Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα 45,6 δισ. ευρώ η αξία του παγκόσμιου οινοτουρισμού με αιχμή του δόρατος τα κρασιά προέλευσης

Στα 45,6 δισ. ευρώ ακολουθώντας διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ανήλθε η αξία του παγκόσμιου οινοτουρισμού το 2024 σύμφωνα με νέα έρευνα. Βασικός παράγοντας αυτής της ανάπτυξης είναι η στροφή προς την βιωσιμότητα, αλλά και οι εκδηλώσεις που συνδέονται με κρασιά προέλευσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα «Ο Οινοτουρισμός στην Τοπική Οικονομία: Παγκόσμια Ανάλυση 2024» που δημοσιεύτηκε από το Vinetur, οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με κρασιά προέλευσης οδήγησαν σε σημαντικά έσοδα για τις ζώνες προέλευσης, στη δημιουργία δουλειών στην επαρχεία, και στην προώθηση τους στο παγκόσμιο στερέωμα. Παρά την ακρίβεια, τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή, και τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, η βιομηχανία του οινοτουρισμού έδειξε ευελιξία και προσέλκυσε πληθώρα κόσμου.

Με την έρευνα του Vinetur συμφωνούν οι περισσότερες μελέτες μεταξύ αυτών και αυτή της Grand View Research, η οποία υπολογίζει την αξία της παγκόσμιας βιομηχανίας του οινοτουρισμού πέρι τα 45,6 δισ. ευρώ με ρυθμό ανάπτυξης 10%.

Οι κυριότερες τάσεις

Οι ταξιδιώτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για οινοποιεία που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές, και αναζήτησαν ενεργά δραστηριότητες όπως συμμετοχή στη συγκομιδή αμπελοστάφυλων, γευσιγνωστικό ταίριασμα φαγητού και κρασιού, περίπατους στους αμπελώνες και μαθήματα μαγειρικής με βάση το κρασί. Ακόμα, με την άνοδο της τεχνολογίας, ιδιαίτερη ζήτηση υπήρχε για εμπειρίες virtual reality.

Την τιμητική τους είχαν και ανερχόμενες αγορές όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, η Βουλγάρια και η Κροατία, ενώ και η Κίνα και Ινδία σε περιοχές όπως η Ningxia και Nashik αντίστοιχα είδαν πολλούς επισκεπτές. Οι αμπελώνες του Ηνωμένου Βασιλείου είδαν αύξηση της επισκεψιμότητας τους κατά 55%.

Βάσει της έρευνας του Vinetur φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μοντέλο που συνδυάζει τη γαστρονομία με την τοπική κουλτoύρα και το περιβάλλον, με όσα οινοποιεία αντιλαμβάνονται αυτή την τάση να δέχονται πληθώρα επισκεπτών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Ένα τριήμερο συλλογικό οινοτουριστικό ταξίδι εμπειρίας, έμπνευσης και δημιουργίας στον ελληνικό αμπελώνα διοργάνωσε η Αχαΐα-Αναπτυξιακή Α.Ε. μεταξύ 3-5 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...