Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ταξίδι στην γεύση και την ιστορία του κρητικού αμπελώνα στο οινοποιείο Λυραράκη

Ένα ταξίδι στην ιδιαίτερη γεύση και ποιότητα των γηγενών κρητικών ποικιλιών, και στην ιστορία του κρητικού αμπελώνα προσέφερε η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Λυραράκη στα πλαίσια του 6ου διεθνούς συμποσίου του Yale για το ελαιόλαδο και την δημόσια υγεία. Ο όμορφος χώρος του οινοποιείου στο χωριό Αλάγνι και το wine tasting των κορυφαίων λευκών ποικιλιών Βιδιανό και Βηλάνα, αλλά και των ερυθρών Λιάτικο και Κοτσιφάλι, ήταν υπεραρκετή για ένα ιδανικό διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά και για την εξοικείωση ανθρώπων από όλες τις γωνιές της γής με το ποιοτικό κρητικό κρασί.

του Ηλία Ανδρεάκη

Η άφιξη στον χώρο του οικογενειακού οινοποιείου που ξεκίνησε την λειτουργία του πριν από σχεδόν 60 χρόνια το μακρινό 1966, πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση των συνεδριών της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου. Δυστυχώς, είχαμε την ατυχία να επισκεφθούμε το οινοποιείο Λυραράκη κατά την διάρκεια της πρώτης <<καλής>> βροχής από τον Μάιο, όπως μας μεταφέρθηκε, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, ώστε να αμαυρώσει την εμπειρία μας. Η επίσκεψη μας έδωσε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους αμπελώνες και στον χώρο του οινοποιείου, όπου δεσπόζουν οι δεκάδες διακρίσεις που έχει κερδίσει η οικογένεια Λυραράκη για την ποιότητα των κρασιών της, αλλά και οι φιάλες από τις περασμένες εσοδείες των κορυφαίων ετικετών της.

Πριν ξεκινήσει το wine tasting μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε από την ίδια την οικογένεια την ιστορία της επιχείρησης, δεύτερης γενιάς πλέον, αλλά και της περιοχής, που είναι γνωστή για τους οίνους της, ήδη από την Μινωική εποχή. Πέρα από το χωριό Αλάγνι, η οικογένεια Λυραράκη διαθέτει αμπέλια και στο ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της Κρήτης, διατηρώντας όμως ως ακλόνητη αρχή της την οργανική και την αναγεννητική καλλιέργεια, αποφεύγοντας την χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων. <<Αυτό που προσπαθούμε είναι να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα, για αυτό δεν χρησιμοποιούμε ζιζανιοκτόνα>>, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για το οινοποιείο είναι η ξηρασία του εδάφους από τον ήλιο. Όπως τονίστηκε η φετινή χρονιά ήταν μια από τις θερμότερες από το 1960, γεγονός που ανάγκασε το οινοποιείο να ξεκινήσει νωρίτερα τον τρύγο του, στις 18 Ιουνίου. Ακόμα, ένα από τα μεγαλύυτετα προβλήματα που αντιμετωπίζει το οινοποιείο είναι η επιδρομή σαλιγκαριών, μικρού μεγέθους που δεν είναι φαγώσιμα, γεγονός που δυσκολεύει την εξάλειψη του προβλήματος. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η οικογένεια Λυραράκη καλύπτει την περιοχή που ταλανίζεται με δίχτυ, και αφήνει κότες και χήνες που αποτελούν φυσικούς εχθρούς των σαλιγκαριών να κυκλοφορούν ελεύθερα στο σημείο. Πράγματι, η τεχνική αυτή φαίνεται να ήταν αποτελεσματική πέρυσι, όταν και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, μειώνοντας τον πληθυσμό των σαλιγκαριών. Φέτος, η οικογένεια δοκίμασε μια νέα τεχνική μέσω της οποίας ξεραίνουν την επιφάνεια των σαλιγκαριών αποτρέποντας τους να ανέβουν στα αμπέλια.

Αναβίωση ιστορικών ποικιλιών

Φυσικά δεν πρέπει να παραλειφθεί ο ρόλος της οικογένειας στην αναβίωση των παλαιότερων κρητικών ποικιλιών, πηγαίνοντας αντίθετα στην τάση της δεκαετίας του 1990, όταν πολύ αμπελουργοί αντικαθιστούσαν τις γηγενείς ποικιλίες με διεθνείς λόγω επιδοτήσεων της ΕΕ που ενίσχυαν αυτές τις πρακτικές. Το 1992 προχώρησε στην καλλιέργεια των παλιών ποικιλιών Δαφνί και Πλυτό, διατηρώντας τις ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου.

Το 2010 συνέχισε με την καλλιέργεια μιας ακόμα παλιάς ποικιλίας και συγκεκριμένα των οινοστάφυλλων Μελισσάκι, ενώ στην διάρκεια της επόμενης πενταετίας μας αποκάλυψε ότι σκοπεύει να παράξει κρασί από 2 ακόμα ποικιλίες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν για οινοπαραγωγή. Πέρα από τις παλιές ποικιλίες η οικογένεια Λυραράκη καλλιεργεί επίσης και τις πιο γνωστές ποικιλίες Βιδιανό, Βηλάνα, Λιάτικο, Κοτσιφάλι και Μοσχάτο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οινοποιός, Οινολόγος, Ειδικός Αμπελουργίας, Συγγραφέας, Ερευνήτρια, Υπεύθυνη Επιστημονικών Έργων, Διδάκτωρ Γεωπονίας, είναι μερικές από τις ιδιότητες που συγκεντρώνει η Χαρούλα Σπινθηροπούλου.

REPORTS

Το The Top 50 παρουσιάζει τις 50 ετικέτες κρασιών που ξεχώρισε το 2024, η συντακτική ομάδα του Wine Trails. Η έμπειρη ομάδα του Wine...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Η ετικέτα Cabernet Sauvignon Puente Alto εσοδείας 2021 από την χιλιανή Vina Don Melchor, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 καλύτερων κρασιών του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Καθορίστηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων βάσει της νέας ΚΑΠ με στόχο...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Η εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζεται, η επιδοτούμενη εκρίζωση της ΕΕ θα τον αποτελειώσει.Αυτή είναι η απάντηση στις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, των...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με εορταστική διάθεση και το «πνεύμα των Χριστουγέννων» να νοιάζεται τους ανθρώπους της γ΄ηλικίας, το Μουσείο Οίνου του Ε.Ο.Σ Σάμου ανοίγει και πάλι τις...