Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το μεταβαλλόμενο κλίμα αποδεικνύεται πρόκληση ή μήπως ευκαιρία για αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη από ό,τι ακόμη και ο Covid, αλλά αν θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει ένα καλό σημείο, τότε είμαστε σε θέση να την αγκαλιάσουμε… τουλάχιστον στα σημεία που αφορούν το κρασί.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Κάπως έτσι γεννάται η ιδέα πως, όταν το κλίμα θερμαίνεται σε πρωτοφανή επίπεδα, φτιάχνεται καλύτερο κρασί από ποτέ.

Μέχρι στιγμής, αυτός ήταν ο θερμότερος αιώνας που έχει καταγραφεί, με τις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες πάνω από 1 βαθμό κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο από την πρώιμη βιομηχανική περίοδο πριν από 150 χρόνια, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα Climate Central. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τα 10 θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί (μέχρι το 2020) που συνέβησαν όλα αυτόν τον αιώνα.

Εν τω μεταξύ, το 2021 είναι η έβδομη συνεχόμενη χρονιά (2015-2021), όπου η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν πάνω από 1 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με όλα τα σύνολα δεδομένων που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά για το κρασί; Λοιπόν, παρά την αυξημένη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, η ποιότητα κάθε τρύγου έχει βελτιωθεί σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια.

Μια ματιά στο νέο μας vintage γράφημα το δείχνει όμορφα. Το γράφημα μπορεί να αναλυθεί ανά περιοχή και ακόμη και ανά κατηγορία τιμής, και οι σοδειές βαθμολογούνται σύμφωνα με τις βαθμολογίες που απονέμονται στα κρασιά από αυτές τις περιοχές από τους 40 μονούς κριτικούς κρασιού των οποίων οι βαθμολογίες συλλέγουμε. Αυτές οι βαθμολογίες υπολογίζονται στη συνέχεια για να δώσουν μια βαθμολογία vintage βασικά μια βαθμολογία για κάθε σοδειά σε κάθε περιοχή.

Οι κατηγορίες είναι σημαντικές. Τα κορυφαία κρασιά θα έχουν πάντα υψηλότερες βαθμολογίες, επομένως αποτελούν σημείο αναφοράς για τον τρύγο της περιοχής συνολικά. Ωστόσο, ενώ τα καθημερινά κρασιά μπορεί να έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες, θα αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα την συνολική ποιότητα των φρούτων.

Έπειτα, δεν είναι μόνο η αλλαγή του κλίματος, φυσικά. Υπήρξαν τεράστιες βελτιώσεις στη γνώση και την πρακτική της αμπελουργίας τα τελευταία 20 χρόνια, ειδικά στα υψηλότερα κλιμάκια της διεπαφής ποιότητας/τιμής, αλλά οι παραλληλισμοί είναι ασυνήθιστοι.

Δείτε το Μπορντό, για παράδειγμα. Στη δεκαετία του 1990, μόνο δύο vintage πέτυχαν βαθμολογία 95 μονάδων στο επίπεδο τιμών Super Fine – 1990 και 1998. Δύο vintage κατάφεραν να βαθμολογηθούν με 94, ενώ οι υπόλοιπες ήταν μεταξύ 90 και 92. Η πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα είχε επίσης δύο Τρύγοι 95 πόντων (2000 και 2005), αλλά υπήρχε και 96 πόντους (2009), ενώ η χαμηλότερη βαθμολογία ήταν 93 (για τους τρύγους 2002 και 2007).

Για τα επόμενα 10 χρόνια, οι βαθμολογίες ήταν ακόμα καλύτερες. Η χαμηλότερη κατάταξη είναι ένα 93 (για τον τρύγο του 2013), ενώ υπάρχουν δύο vintage με βαθμολογία 97 (2018 και 2019), τρία 96άρια και δύο 95άρια. Έτσι, επτά στα 10 vintage βαθμολογήθηκαν με 95 ή υψηλότερα, ένα πολύ καλύτερο ποσοστό επιτυχίας από ό,τι στο παρελθόν.

Εξετάζοντας τις πέντε θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί, ο τρύγος του 2016 βαθμολογήθηκε με 96, το ’19 βαθμολογήθηκε με 97, το ’15 πήρε 96, ενώ οι τρύγοι του 2017 και του 2018 βαθμολογήθηκαν με 95 και 97, αντίστοιχα. Σαφώς, στο Μπορντό αρέσει λίγη ζέστη.

Δεν περιορίζεται ούτε στο Μπορντό. Στη Βουργουνδία, η δεκαετία του 1990 προσέφερε μια δεκαετία vintage με μέση βαθμολογία (σε επίπεδο Super Fine) 91,4. Τα επόμενα 10 χρόνια ο μέσος όρος ανέβηκε στο 92,8, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια είχαν μέση βαθμολογία ποιότητας vintage 94,1. αυτή είναι μια πολύ ασυνήθιστη αλλαγή.

Πέρα από τη Γαλλία, η Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1990 είχε μέση βαθμολογία ποιότητας vintage 93,4, αριθμός που είχε ανέβει στο 94,7 μέχρι το 2010. Η τελευταία δεκαετία των τρύγων έχει μέση βαθμολογία 95,5 στο Super Fine τέλος της κλίμακας.

Η Αυστραλία, όπου η οινοποίηση ως βιομηχανία είναι ήδη επισφαλής λόγω των κλιματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, έχει παρόμοια τροχιά. Στη δεκαετία του 1990, η μέση βαθμολογία στην κορυφή ήταν 93 μονάδες. Δέκα χρόνια αργότερα, αυτό είχε σκαρφαλώσει στο 94,2 και οι τελευταίες 10 σοδειές έχουν μέση βαθμολογία 95,1.

Η ιστορία είναι η ίδια σε όλες τις κατηγορίες τιμών, αν και σε πιο μέτρια κλίμακα όσο πιο κάτω πηγαίνετε, και ναι, καλύτεροι κλώνοι, καλύτερη αμπελοκαλλιέργεια και καλύτερη οινοποίηση παίζουν ρόλο, αλλά είναι δύσκολο να αγνοήσουμε τη συσχέτιση μεταξύ της ανόδου αξιολογήσεις ποιότητας και την άνοδο της θερμοκρασίας.

Όπως και να χει όσο ζοφερό κι αν είναι το μέλλον για τον πλανήτη γενικά, τουλάχιστον θα μπορέσουμε να αποχαιρετήσουμε τον μικρό, μπλε κόσμο μας με μερικά εξαιρετικά κρασιά…

 

Πηγή: wine-searcher.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...