Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το κόκκινο κρασί και το τυρί μπορεί να αποτρέψουν την γνωστική «έκπτωση»

Η κατανάλωση τυριού και κόκκινου κρασιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Η μελέτη, του αμερικανικού πανεπιστημίου που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, διαπίστωσε ότι ένα καθημερινό ποτήρι κόκκινο καθημερινά, καθώς και η κατανάλωση τυριού και ένα εβδομαδιαίο γεύμα αρνιού, βοήθησαν στη μείωση του κινδύνου άνοιας λόγω των επιπέδων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, που τον προστατεύουν από την βλάβη.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα διεξήχθη σε 1.800 Βρετανούς από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, ηλικίας 46 έως 77 ετών, διαπίστωσε ότι το πολύ αλάτι ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας για την εξασθενημένη γνωστική λειτουργία, αλλά μια ημερήσια δόση κρασιού και τυριού βοήθησε.

Κατανάλωση φαγητού

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη — επιλεγμένοι από εμπεριστατωμένες γενετικές και υγειονομικές πληροφορίες — ρωτήθηκαν για την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, αποξηραμένων φρούτων, ωμά λαχανικά και σαλάτας, μαγειρευτά λαχανικά, λιπαρά ψάρια, άπαχο ψάρι, επεξεργασμένο κρέας, πουλερικά, μοσχάρι, αρνί , χοιρινό, τυρί, ψωμί, δημητριακά, τσάι και καφές, μπύρα και μηλίτης, κόκκινο κρασί, λευκό κρασί και σαμπάνια και οινοπνευματώδη ποτά.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ολοκληρώσουν ένα τεστ υγρής νοημοσύνης (FIT) από το 2006 έως το 2010 και ξανά σε δύο αξιολογήσεις παρακολούθησης από το 2012 έως το 2013 και το 2015 έως το 2016.

Το τυρί αποδείχθηκε ότι είναι η πιο προστατευτική τροφή ενάντια στα γνωστικά προβλήματα που σχετίζονται με τη ζωή, ακόμη και αργότερα στη ζωή. Επιπλέον, τα καθημερινά ποτήρια αλκοόλ, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, και αρνιού που καταναλώνονταν εβδομαδιαίως –αν και όχι άλλα κόκκινα κρέατα– βρέθηκε ότι βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη γνωστική λειτουργία.

Το αλάτι βρέθηκε ότι είναι το χειρότερο προϊόν για κατανάλωση, με τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ να αυξάνεται σημαντικά όταν καταναλώνεται σε υψηλά επίπεδα.

Δοκιμές

Ο Δρ Auriel Willette, επίκουρος καθηγητής στην Επιστήμη των Τροφίμων και την Ανθρώπινη Διατροφή, δήλωσε: «Ενώ λάβαμε υπόψη αν αυτό οφείλεται μόνο στο τι τρώνε και πίνουν οι εύποροι, απαιτούνται τυχαίες κλινικές δοκιμές για να καθοριστεί εάν κάνουμε εύκολες αλλαγές στο Η διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας με σημαντικούς τρόπους».

Ο υποψήφιος διδάκτορας νευροεπιστήμης Brandon Klinedinst πρόσθεσε ότι γενετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο, αλλά ότι «οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο και τη γνωστική έκπτωση συνολικά».

Είπε: «Ίσως η ασημένια σφαίρα που ψάχνουμε να αναβαθμίζει τον τρόπο που τρώμε. Η γνώση του τι συνεπάγεται αυτό συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της νόσου του Αλτσχάιμερ και στη θέση αυτής της ασθένειας σε αντίστροφη τροχιά».

Πηγή: thedrinkbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις 10 και 11 Ιουνίου, οι κύριες εθνικές οινικές ενώσεις της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν στην πόλη Montepulciano της Ιταλίας, στο...

REPORTS

Στη σειρά Micro Batch, κάθε οίνος είναι ένα πείραμα - με μια γηγενή ποικιλία, έναν άγνωστο τόπο ή μια νέα προσέγγιση.

REPORTS

Οι Ισπανοί οινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν μια δύσκολη χρονιά, καθώς οι νέοι βρετανικοί δασμοί για την περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εξαγωγών...

REPORTS

Φόρο τιμής στην Ελλάδα αποτελεί η νέα καμπάνια «Ωδή στον Τόπο μας» της σειράς αποσταγμάτων «Ηδωνικό» των Estates Costa Lazaridi, προσκαλώντας τους καταναλωτές να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Messinia Terroirs συμμετέχει στο φεστιβάλ Οινοξένεια, ενισχύοντας μια ουσιαστική «γέφυρα» συνεργασίας ανάμεσα σε δύο εμβληματικές οινικές περιοχές της Πελοποννήσου:...

REPORTS

Μεγάλη διεθνής αναγνώριση για τα Estates Costa Lazaridi: το Οινότρια Γη Syrah- Αγιωργίτικο BIO 2021 απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο Grand Gold Medal, καθώς και την...

REPORTS

Eκδόθηκε ο προσωρινός πίνακας κατάταξης με όλους τους αιτούντες, περιόδου 2024-2025, για ένταξη στην Παρέμβαση Π2-58.4 «Ενημέρωση για την υπεύθυνη κατανάλωση οίνων και το...

REPORTS

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ενίσχυση της κεφαλαιακής της...