Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνo, ενόψει της μεγαλύτερης έκθεσης Wine Paris στις 12 – 14 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της διοργανώτριας έκθεσης περιέγραψε με μελανά χρώματα το εμπόριο ποτών, ειδικά για όσους παράγουν και πουλάνε φθηνό κρασί. Βασιζόμενος στα δεδομένα της IWSR, είπε ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις το 2022 και προβλεπόμενες για το τέλος του τρέχοντος έτους καταγράφονται στον τομέα του κρασιού που διατίθενται σε τιμή κόστους («value and under»), που καλύπτει το φθηνότερο άκρο της αγοράς, με την πτώση των πωλήσεων πολύ μεγαλύτερη, έναντι της μπύρας ή των αλκοολούχων ποτών – αν και αυτές οι κατηγορίες υποφέρουν επίσης.
Αντίθετα, για το κρασί –μαζί με την μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά– παρατηρείται αύξηση στην κατηγορία «superpremium και άνω», που ο Lameyse είπε ότι καλύπτει μπουκάλια κρασιού με τιμή λιανικής στα 20 ευρώ ή περισσότερο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για επιστροφή στις πωλήσεις κρασιού από τις ΗΠΑ και την Κίνα . «Το κύριο ερώτημα αφορά το επίπεδο των αποθεμάτων, τα οποία είναι υψηλά στις ΗΠΑ και πολύ υψηλά στην Κίνα, και η κατανάλωση δεν αυξάνεται», είπε προσθέτοντας πως είναι μια πολύ εύθραυστη κατάσταση και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι».
Εξηγώντας περαιτέρω την ασταθή φύση της τρέχουσας κατάστασης, είπε ότι πολλές από τις μεγάλες εταιρείες ποτών έχουν επενδύσει πολλά σε δραστηριότητες τα τελευταία πέντε χρόνια, οι οποίες «χρηματοδοτήθηκαν από χρέη, όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Τώρα το κόστος των πάντων αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών επιβαρύνσεων, και οι μετοχές αυξάνονται, σημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες χρειάζονται μετρητά, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα πουλήσουν σε μειωμένη τιμή για να λάβουν αυτά τα μετρητά», είπε, ενώ σχολίασε επίσης ότι αναμένει να δει περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο ως αποτέλεσμα τέτοιων προκλήσεων.
Ωστόσο, η θετική πλευρά είναι η πεποίθηση ότι «η εξάντληση θα είναι υψηλή στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες», ιδιαίτερα με την Ημέρα των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα, ενώ η Κίνα θα πρέπει επίσης να αρχίσει να μειώνει τα επίπεδα των αποθεμάτων της με την Κινεζική Πρωτοχρονιά τον Ιανουάριο. «Είναι η πρώτη φορά από το 2019 που οι Κινέζοι θα μπορούν να προετοιμαστούν για μια μεγάλη γιορτή, γιατί πέρυσι, το άνοιγμα των ταξιδιωτικών περιορισμών ήταν λίγο τελευταία στιγμή», είπε. Συνεχίζοντας, παρατήρησε, «Ελπίζω φέτος να συμβεί… Η Κίνα μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι εδώ».
Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, όποια κι αν είναι η αγορά, ο Lameyse κατέγραψε την ίδια αρνητική τάση όσον αφορά την κατανάλωση κρασιού, για την οποία ευθύνονται οι αυξήσεις των τιμών λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και μεταφοράς και η αλλαγή συμπεριφοράς μεταξύ των νεότερων καταναλωτών. «Οι άνθρωποι μετριάζουν για λόγους υγείας», είπε, «είτε στην Ολλανδία είτε στη Γαλλία, στις ΗΠΑ ή στην Ιαπωνία.
Κατά τον ίδιο, «Το ένα τρίτο της γενιάς Z στη Γαλλία δεν πίνει αλκοόλ για λόγους υγείας και για τη γεύση του κρασιού – και αυτό είναι πολύ περισσότερο από 20-30 χρόνια πριν». Για την εξέλιξη αυτή, όπως υποστήριξε ευθύνεται «η πίεση που ασκείται από το λόμπι κατά του αλκοόλ», την οποία περιέγραψε ως «πολύ ισχυρή».
Όσον αφορά την προσφορά κρασιού, ενώ τα αποθέματα είναι υψηλά, ο Lameyse σημείωσε ότι η μικρότερη παγκόσμια συγκομιδή κρασιού φέτος, η οποία είναι η λιγότερο παραγωγική από το 1961, θα μπορούσε να βοηθήσει να ισορροπήσει η προσφορά με τη ζήτηση το επόμενο έτος.
«Θα υπάρχει λιγότερος διαθέσιμος όγκος τους επόμενους μήνες», είπε, ενώ ορισμένες αγορές, όπως η Ινδία, προβλέπεται να αυξηθούν στην κατανάλωση κρασιού, μαζί με μια προβλεπόμενη ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την Κίνα. Συνοψίζοντας, σχολίασε: «Δεν θέλω να είμαι πολύ αρνητικός», για να συμπληρώσει ότι, «είμαι πιο αισιόδοξος για τους επόμενους 12 μήνες».
