Αρχικά, στόχος του συνεδρίου είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες ενημερωμένες γνώσεις σχετικά με τις τελευταίες τάσεις και τα επιτεύγματα στην αμπελουργία και την οινοποίηση, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη για να συμβάλουν στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα.
Το συνέδριο θα χωριστεί σε έξι θεματικές ενότητες, καθεμία από τις οποίες θα ασχοληθεί με τρέχοντα ζητήματα της αμπελουργίας και της οινολογίας. Μεταξύ των διεθνών εμπειρογνωμόνων από δεκατέσσερις χώρες θα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι από διάσημα ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο του Μπορντό, καθώς και ερευνητές από την Ισπανία, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες.
Αναλυτκότερα, στον αμπελοοινικό τομέα, θα συζητηθούν οι νέες έρευνες για την παραγωγή φυσικά γλυκών οίνων, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στους αφρώδεις και ημιαφρώδεις οίνους και στην παραγωγή αφρωδών οίνων.
Θα υπάρχει επίσης ειδική ενότητα για τη σχέση μεταξύ οίνου και υγείας, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Tokaj στον τομέα αυτό.
Στην ενότητα για την πολιτιστική κληρονομιά και τον οινοτουρισμό, θα συζητηθούν οι τελευταίες τάσεις στον οινοτουρισμό και τα ερευνητικά του αποτελέσματα, καθώς και η γραπτή κληρονομιά του κρασιού και η αναπαράστασή της στον τομέα των τεχνών.
Μεταξύ των οικονομικών ζητημάτων που επηρεάζουν τον κλάδο του κρασιού, θα εξεταστούν η βιωσιμότητα της ανταγωνιστικότητας του αμπελοοινικού τομέα, η σημασία της επωνυμίας και οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες. Η άνοδος άλλων ποτών τις τελευταίες δεκαετίες ως ανταγωνιστών του κρασιού δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Οι εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν επίσης τα αίτια και τις επιπτώσεις της εκτίναξης του κόστους, η οποία δεν μπορεί πλέον να αντισταθμιστεί με περαιτέρω αυξήσεις των τιμών. Την τρίτη ημέρα, τα θέματα των συνεδριών θα επεκταθούν και θα συμπεριλάβουν το μέλλον της οινικής εκπαίδευσης.
Τέλος, το συνέδριο είναι ανοιχτό όχι μόνο σε επαγγελματίες, αλλά και στο ευρύ κοινό, το οποίο θα μπορέσει να αποκτήσει μια εικόνα της καθημερινότητας μιας από τις πιο γνωστές αμπελουργικές περιοχές του κόσμου και των τελευταίων ερευνητικών αποτελεσμάτων.