Exton Park με έδρα το Χάμσαϊρ εντάχθηκε στη βιομηχανική τάση της υποβρύχιας παλαίωσης κρασιού. Το Exton Park θα κυκλοφορήσει αφρώδες κρασί θαλάσσιας παλαίωσης αργότερα φέτος, και θα γίνει το πρώτο οινοποιείο στο Ηνωμένο Βασίλειο που το κάνει.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Την στιγμή που τα υψηλής ποιότητας αφρώδη κρασιά απαιτούν συχνά παλαίωση, η διαδικασία παραδοσιακά πραγματοποιείται σε ξηρά. Η τεχνική της υποβρύχιας παλαίωσης είναι μια νέα και εκπληκτική τεχνική.

Πιο συγκεκριμένα, το 2010, δύτες στη Βαλτική θάλασσα ανακάλυψαν 168 μπουκάλια σαμπάνιας παγιδευμένα σε ένα βυθισμένο πλοίο και αθέλητα παλαιωμένα για αιώνες. Όταν δοκιμάστηκε, το κρασί είχε μια μοναδική, μεστή γεύση. Υποβρύχια οινοποιεία έχουν δημιουργηθεί από τότε στα ανοικτά των ακτών της Κροατίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Αυστραλίας, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής και της Νότιας Αφρικής.

Έτσι, συμμετέχοντας στο κίνημα, το Exton Park βύθισε 200 μπουκάλια από το εκλεκτής ποιότητας Blanc de Blancs του 2014 το 2018. Το κρασί εναποτέθηκε 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στα ανοιχτά της ακτής της Βρέστης στη Βρετάνη.

Ταυτόχρονα, το Exton Park παλαίωσε την ίδια ποικιλία κρασιού 60 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα αδελφά κρασιά με το όνομα «60 Above» και «60 Below» δοκιμάστηκαν στη συνέχεια δίπλα-δίπλα πέρυσι.

Η αποθήκευση κάθε φιάλης στον πυθμένα της θάλασσας κοστίζει περίπου 13 £ ανά μπουκάλι. Παρά το γεγονός ότι είναι μια δαπανηρή και δύσκολη διαδικασία, το Exton Park πιστεύει ότι τα εξαιρετικά αποτελέσματα κάνουν την αποθήκευση στη θάλασσα χρήσιμη.

«Διαπιστώσαμε ότι το θαλάσσιο κρασί ήταν πιο στρογγυλεμένο με μεγαλύτερο βάθος στο στόμα και είχε πιο απαλές, πιο ώριμες γεύσεις από το «60 Above»», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του αμπελώνα, Kit Ellen.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βαθιά νερά δημιουργούν την επίδραση ενός φυσικού κελαριού, καθώς το κρασί διατηρείται σε σταθερή θερμοκρασία στο απόλυτο σκοτάδι. Οι συνθήκες επιτρέπουν την ενίσχυση των γεύσεων, των χρωμάτων και των αρωματικών που προκύπτουν.

Η τεχνική έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο διαδικτυακός έμπορος κρασιού, The English Vine, έβαλε 200 μπουκάλια κάτω από τη θάλασσα το 2021. Τα αγγλικά κρασιά βρίσκονται ακόμα 25 μέτρα κάτω από το νερό από τις ακτές του Κεντ και περιμένουν να αναδυθούν.

Τέλος, το Exton Park σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τόσο το «60 Above» και το «60 Below» εγκαίρως για τα Χριστούγεννα του 2023.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...