Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το κόκκινο κρασί και το τυρί μπορεί να αποτρέψουν την γνωστική «έκπτωση»

Η κατανάλωση τυριού και κόκκινου κρασιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Η μελέτη, του αμερικανικού πανεπιστημίου που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, διαπίστωσε ότι ένα καθημερινό ποτήρι κόκκινο καθημερινά, καθώς και η κατανάλωση τυριού και ένα εβδομαδιαίο γεύμα αρνιού, βοήθησαν στη μείωση του κινδύνου άνοιας λόγω των επιπέδων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, που τον προστατεύουν από την βλάβη.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα διεξήχθη σε 1.800 Βρετανούς από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, ηλικίας 46 έως 77 ετών, διαπίστωσε ότι το πολύ αλάτι ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας για την εξασθενημένη γνωστική λειτουργία, αλλά μια ημερήσια δόση κρασιού και τυριού βοήθησε.

Κατανάλωση φαγητού

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη — επιλεγμένοι από εμπεριστατωμένες γενετικές και υγειονομικές πληροφορίες — ρωτήθηκαν για την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, αποξηραμένων φρούτων, ωμά λαχανικά και σαλάτας, μαγειρευτά λαχανικά, λιπαρά ψάρια, άπαχο ψάρι, επεξεργασμένο κρέας, πουλερικά, μοσχάρι, αρνί , χοιρινό, τυρί, ψωμί, δημητριακά, τσάι και καφές, μπύρα και μηλίτης, κόκκινο κρασί, λευκό κρασί και σαμπάνια και οινοπνευματώδη ποτά.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ολοκληρώσουν ένα τεστ υγρής νοημοσύνης (FIT) από το 2006 έως το 2010 και ξανά σε δύο αξιολογήσεις παρακολούθησης από το 2012 έως το 2013 και το 2015 έως το 2016.

Το τυρί αποδείχθηκε ότι είναι η πιο προστατευτική τροφή ενάντια στα γνωστικά προβλήματα που σχετίζονται με τη ζωή, ακόμη και αργότερα στη ζωή. Επιπλέον, τα καθημερινά ποτήρια αλκοόλ, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, και αρνιού που καταναλώνονταν εβδομαδιαίως –αν και όχι άλλα κόκκινα κρέατα– βρέθηκε ότι βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη γνωστική λειτουργία.

Το αλάτι βρέθηκε ότι είναι το χειρότερο προϊόν για κατανάλωση, με τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ να αυξάνεται σημαντικά όταν καταναλώνεται σε υψηλά επίπεδα.

Δοκιμές

Ο Δρ Auriel Willette, επίκουρος καθηγητής στην Επιστήμη των Τροφίμων και την Ανθρώπινη Διατροφή, δήλωσε: «Ενώ λάβαμε υπόψη αν αυτό οφείλεται μόνο στο τι τρώνε και πίνουν οι εύποροι, απαιτούνται τυχαίες κλινικές δοκιμές για να καθοριστεί εάν κάνουμε εύκολες αλλαγές στο Η διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας με σημαντικούς τρόπους».

Ο υποψήφιος διδάκτορας νευροεπιστήμης Brandon Klinedinst πρόσθεσε ότι γενετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο, αλλά ότι «οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο και τη γνωστική έκπτωση συνολικά».

Είπε: «Ίσως η ασημένια σφαίρα που ψάχνουμε να αναβαθμίζει τον τρόπο που τρώμε. Η γνώση του τι συνεπάγεται αυτό συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της νόσου του Αλτσχάιμερ και στη θέση αυτής της ασθένειας σε αντίστροφη τροχιά».

Πηγή: thedrinkbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

REPORTS

Το «πράσινο φως» άναψε η γαλλική Γερουσία για αεροψεκασμούς φυτοφαρμάκων «χαμηλού κινδύνου» στην γεωργία μετά την τελική έγκριση ενός νέου στις 9 Απριλίου που...

REPORTS

Σημαντική μείωση στις εισαγωγές κρασιού κατέγραψε η Ελβετία το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global (IHS). Η χώρα εισήγαγε κρασί συνολικής αξίας 1,177...

REPORTS

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε κατακόρυφα τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%, επικαλούμενος αυτό που περιέγραψε ως συνεχιζόμενη αδιαφορία της Κίνας για τους...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

REPORTS

Δημοσιεύτηκαν οι κωδικοί των δικαιούχων του προγράμματος αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2024-2025 που θα λάβουν συνολικό ποσό 7,33 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση 4.479 στρεμμάτων.

REPORTS

Το «πράσινο φως» άναψε η γαλλική Γερουσία για αεροψεκασμούς φυτοφαρμάκων «χαμηλού κινδύνου» στην γεωργία μετά την τελική έγκριση ενός νέου στις 9 Απριλίου που...