Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Altos de Pinto Bandeira η πρώτη DO του Νέου Κόσμου για αφρώδη οίνους

Η πρωτοποριακή νέα DO, η οποία χρειάστηκε 10 χρόνια για να επιτευχθεί, θέτει τα πρότυπα για την ποιοτική παραγωγή βραζιλιάνικων αφρωδών οίνων…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Το Altos de Pinto Bandeira, που βρίσκεται στη νότια οινοπαραγωγική περιοχή Serra Gaúcha της Βραζιλίας, έχει αναγνωριστεί ως DO για αφρώδη κρασιά παραδοσιακής μεθόδου. Η νέα DO, που αποτελεί και την πρώτη στον Νέο Κόσμο, που προορίζεται αποκλειστικά για αφρώδη κρασιά, ανακοινώθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022. Τα πρώτα κρασιά με την ετικέτα DO Altos de Pinto Bandeira θα φτάσουν στην αγορά φέτος.

Η κίνηση ακολουθεί 10 χρόνια εκστρατείας και έρευνας από την Ένωση Παραγωγών Οίνου Pinto Bandeira (Asprovinho). Συνεργάστηκε με φορείς όπως η Embrapa Grape and Wine (η κρατική εταιρεία Brazilian Agricultural Research Corporation, που συνδέεται με το Υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας), το Πανεπιστήμιο του Caxias do Sul και το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Rio Grande do Sul.

Το Altos de Pinto Bandeira αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως μοναδική τοποθεσία για την παραγωγή αφρωδών οίνων από τον Χιλιανό οινοποιό Mario Geisse. Μετακόμισε στη Βραζιλία το 1976 για να εργαστεί για την επιχείρηση Chandon της Βραζιλίας της Moët & Chandon. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του οινοποιείο Familia Geisse στο Pinto Bandeira το 1979.

«Αυτή η περιοχή έχει κάτι πολύ σπάνιο, το οποίο συνάντησα για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια», είπε ο Geisse. «Μπορεί να παράγει σταφύλια που έχουν τη βέλτιστη ζάχαρη και οξύτητα τη στιγμή της συγκομιδής. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύ έντονα σε αυτήν την περιοχή και μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε κρασιά που είναι τυπικά της περιοχής, χωρίς ελαττώματα.»

Ο Jorge Tonietto, ερευνητής Embrapa Grape and Wine πρόσθεσε: «Αυτή η DO έχει δομική ισοδυναμία και οικειοποιείται ένα υψηλό ποιοτικό επίπεδο, όπως αυτό που υπάρχει στα διάσημα DO των αφρωδών οίνων σαμπάνιας από τη Γαλλία ή του Franciacorta από την Ιταλία».

Το Altos de Pinto Bandeira DO καλύπτει 65 km² (6.500 εκτάρια) σε τρεις διαφορετικούς δήμους στην αριστερή όχθη του Vale do Rio das Antas: Pinto Bandeira (76,6%), Farroupilha (19%) και Bento Gonçalves (4,4%). Τα χαρακτηριστικά του μοναδικού terroir της περιοχής περιλαμβάνουν εδάφη από ηφαιστειακό βασάλτη που προσφέρουν φυσική άρδευση στους αμπελώνες. Η μέση βροχόπτωση είναι 1.400 χιλιοστά και το μέσο υψόμετρο των αμπελώνων είναι 632 μέτρα.

Τρεις ποικιλίες σταφυλιού επιτρέπονται στο DO: Chardonnay, Pinot Noir και Riesling Italico (Welschriesling). Οι αποδόσεις περιορίζονται στους 12 τόνους ανά εκτάριο, με αυστηρούς κανόνες ελέγχου για την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής στο οινοποιείο. Επί του παρόντος, τέσσερα οινοποιεία επιτρέπεται να φέρουν ετικέτα στα κρασιά τους DO Altos de Pinto Bandeira: Geisse, Aurora, Don Giovanni και Valmarino.

Τέλος, ο Βραζιλιάνος εμπειρογνώμονας κρασιού Maurício Roloff, διευθυντής εκπαίδευσης της Ένωσης Βραζιλιάνων Σομελιέ, δήλωσε: «Αυτό είναι μέρος της ευρύτερης διαδικασίας να έχουμε το αφρώδες κρασί ως το κορυφαίο στυλ κρασιού της Βραζιλίας. Εξακολουθεί να είναι μια πολύ ευρεία κατηγορία, αλλά είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μιλούν οι άνθρωποι με το βραζιλιάνικο κρασί. Έτσι, το να έχουμε μία DO μας καθιστά ειδικούς στα αφρώδη κρασιά.»

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...