Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δεκαετία του ’90 θυμίζει ο φετινός τρύγος στο Cianti Classico

Σε εποχές της δεκαετίας του ’90 επέστρεψαν οι οινοπαραγωγοί του Chianti Classico, λόγω του κρύο και των βροχοπτώσεων που επικράτησαν στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, χαροποιώντας αρκετούς οινοποιούς.

Οι συχνές βροχοπτώσεις κατά τα τελευταία στάδια της ωρίμανσης και της συλλογής των καρπών έχει καταστήσει, φυσικά, πιο δύσκολη την τρύγηση, δρουν, όμως, ωφέλιμα για τα σταφύλια της ιστορικής περιοχής.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού για το Chianti Classico (Consorzio Chianti Classico) και του οινοποιείου Fondodi, Giovanni Manetti, εξέφρασε σε δηλώσεις του στην πλατφόρμα του Drinks Business την ευχαρίστηση του με την ποιότητα των οινοποιήσιμων σταφυλιών που έχει συλλέξει μέχρι και σήμερα, τονίζοντας πως η φετινή περίοδος συγκομιδής είναι μακρά και χαρακτηρίζεται από την αργή ωρίμανση των καρπών θυμίζοντας εποχές της δεκαετίας του ’90.

Συμπληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Manetti ανέφερε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν την νύχτα συμβάλουν στην διατήρηση της οξύτητας των σταφυλιών , ενώ τα επίπεδα ζαχάρων αυξάνονται με αργούς ρυθμούς, και έχουν επιτρέψει την φυσική ωριμότητα. Ο Manetti ανέφερε, επίσης, ότι η επίτευξη μιας φυσικής ωριμότητας σε χαμηλά επίπεδα ζαχάρων είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 30 χρόνια και που σημαίνει ότι τα κορυφαία κρασιά της περιοχής Riserva και Gran Selezione θα αναγράφουν στην ετικέτα τους 14% αντί για 15%.

Ο τρύγος στην περιοχή έχει καθυστερήσει αρκετά λόγω των βροχοπτώσεων χωρίς, όμως, να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των σταφυλιών, που έχουν στο πλευρό τους τον κρύο καιρό που αποτρέπει τις μυκητιάσεις και το σάπισμα των καρπών.

Τον παρεμφερή χαρακτήρα των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή με τις αντίστοιχες πριν από 30 χρόνια τόνισε και η οινοποιός, Angela Fronti, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, η οποία ανέφερε στο Drinks Business ότι τα τελευταία χρόνια είχαν συνηθίσει σε υψηλές θερμοκρασίες στις αρχές Οκτωβρίου, και όχι στο κρύο που επικράτησε φέτος. Ειδοποιός διαφορά, όμως, είναι ότι πλέον υπάρχουν περισσότερες γνώσεις γύρω από τις τεχνικές για την διαχείριση των καρπών.

Η Fronti ανέφερε πως η φετινή είναι μια δύσκολη εσοδεία που μέχρι στιγμής, που μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Ένας ακόμα παραγωγός της περιοχής και ιδιοκτήτης του οινοποιείου Le Cinciole που παρασκευάζει οργανικά Chianti Classico, στάθηκε επίσης στην υψηλή ποιότητα των σταφυλιών και στις δυσκολίες της συγκομιδής λόγω καιρού, και τόνισε πως σε μεγαλύτερα υψόμετρα οι συνθήκες είναι ευκολότερες λόγω του αέρα που στεγνώνει τα σταφύλια και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση υδάτων από το εδάφους.

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι παραγωγοί ευχαριστημένοι με την αναβίωση των παρελθοντικών συνθηκών, με τον Daniele Della Seta να τονίζει πως τα επίπεδα αλκοόλης είναι ακόμα σχετικά χαμηλά και για αυτό ελπίζει για 2-3 ηλιόλουστες μέρες, αφού αρκετές φορές παρατηρούνται βροχές τον Οκτώβριο στην περιοχή, οι οποίες, όμως, διαδέχονται από 15 συναφείς μέρες με ήλιο.

Με πληροφορίες από Drinks Business

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

REPORTS

Το Consorzio del Vino Brunello di Montalcino έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες προβλέψεις για τον τρύγο του 2024, ο οποίος επηρεάζεται από συγκεκριμένες κλιματολογικές...

REPORTS

Το πρώτο ροζέ κρασί του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη από τον αµπελώνα της Νάουσας, µόλις στην τρίτη χρονιά κυκλοφορίας του, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις εντός και...

REPORTS

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια η "Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας της 3ης Απριλίου 2001 για την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...