Συγκεκριμένα για τους πρώτους έξι μήνες του έτους η Ιταλία είδε τον όγκο εξαγωγών της να αυξάνεται κατά 2,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και να αγγίζει τα 1,05 δισ. λίτρα, με την αντίστοιχη αξία τους να αυξάνεται κατά 3,3% στα 3,87 δισ. ευρώ. Ανοδική ήταν και η μέση τιμή του λίτρου που ανήλθε στα 3,67 ευρώ (+0,7). Εντούτοις, οι ενθαρρυντικές επιδόσεις της Ιταλίας δεν ήταν αρκετές για να της επιτρέψουν να ξεπεράσει τον συνολικό τζίρο των γαλλικών εξαγωγών.
Άξιο αναφοράς είναι ότι οι εξαγωγές ιταλικού οίνου κινήθηκαν ανοδικά στους περισσότερους μήνες του πρώτου εξαμήνου, σημειώνοντας αύξηση σε όγκο και αξία τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο, και τον Μάιο. Τα νούμερα αυτά αποτελούν μια εμφανή βελτίωση σε σχέση με το 2023, όταν και οι εξαγωγές της Ιταλίας μειώθηκαν κατά 0,8%.
Άνοδος για τις περισσότερες κατηγορίες
Άξιο αναφοράς είναι ότι μόνο τα bag-in-box και τα χύμα κρασιά βιώσαν πτώση του όγκου και της αξίας των εξαγωγών τους. Συγκεκριμένα, στην κορυφή των εξαγωγών παρέμειναν τα συσκευασμένα κρασιά, με τον όγκο τους να ανέρχεται στα 598,1 εκατ. λίτρα και την αξία τους στα 2,58 δισ. ευρώ, νούμερα που μεταφράζονται στο 56% του συνόλου όγκου των εξαγωγών και στο 66% της αντίστοιχης αξίας τους.
Στην δεύτερη θέση έρχονται τα αφρώδη κρασιά, με πρωταγωνιστές, φυσικά, τους οίνους Prosecco, που κατέγραψαν μια άνοδο της αξίας τους της τάξεως του 7% και μια αύξηση του όγκου τους κατά 11%. Έτσι, για το πρώτο εξάμηνο 2024 η Ιταλία εξήγαγε 252 εκατ. λίτρα αφρώδων κρασιών, με την αντίστοιχη αξία τους να αγγίζει τα 1,07 δισ. ευρώ.
Σε αντίθετη ρότα κινήθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, οι εξαγωγές χύμα κρασιών που είδαν τον όγκο τους να πέφτει στα 180 εκατ. λίτρα, με την αξία τους όμως να αυξάνεται κατά 4,7% και να ανέρχεται στα 156 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι εξαγωγές των κρασιών bag-on-box έφτασαν στα 22,8 εκατ. λίτρα και άγγιξαν τα 53,24 εκατ. ευρώ σε αξία.
Διατηρούν τα ηνία οι ΗΠΑ
Στο α’ εξάμηνο 2024 η Ιταλία απέστειλε κρασιά προς 175 χώρες, με σημαντικότερο προορισμό από άποψη αξίας να αποτελούν οι ΗΠΑ, όπου το μερίδιο των κρασιών της αυξήθηκε κατά 4,7%, ήτοι ανέρχεται σε 938,9 εκατ. ευρώ.
Ως προς τον όγκο των εξαγωγών η Γερμανία αποτέλεσε την κυριότερη αγορά για τα ιταλικά κρασιά, παρότι έπεσαν κατά 1,2% στα 251,6 εκατ. λίτρα, αφού το νούμερο αυτό είναι κατά 74 εκατ. λίτρα μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι η μέση τιμή του λίτρου στην Αμερική άγγιζε τα 5,28 ευρώ, εν αντιθέσει με την Γερμανία όπου η τιμή ήταν μόλις 2,32 ευρώ.
Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Αγγλία που εισήγαγε 120,6 εκατ. λίτρα ιταλικού οίνου, νούμερο κατά 2,3% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2023. Η αντίστοιχη αξία τους ανήλθε στο ποσό των 387,9 εκατ. ευρώ (+2%), με την μέση τιμή του λίτρου να ανεβαίνει στα 3,21 ευρώ ανά λίτρο. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελβετία όπου η αξία των εξαγωγών ιταλικού οίνου ανήλθε στα 194,1 εκατ. ευρώ παρά μια πτώση της τάξεως του 5,5%, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Καναδάς με 175,2 εκατ. ευρώ (+0,2%). Τέλος, ως προς την άμεση ανταγωνίστρια της, Γαλλία, οι εξαγωγές της Ιταλίας μειώθηκαν κατά 13,8%.
Πληροφορίες από Vinetur