Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Αμπελουργία για οινολόγους» στα εκπαιδευτικά σεμινάρια του Γεωπονικού

Στα «μυστικά» μονοπάτια της σύνθετης αμπελοοινικής τέχνης σχεδιάζει να «μυήσει», προσεχώς, ενδιαφερόμενους αμπελουργούς, οινολόγους, οινοποιούς κι εργαζόμενους σε οινοποιεία εν γένει, οι οποίοι θέλουν να ανοίξουν τους ορίζοντες των γνώσεων τους σε σχέση με το αντικείμενο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

του Λεωνίδα Λιάμη

Μέσα από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης που διατηρεί και με πρωτοβουλία του εργαστηρίου Οινολογίας, το ΓΠΑ ετοίμασε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια σειρά μαθημάτων σεμιναριακού τύπου, τα οποία θα διδαχθούν εξ αποστάσεως, μέσω ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας κι εστιάζουν στους τομείς της αμπελουργίας, της οινοποίησης και της μικροβιολογία οίνου, με σκοπό να παράσχουν, σε όσους τα παρακολουθήσουν, πολύτιμα εφόδια για την ορθή άσκηση της τέχνης της αμπέλου και του οίνου.

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί, τιτλοφορείται «Αμπελουργία για οινολόγους» έχει χρονική διάρκειά του 55 διδακτικές ώρες και οι εκπαιδευόμενοι θα διδαχθούν, μεταξύ άλλων, για την ανατομία της αμπέλου, τις βασικές αρχές φυσιολογίας της αμπέλου, το εδαφοκλιματικό περιβάλλον, τις βασικές αρχές εγκατάστασης αμπελώνα, τα συστήματα διαμόρφωσης κλπ.

Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Οινολογίας του ΓΠΑ, Γεώργιος Κοτσερίδης, αμπελουργία διδάσκει ο Αναπληρωτής Καθηγητή του ΑΠΘ, Στέφανος Κουνδουράς, για το φυσικό περιβάλλον της αμπέλου ο καθηγητής Δ. Καλύβας, ενώ αμπελογραφία θα διδάξουν οι Κ. Μπακασιέτας και Α. Μπινιάρη.

«Μικροβιολογία Οίνου – Τεχνολογία Ζυμώσεων», ονομάζεται το έτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΓΠΑ, το οποίο έχει χρονική διάρκεια 44 ώρες. Σύμφωνα με το πλάνο που έχει «χτιστεί» οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν μεταξύ άλλων για την εξέλιξη της μικροβιακής μικροχλωρίδας στην παραγωγική διαδικασία, για τις ζύμες και την αλκοολική ζύμωση, για τα μεταβολικά μονοπάτια παραγωγής δευτερογενών μεταβολιτών από τις ζύμες, για τη μηλογαλακτική ζύμωση και την επίδραση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οίνου και τέλος για τις αλλοιώσεις στο κρασί που ευθύνονται σε μικροοργανισμούς. Επιστημονικός υπεύθυνος στο workshop είναι ο καθηγητής Οινολογίας του ΓΠΑ, Γεώργιος Κοτσερίδης, ενώ διδάσκουν η Μαρία Δημοπούλου δρ Οινολογίας από το πανεπιστήμιο του Μπορντώ στη Γαλλία, με μεγάλη εμπειρία στην επίδραση των μικροοργανισμών στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οίνου και βιοτεχνολογία ζυμώσεων ο Σπύρος Παραμυθιώτης, Διδάκτορας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με εξειδίκευση στην Μικροβιολογία Τροφίμων και Ποτών.

Το τρίτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Τεχνολογία οίνου – Making good wines» και έχει διάρκεια 55 διδακτικές. Στην περίπτωση αυτή στους εκπαιδευόμενους θα παρασχεθούν επιστημονικές γνώσεις για τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ωρίμανση των σταφυλιών, την αύξηση ή μείωση του εν δυνάμει αλκοολικού τίτλου και της οξύτητας, τη σημασία του αφομοιώσιμου αζώτου και τη διαχείρισή του κατά την αλκοολική ζύμωση, παραδείγματα ελληνικών ποικιλιών και τη διαχείρισή τους, στελέχη ζυμομυκήτων και την επίδρασή τους στο άρωμα, αλλά και για τη λευκή και ερυθρή οινοποίηση και τη διαχείριση της μηλογαλακτικής ζύμωσης. Και σε αυτό το πρόγραμμα επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο κ. Γεώργιος Κοτσερίδης Καθηγητής Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ θα διδάξουν και άλλοι καθηγητές, όπως ο Γιάννης Παρασκευόπουλος από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.