Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το επαναστατικό κρασί της Τοσκάνης ακούει στο όνομα Tignanello

Ήταν το 1971, από τον ασβεστολιθικό και βραχώδη ασβεστόλιθο της Τοσκάνης στην καρδιά του Chianti Classico, μισή ώρα οδικώς από τη Φλωρεντία, όταν χωρίς ιδιαίτερο καλωσόρισμα ή ανακοινώσεις, γεννήθηκε το «τρομερό παιδί» των Super Tuscan.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Κανείς δεν περίμενε τίποτα εκτός από το συνηθισμένο κρασί. Κανείς εκτός από ένα άτομο: τον Marchese Piero Antinori, ο οποίος ήξερε ότι κάτι εξαιρετικό ωριμάζει στα βαρέλια του.

«Ελπίζαμε, σκεφτήκαμε, ξέραμε ότι είχαμε ένα υπέροχο κρασί στα ολοκαίνουργια δρύινα βαρέλια μας και ήξερα ότι το όνομα Tignanello ήταν δύσκολο να προφερθεί για την ξένη αγορά, αλλά ήμουν πεπεισμένος ότι ήταν καλό. Είχαμε ένα κρασί που είχε σκοπό να αλλάξει τους κανόνες, ξεκινώντας μια νέα σεζόν για το οινοποιείο μας, για την οικογένειά μου και για την Τοσκάνη», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του.

Αυτό, με λίγα λόγια, λέει τα τελευταία χρόνια ο Piero Antinori. Και η προσωπική του ιστορία για ένα από τα κρασιά που άλλαξε για πάντα την ιταλική οινική σκηνή μπορεί να διαβαστεί στο βιβλίο του «Tignanello a Tuscan Story», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Feltrinelli.

Το Tignanello ήταν ένα επαναστατικό κρασί, το αποτέλεσμα μιας σιωπηλής επανάστασης που διεξήγαγε ο Marchese Piero: πρώτα παλαίωσε το Chianti Classico του σε γαλλικά βαρέλια, μετά απαλλάχτηκε από τις δύο λευκές ποικιλίες από το μείγμα (Malvasia και Trebbiano), εισάγοντας το όνομα του αμπελώνα Tignanello και τέλος προσθέτοντας ένα ποσοστό Cabernet Sauvignon (15%), Cabernet Franc (5%) και Sangiovese (80%).

 

Η φόρμουλα του Tignanello

«Μας πήρε μερικά χρόνια για να φτάσουμε στην τελική φόρμουλα, η οποία τελικά οριστικοποιήθηκε με το vintage του 1978», είπε ο Antorini, αν και μέχρι τότε, το Tignanello δεν μπορούσε πλέον να εμφανίζει το λογότυπο του μαύρου κόκορα της ονομασίας Chianti Classico.

Ωστόσο, ήταν τέτοια η επιτυχία αυτού του επιτραπέζιου κρασιού που σχεδόν κάθε οινοποιείο στην Τοσκάνη άρχισε να παράγει το δικό του κρασί τύπου «Super Tuscan» σύμφωνα με το μοντέλο του Tignanello.

Το Tignanello είναι ένα άλογο που κερδίζει χρόνο με το χρόνο: απλά ασταμάτητο, χάρη στην αξιόπιστη ποιότητά του, την ομαλή και στρογγυλή βελούδινη πινελιά του και την τιμή (σήμερα γύρω στα 100 € στα ράφια) που δεν έγινε ποτέ σε εικασίες. Ως αποτέλεσμα, το Tignanello αγαπιέται από σομελιέ, γνώστες και τακτικούς λάτρεις του κρασιού.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, η Central Wine Fair έρχεται τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, από τις 12:00 έως τις 21:00, στο ξενοδοχείο Athenaeum...

REPORTS

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Αμπέλου και Οίνου που τιμά τα 100 χρόνια δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, και στο πλαίσιο του...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου θα φιλοξενήσει την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για την διάλεξη «Ποιος είμαι; Γιατί γράφω; Πώς γράφω;».

REPORTS

Οι Αμερικανοί εισαγωγείς κρασιού, οι σομελιέ και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προετοιμάζονται για την πιθανή επιστροφή των δασμών στο κρασί μετά τις προεδρικές εκλογές στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...