Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μπορεί η ποικιλία Gamay να έχει μέλλον στην Νότια Αφρική

Ο οινοπαραγωγός του Radford Dale, Jacques de Klerk, έχει βάλει στο στόχαστρο το σταφύλι Gamay σε μια προσπάθεια να παρασκευάσει φρέσκα, φρουτώδη και εύκολα στην κατανάλωση κρασιά με νότιο αφρικανικό ύφος, μέσα σε ένα φόντο οινοπαραγωγών νέας γενιάς που πρωτοστατούν στην καινοτομία.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Αν κάποιος κάνει μία βόλτα στη Νότια Αφρική το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει είναι καινοτομία. Οι οινοπαραγωγοί, που δεν είχαν ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, επανέρχονται στη δράση, απτόητοι από δύο χρόνια πολλαπλών απαγορεύσεων αλκοόλ και αυστηρών κανονισμών.

Νέα σταφύλια μπαίνουν στο ρόστερ της Νότιας Αφρικής. Το Robertson’s Springfield Estate παράγει τώρα ένα Albariño, ακολουθώντας τα βήματα του παραγωγού Hemel-en-Aarde, Newton Johnson, ο οποίος κυκλοφόρησε το πρώτο εμπορικό albariño της χώρας το 2014.

Παράλληλα, και άλλες καινοτομίες έρχονται με τη μορφή του Saurwein’s Chi Riesling, η πρώτη σοδειά του οποίου κυκλοφόρησε το 2018, και της σειράς τριών κρασιών Gamay του Radford Dale που εκτείνονται σε πολλαπλά επίπεδα τιμών, τα οποία ο οινοποιός και αμπελουργός Jacques de Klerk θεωρεί πιο ελαφρύ και πιο εύκολο στην κατανάλωση. «Εναλλακτικό για το Cinsault».

Η σχέση του Radford Dale με τον Gamay ξεκίνησε το 2014, όταν υπήρχαν μόνο οκτώ εκτάρια φυτεύσεων στη χώρα. Μετά από τρία χρόνια αγοράς σταφυλιών Gamay, όταν κύλησε το 2017, ο οινοποιός de Klerk και η ομάδα του άρχισαν να φυτεύουν τα δικά τους αμπέλια Gamay, περιγράφοντας αυτό ως «το κομμάτι που έλειπε» που τους επέτρεψε να αναπτύξουν το σταφύλι με το στυλ που σκόπευαν.

Αυτό το επιδιωκόμενο στυλ, λέει ο de Klerk, είναι ένα κρασί που «ευθυγραμμίζεται με το Pinot Noir».

«Μεγάλα μέρη του Ακρωτηρίου είναι πολύ ζεστά για ωραίο Pinot, αλλά το Gamay δεν είναι τόσο ευαίσθητο σε αυτόν τον θερμότερο καιρό», αναφέρει ο ίδιος. «Επιπλέον, το Gamay λειτουργεί καλά σε έδαφος πλούσιο σε γρανίτη, κάτι που έχουν σε αφθονία οι αμπελοοινικές περιοχές του Ακρωτηρίου.»

Η παραγωγή δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς η αγορά ενός νέου κτήματος στο Έλγιν οδήγησε στη φύτευση ενός ακόμη εκταρίου αμπέλου Gamay.

Ο de Klerk είναι επίσης πρόθυμος να ενθαρρύνει άλλους οινοποιούς να κάνουν piggyback στην τάση. «Δεν θα ήθελα τίποτα περισσότερο από το να ξεκινήσουν οι άλλοι παραγωγοί να φυτεύουν», τονίζει.

Όμως, η καινοτομία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παράδοση. Αρκετοί νοτιοαφρικανοί οινοπαραγωγοί παραμένουν επικεντρωμένοι σε ορισμένες από τις κορυφαίες ποικιλίες σταφυλιών της χώρας, φτιάχνοντας κρασιά με αυτά τα σταφύλια σε μια προσπάθεια να χαράξουν μια εθνική ταυτότητα.

Έτσι, ενώ η ομάδα του Radford Dale επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτό το κίνημα, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος για πειραματισμούς.

«Όταν αρχίσαμε να καθιερωνόμαστε πραγματικά ως Νοτιοαφρικανός παραγωγός, ήταν μια από τις κεντρικές ιδέες που θέλαμε να κάνουμε τα κρασιά μας όσο το δυνατόν πιο νοτιοαφρικανικά», λέει ο de Klerk. «Το Chenin Blanc ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος των πρώτων μας χρόνων, με την έννοια ότι ήταν η μισή παραγωγή μας», εξηγεί.

«Το στυλ του Pinotage και του Chenin που φτιάχνουμε τώρα δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ όσο τα υπόλοιπα. Πάντα μας ενδιέφερε να κάνουμε χαμηλότερο αλκοόλ, πιο φρέσκα στυλ Pinotage, και όταν ξεκινήσαμε να το κάνουμε ήταν λίγο περίεργο», λέει ο de Klerk. «Γρήγορα μπροστά 19 χρόνια, και υπάρχουν πολύ περισσότερα τέτοια πράγματα που αναδύονται».

Ήταν αποτέλεσμα της εμπειρίας του Radford Dale με τα Pinotage, Pinot Noir και Cinsault, εστιάζοντας σε πιο ανοιχτόχρωμα κόκκινα, που «μας ώθησαν να σκεφτούμε τον Gamay στον ίδιο φακό».

Ως εκ τούτου, οι νοτιοαφρικανοί οινοποιοί σε καμία περίπτωση δεν απομακρύνονται από τις ποικιλίες σταφυλιών που τις βάζουν στον χάρτη, αλλά προσπαθούν να επεκταθούν και να πειραματιστούν.

Ο Tom Prior, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης στο Radford Dale, λέει ότι το επίκεντρο είναι το «ποιοτικό υλικό στο σωστό σημείο».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...