Σύμφωνα με την Wine Australia, η χώρα εξήγαγε λίγο περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας (640 εκατομμύρια δολάρια) κρασί στην Κίνα τους 12 μήνες που έληξαν στις 31 Μαρτίου 2024. Το ποσό αυτό σχεδόν ισοδυναμεί με το ρεκόρ των 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων Α$ που επιτεύχθηκε το έτος έως τον Μάρτιο του 2020, πριν επιβληθούν οι εμπορικοί περιορισμοί. Η άνοδος ήρθε μετά την άρση των δασμών του Πεκίνου στο αυστραλιανό κρασί στις 29 Μαρτίου 2023, τερματίζοντας περισσότερα από τρία χρόνια αμελητέου εμπορίου λόγω διπλωματικής διαμάχης.
Ωστόσο, ο αρχικός ενθουσιασμός έχει εξασθενήσει. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι εξαγωγές αυστραλιανού κρασιού στην Κίνα ανήλθαν σε 126 εκατ. δολάρια Αυστραλίας. Πρόκειται για τη χαμηλότερη αξία για οποιαδήποτε περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου από το 2016.
Αναλυτικότερα, η εισροή αυστραλιανών φιαλών το 2024 οδήγησε όντως στην πρώτη ετήσια αύξηση των εισαγωγών κρασιού στην Κίνα από το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων στα οποία αποκτήθηκε πρόσβαση μέσω του Trade Data Monitor. Αλλά οι εισαγωγές από άλλους σημαντικούς προμηθευτές όπως η Γαλλία, η Χιλή και η Ιταλία έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό από το 2018 και συνεχίζουν να μειώνονται.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο Peter Bailey, διευθυντής γνώσεων αγοράς της Wine Australia, δήλωσε ότι ενώ η επίτευξη 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε εξαγωγές ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα, η συνεχής ανάπτυξη δεν είναι εγγυημένη. Ο ίδιος υποστήριξε, ότι «υπήρξε σίγουρα επιβράδυνση» και προειδοποίησε ότι η Αυστραλία δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην Κίνα για να λύσει τα προβλήματα της εγχώριας υπερπροσφοράς.
Παράλληλα, οι προηγούμενοι εμπορικοί φραγμοί που επέβαλε η Κίνα τον Νοέμβριο του 2020 είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οινοβιομηχανία της Αυστραλίας. Οι περιορισμοί οδήγησαν σε πληθώρα απούλητων κρασιών, σε πτώση των τιμών των σταφυλιών και ανάγκασαν ορισμένους αμπελώνες να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους. Ακόμη και με την επιστροφή της κινεζικής ζήτησης, η Wine Australia αναφέρει ότι η Κίνα εισάγει πλέον συνολικά λιγότερες φιάλες και εστιάζει σε κρασιά υψηλότερων τιμών και όχι σε μεγάλες ποσότητες.
Επιτείνοντας αυτές τις προκλήσεις, οι εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας σε άλλες παγκόσμιες αγορές μειώθηκαν επίσης κατά το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου. Η Bailey επεσήμανε ότι η Αυστραλία θα μπορούσε ενδεχομένως να επωφεληθεί από τους νέους κινεζικούς δασμούς στα αμερικανικά κρασιά, οι οποίοι αναμένεται να σταματήσουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και από την απομάκρυνση του Καναδά από τα αμερικανικά κρασιά. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί πόσο αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν τους Αυστραλούς παραγωγούς.
Συνοψίζοντας, το ευρύτερο πλαίσιο είναι η παγκόσμια μείωση της κατανάλωσης κρασιού, με την Κίνα να βιώνει μια ιδιαίτερα απότομη πτώση. Ενώ η κατάργηση των δασμών παρείχε προσωρινή ανακούφιση στους Αυστραλούς οινοπαραγωγούς, οι ηγέτες του κλάδου λένε ότι πρέπει να κοιτάξουν πέρα από την Κίνα και να προσαρμοστούν στη μεταβαλλόμενη διεθνή ζήτηση, αν ελπίζουν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη σταθερότητα.
