Το θερμότερο καλοκαίρι της Ευρώπης τα τελευταία 2.000 χρόνια (2023) προκάλεσε σημαντική πτώση της γεωργικής παραγωγής στην Ιταλία τους τελευταίους 12 μήνες.
Οι ιταλικές εκμεταλλεύσεις κατέγραψαν ετήσια πτώση της παραγωγής κατά 3,9% το 2023, με αμπέλια, φρούτα και ελιές να μειώνονται κατά 11,1% σε όγκο, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Η συνολική παραγωγή κρασιού στην Ιταλία μειώθηκε κατά 17% καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες έφτασαν μέχρι το φθινόπωρο του 2023. Οι χαλαζοθύελλες προκάλεσαν επίσης όλεθρο σε πολλούς ιταλικούς αμπελώνες.
«Οι τάσεις του έτους επηρεάστηκαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, με μια διαδοχή ακραίων γεγονότων που επηρέασαν πολλές καλλιέργειες πρωταρχικής σημασίας», ανέφερε η δήλωση.
Το 2024 η νότια Ιταλία, καθώς και τα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας, γνώρισαν σοβαρή ξηρασία που σκοτώνει καλλιέργειες και ζώα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η γεωργική οργάνωση Coldiretti.
Αυτή την εβδομάδα, η Ιταλία ήταν μία από τις έξι χώρες που καταψήφισαν μια πολιτική της ΕΕ που θα απαιτούσε από τα μέλη να αποκαταστήσουν τη φύση στο ένα πέμπτο της γης και της θάλασσας τους έως το 2030. Η πολιτική στοχεύει να αναστρέψει τη μείωση των φυσικών οικοτόπων της Ευρώπης, το 81% των οποίων είναι χαρακτηρίζεται ως «κακής υγείας» και θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους αμπελώνες και τις γεωργικές εκτάσεις.
Η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Ολλανδία ψήφισαν επίσης κατά της πολιτικής, με ορισμένους να αμφισβητούν πώς θα χρηματοδοτηθεί η προτεινόμενη αποκατάσταση και από ποιον.
Οι επικριτές βλέπουν επίσης τον νόμο ως απόδειξη της πράσινης «υπερρύθμισης». Η Σουηδία πιστεύει ότι η ΕΕ κάνει υπέρβαση προσπαθώντας να ρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες διαχειρίζονται τα δάση τους, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο για να κατευνάσει τους θυμωμένους αγρότες. Η Ουγγαρία υποστήριξε ότι η ΕΕ θέτει «παράλογους στόχους».
Ωστόσο, η νομοθεσία ψηφίστηκε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, καθώς 27 χώρες ψήφισαν υπέρ της. Τι γίνεται λοιπόν τώρα;
Θα τεθούν πλέον νομικά δεσμευτικοί στόχοι και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση της φύσης σε μια ποικιλία οικοσυστημάτων. Τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν εθνικά σχέδια αποκατάστασης στην Επιτροπή, και η αναθεώρηση της εφαρμογής του νόμου και των επιπτώσεών του έχει προγραμματιστεί για το 2033.
«Θα βοηθήσει την ΕΕ να εκπληρώσει τις διεθνείς περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις και να αποκαταστήσει την ευρωπαϊκή φύση», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δήλωση.
Σύμφωνα με έρευνα της Savanta, το 85% των Ιταλών πολιτών υποστηρίζει το νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, παρά την αντίρρηση της κυβέρνησής τους.
Πηγή:thedrinksbusiness.com