Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το κορυφαίο οινοποιείο της Νότιας Αμερικής μειώνει το βάρος της φιάλης

Το μεγαλύτερο οινοποιείο της Νοτίου Αμερικής και ένα εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο, Concha y Toro, αποτελεί το νεότερο και σημαντικότερο μέρος της πρωτοβουλίας Bottle Weight Accord, δεσμευόμενο να μειώσει το βάρος των μπουκαλιών του στα 420 γραμμάρια μέχρι τα τέλη του 2026.

Σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να μειωθεί το βάρος των μπουκαλιών κρασιού χωρητικότητας 750ml στα 420 ή λιγότερα γραμμάρια, συμβάλλοντας στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου προς το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2023 από τον οργανισμό Sustainable Wine Roundtable έπειτα από μελέτη που διεξήχθη υπό την αιγίδα πέντε κορυφαίων αλυσίδων μεταπώλησης, ήτοι τα Lidl, Whole Foods, The Wine Society, Alko και Systembolaget. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μέσο βάρος ενός μπουκαλιού κρασιού κυμαίνεται γύρω στα 550 γραμμάρια, και αναγνώρισε ότι σε αυτά οφείλεται περίπου το 30% των συνολικών ρύπων διοξειδίου της οινοπαραγωγικής διαδικασίας.

Αναφορικά με την είσοδο της Concha y Toro στην πρωτοβουλία, η διευθύντρια του τμήματος βιωσιμότητας του οινοποιείου, Valentina Lira, τόνισε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε μια φάση αναζήτησης της φιάλης του μέλλοντος και εξέφρασε την πεποίθηση της ότι θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο της εντός του χρονικού ορίου του 2026. Η είσοδος του Concha y Toro στην πρωτοβουλία είναι αρκετά σημαντική, αφού σε ετήσια βάση παράγει περίπου 384 εκατ. φιάλες. Παράλληλα, άξιο αναφοράς είναι ότι η απόφαση της πηγαίνει κόντρα στο κύμα της ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, που παραδοσιακά είναι υπέρμαχη των πιο βαριών μπουκαλιών.

Στην σπουδαιότητα της κίνησης στάθηκε και ο δρ. Peter Stanbury, διευθυντής του τμήματος ερευνών του SWR, που τόνισε πως σε μια αγορά όπως αυτή της Νότιας Αμερικής, όπου παραδοσιακά κυριαρχούν τα πιο βαριά μπουκάλια, το γεγονός ότι ένας από τους σημαντικότερους «παίκτες» της «περιοχής» αποτελεί πρωτοστάτη της πρωτοβουλίας είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Φυσικά, η Concha y Toro δεν είναι η μόνη εταιρεία με προέλευση από την Νότια Αμερική που αποφάσισε να κινηθεί προς ελαφρύτερα μπουκάλια, αφού λίγους μόλις μήνες νωρίτερα ο κολοσσός του αργεντίνικου κρασιού Zuccardi πήρε την τολμηρή απόφαση να κινηθεί στην κυκλοφορία των ακριβότερων κρασιών της σε μπουκάλια μικρότερου βάρους. Αναφορικά με την συγκεκριμένη κίνηση ο πρόεδρος της εταιρείας Sebastian Zuccardi είχε δηλώσει ότι παρότι περιμένει αντίσταση από τους διακινητές, θεωρεί ότι τα πιο ελαφρά μπουκάλια αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

Πληροφορίες από Vinetur και Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...