Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρεμιέρα με το πρώτο γλυκό κρασί για συνοδεία φαγητού κάνει ο Συνεταιρισμός Σάμου

Μία νέα προσέγγιση δίνει στα έως τώρα γλυκά και επιδόρπια κρασιά του από ΠΟΠ Μοσχάτο Σάμου, ο ΕΟΣ Σάμου, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά έναν γλυκό οίνο, ο οποίος έχει την δυνατότητα να συνοδεύσει το γεύμα και όχι να το ακολουθήσει όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες ετικέτες γλυκού οίνου.

Το νέο κρασί φέρει την ονομασία VDN και πρόκειται για ένα κρασί vin doux naturel με λιγότερα υπολλειμματικά σάκχαρα – από το συγγενικό του κρασί Samos Grand Cru – που ανέρχονται στα 50 γραμμάρια. To VDN πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά την άνοιξη του 2024 σε περίπου 15.000 φιάλες. Πρόκειται για ένα κρασί που απευθύνεται στα εστιατόρια, το οποίο θα μπορεί να συνοδεύει φαγητό λόγω της μικρότερης περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα. Σημειώνεται ότι σχεδόν στο σύνολο των κρασιών της γκάμας γλυκών οίνων του ΕΟΣ Σάμου, τα υπολειμματικά σάκχαρα ανέρχονται σε περίπου 130 γραμμάρια.

Ο Τίτος Φραντζής, εμπορικός διευθυντής του ΕΟΣ Σάμου, αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο κρασί θα μπορούσε να συνοδεύσει λευκά κρέατα μαγειρεμένα με φρούτα, αλλά και φαγητά με λευκές σάλτσες ή μπεσαμέλ καθώς και ασιατική κουζίνα σε πιάτα με βάση συστατικά όπως το τσίλι».

Πλήρης γκάμα γλυκών οίνων

Επί του παρόντος η γκάμα των μερικών ενισχυμένων κρασιών vin de liquer που παράγει ο Συνεταιρισμός προέρχονται από κτήματα με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που δεν υπερβαίνουν τα 530 κιλά ανά στρέμμα.

Στις κύριες και ευρέως διαδεδομένες ετικέτες γλυκών κρασιών που παράγει είναι τα μερικώς ενισχυμένα κρασιά όπως είναι τα vins de liqueur, «όπου έχουμε αποτρέψει από την αρχή τη ζύμωση. Επίσης διαθέτουμε τα λιαστά κρασιά μας όπως το Samos Nectar με παλαίωση για έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια και το Samos Anthemis που παλαιώνει πέντε έτη σε δρύινα βαρέλια. Ακολούθως το Solera de Samos συνδυάζει οκτώ διαφορετικές εσοδείες των ετών 1972, 1976, 1979, 1982, 1986, 1993, 1998 και το κρασί πλήρωσης είναι του συστήματος Solera είναι το Anthemis του 2016. Kορωνίδα των γλυκών οίνων του Συνεταιρισμού είναι το «Samos 1963», εσοδείας του 1963 που έχει παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια των 500 λίτρων και εμφιαλώθηκε το 2020 σε περίπου 2.600 φιάλες».

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο και η Cavino S.A. ήταν το μόνο ελληνικό οινοποιείο που συμμετείχε στη διεθνή έκθεση “The Art of Drinks” στο Άμστερνταμ,...

REPORTS

Η Aston Martin και η Champagne Bollinger ανακοίνωσαν τη νέα τους παγκόσμια συνεργασία, φέρνοντας κοντά δύο εμβληματικά ονόματα της πολυτέλειας. Στο πλαίσιο αυτής της...

REPORTS

Μια νέα απειλή απλώνεται στους αμπελώνες της Ουγγαρίας: η ασθένεια Flavescence dorée, γνωστή και ως «χρυσή κίτρινη φυλλόπτωση». Ανάμεσα στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται και...

REPORTS

Η Ελληνίδα οινολόγος και συγγραφέας Μαρία Τζίτζη σημείωσε σημαντική επιτυχία στη διεθνή σκηνή με τη βράβευσή της στα φετινά OIV Awards (International Organisation of...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Εκδόθηκε η τελική κατάταξη δικαιούχων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025-2026, όπου περιλαμβάνονται 940 ΑΦΜ, με το συνολικό ποσό που δικαιούνται να ανέρχεται στα...