Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρεμιέρα με το πρώτο γλυκό κρασί για συνοδεία φαγητού κάνει ο Συνεταιρισμός Σάμου

Μία νέα προσέγγιση δίνει στα έως τώρα γλυκά και επιδόρπια κρασιά του από ΠΟΠ Μοσχάτο Σάμου, ο ΕΟΣ Σάμου, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά έναν γλυκό οίνο, ο οποίος έχει την δυνατότητα να συνοδεύσει το γεύμα και όχι να το ακολουθήσει όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες ετικέτες γλυκού οίνου.

Το νέο κρασί φέρει την ονομασία VDN και πρόκειται για ένα κρασί vin doux naturel με λιγότερα υπολλειμματικά σάκχαρα – από το συγγενικό του κρασί Samos Grand Cru – που ανέρχονται στα 50 γραμμάρια. To VDN πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά την άνοιξη του 2024 σε περίπου 15.000 φιάλες. Πρόκειται για ένα κρασί που απευθύνεται στα εστιατόρια, το οποίο θα μπορεί να συνοδεύει φαγητό λόγω της μικρότερης περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα. Σημειώνεται ότι σχεδόν στο σύνολο των κρασιών της γκάμας γλυκών οίνων του ΕΟΣ Σάμου, τα υπολειμματικά σάκχαρα ανέρχονται σε περίπου 130 γραμμάρια.

Ο Τίτος Φραντζής, εμπορικός διευθυντής του ΕΟΣ Σάμου, αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο κρασί θα μπορούσε να συνοδεύσει λευκά κρέατα μαγειρεμένα με φρούτα, αλλά και φαγητά με λευκές σάλτσες ή μπεσαμέλ καθώς και ασιατική κουζίνα σε πιάτα με βάση συστατικά όπως το τσίλι».

Πλήρης γκάμα γλυκών οίνων

Επί του παρόντος η γκάμα των μερικών ενισχυμένων κρασιών vin de liquer που παράγει ο Συνεταιρισμός προέρχονται από κτήματα με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που δεν υπερβαίνουν τα 530 κιλά ανά στρέμμα.

Στις κύριες και ευρέως διαδεδομένες ετικέτες γλυκών κρασιών που παράγει είναι τα μερικώς ενισχυμένα κρασιά όπως είναι τα vins de liqueur, «όπου έχουμε αποτρέψει από την αρχή τη ζύμωση. Επίσης διαθέτουμε τα λιαστά κρασιά μας όπως το Samos Nectar με παλαίωση για έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια και το Samos Anthemis που παλαιώνει πέντε έτη σε δρύινα βαρέλια. Ακολούθως το Solera de Samos συνδυάζει οκτώ διαφορετικές εσοδείες των ετών 1972, 1976, 1979, 1982, 1986, 1993, 1998 και το κρασί πλήρωσης είναι του συστήματος Solera είναι το Anthemis του 2016. Kορωνίδα των γλυκών οίνων του Συνεταιρισμού είναι το «Samos 1963», εσοδείας του 1963 που έχει παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια των 500 λίτρων και εμφιαλώθηκε το 2020 σε περίπου 2.600 φιάλες».

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Αμερικανοί εισαγωγείς κρασιού, οι σομελιέ και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προετοιμάζονται για την πιθανή επιστροφή των δασμών στο κρασί μετά τις προεδρικές εκλογές στις...

REPORTS

Παρά την μειωμένη παραγωγή, ελέω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν φέτος τη Βουργουνδία, οι πωλήσεις οίνων με προέλευση την ξακουστή γαλλική περιοχή κινήθηκαν...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

12 παραγωγοί της Μεσσηνίας, με όχημα το στρατηγικό έργο Messinia Terroirs, ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και παίρνουν τη θέση τους στον 21ο Χάρτη των...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...