Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινική εμπειρία χάρισε ο σαμιώτικος αμπελώνας σε 30 σομελιέ με Michelin

Όλο το μεγαλείο, τον δυναμισμό και την ιστορικότητα του πατρογονικού σαμιακού αμπελώνα γνώρισαν 30 διακεκριμένοι διεθνώς sommelier με αστέρια Michelin που γεύτηκαν την αυθεντική σαμιώτικη φιλοξενία κι αντιλήφθηκαν το μεράκι και τον κόπο των αμπελουργών που καλλιεργούν τις πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς, ως πάνω στο βουνό.

Οι αδιαμφισβήτητες ομορφιές της Σάμου, το ιδιαίτερο γεωφυσικό της ανάγλυφο, η μοναδική ποικιλία του μοσχάτου, η ακάματη προσπάθεια των αμπελοκαλλιεργητών και όλων των ανθρώπων του Συνεταιρισμού, η ευρεία γκάμα των μοσχάτων κρασιών, οι κανοτόμες οινοποιήσεις και το Μουσείο Οίνου προκάλεσαν ενθουσιασμό.

Σύμφωνα με όσα δήλωναν οι ίδιοι, στο πέρας της επίσκεψής τους, η διαδικασία «από το αμπέλι… στο τραπέζι» όπως τους παρουσιάστηκε στη Σάμο, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και το μοναδικό. Το αποκάλεσαν χαρακτηριστικά ως «οινική εμπειρία ζωής»!

Οι διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες από διάφορες χώρες, επισκέφθηκαν τη Σάμο στα πλαίσια ενός ταξιδιού εξοικείωσης και γνωριμίας με τις ιδιαιτερότητες του σαμιακού αμπελώνα. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με ανάληψη του σχεδιασμού και της διοργάνωσης από τον Συνεταιρισμό της Σάμου, σε συνεργασία με τα «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων». υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.

Η ξενάγησή τους περιλάμβανε τα κυριότερα σημεία οινικού ενδιαφέροντος και καταδείκνυε την ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα αλλά και την αυθεντικότητα της συνέχισης της χειρωνακτικού τύπου αμπελοκαλλιέργειας, από γενιά σε γενιά. Στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, στον βιοδυναμικό αμπελώνα Στασινή στα Βασιλικοχώραφα Κοντακέικων, στον ορεινό Πλάτανο και στον παραλιακό οικισμό Ηραίον, στην επαφή τους με το γεωφυσικό ανάγλυφο του νησιού της Σάμου, σε χώρους εστίασης υψηλών προδιαγραφών με οινογευστική πανδαισία τοπικών προϊόντων και σαμιακών οίνων, οι sommelier βίωσαν την εμπειρία-Σάμος.

Με εμφανή τη βαθιά γνώση τους για το κρασί, συμμετείχαν με προσοχή και προσήλωση στις γευσιγνωστικές δοκιμές των ξηρών, ημίξηρων και γλυκών κρασιών του Συνεταιρισμού, ενώ, διθυραμβικά σχόλια έκαναν για τη σειρά των «Φυσικών Οίνων», τα «Αρχέγονα Εδάφη» και τα εκπληκτικά premium γλυκά κρασιά.

Στο τέλος της επίσκεψής τους, η άκρως θετική αξιολόγηση για τη Σάμο και τα κρασιά της δεν κρυβόταν και αποχαιρέτισαν το Συνεταιρισμό και τους ανθρώπους του, με συγκίνηση, τονίζοντας πως το ακριτικό νησί της Σάμου έχει μπει πλέον για τα καλά, στην καρδιά τους!

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Σε πλειστηριασμό οδηγούνται στις 25 Ιουνίου μια σειρά αγροτεμάχια της πτωχευμένης ιστορικής οινοποιείας Τσάνταλη.

REPORTS

Πήρε ΦΕΚ η απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Κώστας Τσιάρας και Διονύσης Σταμενίτης και προβλέπει την ταξινόμηση των ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου σε όλη...

REPORTS

Πιο ανθεκτικά στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται πως είναι τα υπερπολυτελή και σπάνια κρασιά σύμφωνα με νέα έρευνα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...