Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Οινοποιήσεις terroir για το οινοποιείο Κόκκινος

Το 2020 βρήκε το οινοποιείο Κόκκινος με δημιουργική τάση στην οινοποίηση ενός ξεχωριστού αμπελοτοπίου με σκοπό την ανάδειξη της μοναδικότητας του τόπου.

Ο επόμενος σταθμός του Wine Trails είναι ένα μικρό, οικογενειακό οινοποιείο με την ονομασία «Κόκκινος». Ο Σταύρος Κόκκινος, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νάουσα, γοητευμένος από την κουλτούρα του Ξινόμαυρου, αγόρασε τους πρώτους αμπελώνες το 1999, στο αμπελοτόπι με την ονομασία «Παλιοκαλιάς». Έπειτα ξεκίνησε τις οινοποιήσεις, επένδυσε σε αποστακτήριο και αίθουσα εκδηλώσεων και έφτασε το 2008 το οινοποιείο να έχει άδεια εμφιάλωσης.

H δεύτερη γενιά βρίσκεται στα σκαριά, αφού και οι δύο γιοι της οικογένειας αποφάσισαν να ασχοληθούν με το αντικείμενο σπουδάζοντας σήμερα οινολογία. Ο μεγαλύτερος, Κωνσταντίνος, σπουδάζει στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ ο πιο μικρός, Γεώργιος, στο τμήμα οινολογίας και τεχνολογίας ποτών Δράμας.
Ο αμπελώνας σήμερα εκτείνεται σε 40 ιδιόκτητα στρέμματα και 60 στρέμματα από συνεργάτες αμπελουργούς με πρωταγωνιστή, φυσικά το Ξινόμαυρο. Πάνω από το 70% αποτελείται από παλιά αμπέλια, 40 ετών και πάνω και παρόλο που δεν θα βρείτε την πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας στη φιάλη, οι μέθοδοι καλλιέργειας υπόκεινται στις βιολογικές. Οι οινοποιοί αποσκοπούν κατά κύριο λόγο σε χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, για την παραγωγή Ξινόμαυρου με έντονα αρώματα, ικανό για παλαίωση.

«Συνεργαζόμαστε με το οινολογικό εργαστήριο Αμπελοοινική Ε.Π.Ε. στη Θεσσαλονίκη για να τελειοποιήσουμε εκτός από την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση» λέει ο Σταύρος Κόκκινος στο Wine Trails.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και δίνει στοιχεία μοναδικότητας στον τρόπο προσέγγισης του οινοποιείου, είναι η ετικέτα κρασιού Paliokalias, από το ομώνυμο αμπελοτόπι. Αποτελεί ξεχωριστή οινοποίηση ενός μόνο αμπελοτεμαχίου, είναι δηλαδή κρασί «terroir». Ο όρος αναφέρεται στην ανάδειξη του τόπου, των περιβαλλοντολογικών παραγόντων, στις πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας και στον βιότοπο που τις περικλείει. Το 2020 συνεχίζουν οινοποιώντας σε πειραματικό επίπεδο ένα Ξινόμαυρο 40 ετών που βρίσκεται σε 500 μέτρα υψόμετρο, από τα πιο ψηλά αμπέλια στην περιοχή.

«Νέα πνοή στην επιχειρηματική δράση του οινοποιείου έχει δώσει η κάβα Κόκκινος Kύλιξ στη Νάουσα», διηγείται ο Σταύρος Κόκκινος στο Wine Trails «που αναδεικνύει εμπορικά τα οινοποιεία της περιοχής». Το οινοποιείο εξάγει στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά και προσεχώς την Αυστραλία, συνεργασία που έχει φρενάρει λόγω της κρίσης covid-19. Tο μαγευτικό τυπικό Ξινόμαυρο της Νάουσας γίνεται ολοένα και πιο γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης…

 

Το παλαιωμένο κρασί Kokkinos χαρακτηρίζεται από τις αγέρωχες αλλά όχι επιθετικές τανίνες του και o πρωταγωνιστής του οινοποιείου, ο Paliokalias του 2015, ως πιο τυπικό Ξινόμαυρο με τα γνωστά αρώματα λιαστής ντομάτας και ελιάς, σε συνδυασμό με τις νότες ευκάλυπτου και γλυκόρριζας το κάνουν ξεχωριστό. Αυτό που περικλείει όλα τα κρασιά του οινοποιείου είναι τα αρώματα παλαίωσης σε παλιά βαρέλια σε συνδυασμό με φρέσκα φρουτένια αρώματα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...