Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κατακερματισμό αγοράς βλέπει ο κλάδος αλκοολούχων ελέω επισήμανσης στην Ιρλανδία

Ο κλάδος των Ευρωπαϊκών Αλκοολούχων ποτών ζητά εναρμονισμένη αγορά καλώντας την Κομισιόν διερευνήσει τα μέτρα της Ιρλανδίας για την επισήμανση των οινοπνευματωδών.

Η spiritsEUROPE υπέβαλε επίσημη καταγγελία, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ιρλανδίας, για παραβίαση της ενωσιακής  νομοθεσίας αναφορικά με το νέο νόμο της χώρας για την επισήμανση των οινοπνευματωδών ποτών. Με τα προτεινόμενα μέτρα υπάρχει ο κίνδυνος κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς, λόγω παρέκκλισης από τους εναρμονισμένους ενωσιακούς κανόνες επισήμανσης. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, δημιουργούνται δυσανάλογα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων  γεγονός που δεν συνάδει με  τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η spiritsEUROPE πιστεύει ότι το σχέδιο νόμου – το οποίο  υποχρεώνει για πρόσθετες πληροφορίες στην ετικέττα των οινοπνευματωδών ποτών που κυκλοφορούν στην Ιρλανδία , αναφορικά με τις προδιαγραφές τους αλλά και τις προειδοποιήσεεις για την υγεία των καταναλωτών – δημιουργεί δυσανάλογο εμπορικό εμπόδιο, που παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Στην πράξη, οι νέες διατάξεις  θα εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να πωλούν οινοπνευματώδη ποτά στην Ιρλανδία, που πωλούνται νόμιμα σε όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ,  εκτός εάν τα προϊόντα επισημανθύν εκ νέου,  με τις πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα γραμμάρια αλκοόλης, τον αριθμό θερμίδων στο δοχείο, καθώς και κείμενο και εικονογράμματα προειδοποιήσεων για την υγεία. Αυτό θα καθιστούσε πολύ πιο περίπλοκη και πιο δαπανηρή, για τους μη Ιρλανδούς παραγωγούς και διανομείς εντός και εκτός της ΕΕ, τη διάθεση των προϊόντων τους στους Ιρλανδούς καταναλωτές.

Ως εκ τούτου, οι προβλεπόμενοι περιορισμοί θα υπονομεύσουν την ακεραιότητα και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και θα παρεμποδίσουν το εμπόριο με τρίτες χώρες. Μια θεμελιώδης ανησυχία που έχει εκφραστεί από άλλες οργανώσεις της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, από έναν αριθμό ρεκόρ δεκατριών κρατών μελών της ΕΕ και αρκετών τρίτων χωρών μεταξύ των κύριων εμπορικών εταίρων μας.

«Δικαιολογημένα, το  δικαίωμα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων στην ενιαία αγορά υπόκειται  σε αυστηρούς κανόνες. Οι εμπορικοί φραγμοί πρέπει να είναι δικαιολογημένοι και αναλογικοί.  Πιστεύουμε ότι η Ιρλανδία  απέτυχε να αποδείξει το παραδεκτό των μέτρων της  και για τα δύο αυτά κριτήρια», δήλωσε ο Ulrich Adam, Γενικός Διευθυντής της spiritsEUROPE.

Επιπλέον, η Επιτροπή δεσμεύεται  να παρουσιάσει σύντομα νέους, εναρμονισμένους κανόνες επισήμανσης για τα οινοπνευματώδη ποτά. Σε μια τέτοια κατάσταση, η κοινή πρακτική λέει ότι τα σχέδια για αποκλίνοντες εθνικούς κανόνες θα πρέπει να τεθούν σε παύση», πρόσθεσε ο Adam.

Στην  καταγγελία της, η spiritsEUROPE περιγράφει γιατί το σχέδιο μέτρων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει του άρθρου 36 της Συνθήκης και αποτελεί  δυσανάλογο εμπόδιο στο εμπόριο στην ενιαία αγορά.

«Αναγνωρίζουμε πλήρως και σεβόμαστε το δικαίωμα της Ιρλανδίας να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας των πολιτών της. Πολυάριθμα ουσιαστικά, αναλογικά και τεκμηριωμένα μέτρα δημόσιας υγείας για τη μείωση των βλαβών που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι διαθέσιμα. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Ιρλανδία διεξήγαγε ανεπαρκή ανάλυση της αναλογικότητας των ιδιαίτερων επιλογών πολιτικής της όσον αφορά την επισήμανση, καθώς υπάρχουν σαφώς άλλες κατάλληλες, αλλά λιγότερο περιοριστικές επιλογές για το εμπόριο.», κατέληξε ο Ulrich Adam.

Το ζήτημα περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι, τα αποδεικτικά στοιχεία που υπέβαλε η Ιρλανδία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δικαιολογήσει τα μέτρα της, παρέμειναν μη προσβάσιμα στο κοινό. «Πιστεύουμε ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποια στοιχεία έχουν συλλεχθεί  και εξεταστεί από την Ιρλανδία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να θεωρήσει τα προτεινόμενα μέτρα δικαιολογημένα και αναλογικά. Προς όφελος της διαφάνειας και της βελτίωσης της νομοθεσίας, πιστεύουμε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να καταστεί πλήρως προσβάσιμη στο κοινό», κατέληξε ο Adam.

 

Πηγή: ΣΕΑΟΠ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.