Με τη χώρα να φουσκώνει σε ένα όψιμο κύμα καύσωνα, είναι 20 βαθμούς Κελσίου στις πέντε το πρωί καθώς μια θεριζοαλωνιστική μηχανή σέρνεται κατά μήκος μιας σειράς αμπέλων, με ισχυρούς προβολείς που βοηθούν να καθοδηγήσει το δρόμο της μέσα στο σκοτάδι.
Είναι ήδη μια κοινή πρακτική σε πολλές οινοποιητικές χώρες με ζεστά καλοκαίρια, αλλά μια πρακτική που είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο κοινή καθώς επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, η συγκομιδή τη νύχτα μπορεί επίσης να βοηθήσει τους παραγωγούς να εξοικονομήσουν χρήματα, σύμφωνα με τον Kees Van Leeuwen, καθηγητή αμπελουργίας στο Bordeaux Sciences Agro University.
«Αν η συγκομιδή γίνεται τη νύχτα, η θερμοκρασία των σταφυλιών είναι χαμηλότερη, ειδικά σε σύγκριση με τις πολύ ζεστές μέρες που είχαμε αυτή την εβδομάδα», ανέφερε ο ίδιος.
Έπειτα, ο τρυγητής ρίχνει τα σταφύλια merlot σε κάδους που ο ιδιοκτήτης του αμπελώνα Stephane Heraud κουμπώνει στο τρακτέρ του για να τα μεταφέρει στον συνεταιρισμό.
«Έχουμε περάσει 15 χρόνια που μαζεύουμε τα λευκά και τα ροζέ τη νύχτα, και ίσως μια μέρα να το κάνουμε και για τα κόκκινα», είπε ο Heraud, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του συνεταιρισμού Vignerons de Tutiac.
«Αν τρυγούσαμε τη νύχτα, θα είχαμε κρασί με περισσότερη οξύτητα, το οποίο από άποψη γεύσης δεν είναι και τόσο ωραίο». Ο Heraud σκαρφαλώνει στο τρακτέρ του και απλώνει ξηρό πάγο (-80 C) στα σταφύλια.
Αυτό όχι μόνο βοηθά να διατηρηθούν τα σταφύλια δροσερά, αλλά μειώνει το επίπεδο οξυγόνου στους κάδους καθώς οδηγεί στον συνεταιρισμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε μια από τις προστατευόμενες περιοχές της Γαλλίας με 500 καλλιεργητές.
Η Tutiac έχει ειδικευτεί στα ροζέ και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής στην περιοχή του Μπορντό.
Το ροζέ της χωρίς φυτοφάρμακα προκάλεσε σάλο σε μια τυφλή γευσιγνωσία που διεξήχθη από το γαλλικό περιοδικό κρασιού La Revue des vins de France, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μεταξύ των τριαντάφυλλων από την περιοχή της Προβηγκίας που παραδοσιακά παίρνουν κορυφαία βαθμολογία στην κατηγορία.
Εκείνο το βράδυ, οι καλλιεργητές αναμενόταν να ρίξουν περίπου 500 τόνους σταφυλιών στις διάφορες δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα στο πατητήρι, αρκετά για να φτιάξουν μισό εκατομμύριο μπουκάλια κρασί.
Ο επικεφαλής οινολόγος της Tutiac, Paul Oui, είπε ότι στους καταναλωτές αρέσουν τα ροζέ που είναι ανοιχτόχρωμα και διαυγή.
Για να το πετύχετε αυτό «πρέπει να περιορίσετε τη μεταφορά του χρώματος από το δέρμα στο χυμό και όσο πιο νωρίς και πιο δροσερά τρυγήσουμε τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τη μεταφορά», είπε.
Η νυχτερινή συγκομιδή είναι ήδη συνηθισμένη στην Αυστραλία και την Καλιφόρνια λόγω της ζέστης και η πρακτική εξαπλώνεται στην περιοχή του Μπορντό σύμφωνα με τον Van Leeuwen.
«Για τα λευκά και τα ροζέ, μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα γίνει κοινή πρακτική», είπε ο ειδικός.
Ούτε απέκλεισε ότι θα μπορούσε κάποια μέρα να αφορά σταφύλια για κόκκινο κρασί, που αντιπροσωπεύουν το 85 τοις εκατό της παραγωγής του Μπορντό.
Η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει τα σταφύλια να ωριμάζουν πιο γρήγορα και να σπρώχνουν τη συγκομιδή νωρίτερα και σε θερμότερες περιόδους, και ο Heraud επιβεβαίωσε ότι η συγκομιδή γινόταν πράγματι ολοένα και πιο γρήγορα.
«Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός έβλεπα τους γονείς μου να τρυγούν τον Νοέμβριο», είπε.
«Πέρυσι τελειώσαμε στις 30 Σεπτεμβρίου…», πρόσθεσε.
«Όποιος λέει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πραγματική, δεν είναι οινοποιός του Μπορντό», σχολιάζει ο ίδιος.