Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Διαστημικά κλήματα παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή σε περονόσπορο και φυλλοξήρα

Η πρώιμη έρευνα δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και υπάρχουν σχέδια για μια «διαστημική συγκομιδή αμπέλου» το 2023, δήλωσε η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο.

 

Τα «διαστημικά αμπέλια» Merlot και Cabernet Sauvignon που εκτοξεύτηκαν σε τροχιά μαζί με μπουκάλια Petrus 2000 έχουν καλλιεργηθεί μαζί με τα θυγατρικά φυτά τους στη δυτική Γαλλία, ανέφεραν οι ερευνητές .

«Τα πρώτα «διαστημικά σταφύλια» είναι πλέον ορατά στα καλάμια μόλις λίγους μήνες μετά τη φάση αναφύτευσης που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2022», δήλωσε η Space Cargo Unlimited, η start-up που ηγείται του έργου.

Συνολικά 320 ρίζες αμπέλου πέρασαν περισσότερο από ένα χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μαζί με μπουκάλια από το περίφημο κρασί Pomerol πριν προσγειωθούν στη Γη στις αρχές του 2021

Αποτελεί μέρος του έργου «Mission Wise» της Space Cargo Unlimited, στο οποίο συμμετέχει επίσης το ινστιτούτο κρασιού του Πανεπιστημίου του Μπορντό, το ISVV, μεταξύ άλλων εταίρων.

Στόχος του είναι να διερευνήσει τον αντίκτυπο της μικροβαρύτητας και των ακραίων συνθηκών στα αμπέλια, ιδίως εξετάζοντας γενετικές διαφορές σε σύγκριση με δείγματα ελέγχου στη Γη.

Είναι νωρίς, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα «διαστημικά κλήματα» μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένη αντοχή στον περονόσπορο και το παράσιτο της φυλλοξήρας, καθώς και αλλαγές στην περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, είπε.

Οι επιτόπιες δοκιμές έχουν προγραμματιστεί για αργότερα αυτό το έτος μαζί με τον Groupe Mercier, τον ειδικό στην αμπελοκαλλιέργεια που είναι εμπορικός εταίρος στο έργο και επιβλέπει τα αμπέλια.

Ενώ ορισμένα σταφύλια θα μπορούσαν να μαζευτούν το 2022, η πρώτη σωστή «διαστημική συγκομιδή αμπέλου» αναμένεται το 2023, ακολουθούμενη από μια «μικροοινοποίηση» για τη δημιουργία δοκιμαστικών κρασιών για έρευνα, δήλωσε η Space Cargo Unlimited.

Περισσότερα καλάμια αμπέλου από άλλες ποικιλίες σταφυλιών θα μπορούσαν να τεθούν σε τροχιά το 2024, πρόσθεσε.

«Οι πρώτες ενδείξεις της δουλειάς μας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες», δήλωσε ο Nicolas Gaume, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Space Cargo Unlimited.

Ο Δρ Μάικλ Λέμπερτ, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας, πρόσθεσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη δυνατότητα που μας έδωσε ο χώρος να αναπτύξουμε νέες βιολογικές ποικιλίες κρασιού που είναι πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Απαιτείται ακόμα περισσότερη δουλειά, αλλά είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από τις προοπτικές, ειδικά με την επερχόμενη πρώτη μας συγκομιδή διαστημικών σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού.»

Η χημική ανάλυση του διαστημικού κρασιού Petrus 2000 βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη, πρόσθεσαν οι ομάδες.

Σε μια γευσιγνωσία πέρυσι, η Jane Anson έγραψε για το Decanter ότι το διαστημικό Petrus 2000 φαινόταν «ελαφρώς πιο εξελιγμένο από ότι θα περίμενα», σε σύγκριση με το δείγμα Petrus 2000 από τη Γη. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και στην παραλλαγή του μπουκαλιού, πρόσθεσε.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...