Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην πεντάδα με τους καλύτερους γλυκούς οίνους η Ελλάδα

Την πέμπτη καλύτερη επίδοση είχε η Ελλάδα ανάμεσα στις είκοσι χώρες που αξιολογήθηκαν στους γλυκούς οίνους στον διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 στη Μαρσάλα της Σικελίας, δείχνοντας αν μη τι άλλο ότι η χώρα μας κρατεί ψηλά την παράδοση στην κατηγορία αυτή.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με 32 δείγματα κρασιού εκ των οποίων τα 15 κέρδισαν αργυρό, χρυσό ή Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο.
Από τα 525 κρασιά που συμμετείχαν βραβεύθηκαν μόνο τα 174, (33%), εκ των οποίων μόνο δέκα (2%) απέσπασαν την ύψιστη διάκριση του Μεγάλου Χρυσού μεταλλίου. Ανάμεσά τους βρέθηκε και ένα ελληνικό, το εμβληματικό Vinsanto 2002 Late Release από το Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη.
Στο διαγωνισμό διακρίθηκαν ελληνικά μοσχάτα από Σάμο, Λήμνο, Κεφαλονιά, Μονεμβασιά, κρασιά από λιάτικο Κρήτης  και από τη βόρεια Ελλάδα. Από τα 174 βραβευμένα κρασιά, τα 100 είναι παλαιωμένα πέραν των επτά ετών: Λιαστός Οίνος εσοδείας 2010 Συνεταιρισμού Λήμνου (χρυσό), Monemvasia Malvasia 2010 και 2012 Οινοποιίας Τσιμπίδη (χρυσά), Λιάτικο 2013 Ιδαίας Οινοποιητική (χρυσό), Vinsanto 2003, 2004, 2008 των οινοποιείων Βενετσάνου, Καραμολέγκου και Santo Wines (ένα αργυρό και δύο χρυσά) και Νέκταρ 2015 Σάμου (αργυρό).
Να σημειωθεί ότι τα 15 ελληνικά κρασιά που διακρίθηκαν θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην έκθεση «Αφρός & Νέκταρ, Προδόρπιοι και Επιδόρπιοι Οίνοι», που θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2022 στο Ωδείο Αθηνών. Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο πρόεδρος του διαγωνισμού, Baudoin Havaux, ο οποίος θα αναφερθεί διεξοδικά στις ελληνικές επιτυχίες. 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια αγορά κρασιού έχει δει μια σημαντική αύξηση της δημοτικότητας των ροζέ κρασιών από την Προβηγκία της Γαλλίας. Δύο ονόματα...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Για 70 χρόνια, οι αμπελώνες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν βιώσει μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας από άλλους αμπελώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...