Οι πολλές βροχές έχουν δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον για τον περονόσπορο. Το Météo France, ο εθνικός μετεωρολογικός οργανισμός, σημείωσε ότι η άνοιξη του 2024 ήταν η χρονιά με τις πιο πολλές βροχές από το 2008 και η τέταρτη πιο βροχερή στην ιστορία. Αυτές οι βροχοπτώσεις ήταν άφθονες σε όλες σχεδόν τις αμπελουργικές περιοχές, μειώνοντας μόνο λίγες περιοχές κοντά στη Μεσόγειο και τα Πυρηναία.
Ο ακριβής αντίκτυπος στη φετινή συγκομιδή κρασιού παραμένει αβέβαιος. Το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας πρόκειται να δημοσιεύσει τις αρχικές του εκτιμήσεις παραγωγής για τον τρύγο 2024 στις 9 Αυγούστου. Ωστόσο, οι προκαταρκτικές αναφορές από το Μπορντό υπογραμμίζουν σημαντικές προκλήσεις. Η περιοχή, που έχουν ήδη ξεσπάσει έντονες επιδημίες ωιδίου, πέρυσι αντιμετώπισε παρατεταμένες βροχοπτώσεις από τον Νοέμβριο, σε συνδυασμό με έναν ήπιο χειμώνα, που επέτρεψε στον μύκητα να παραμείνει ενεργός στους αμπελώνες.
Οι παραγωγοί στην πόλη του Μπορντό έχουν τονίσει τη σημασία των έγκαιρων προστατευτικών μέτρων, ιδιαίτερα των βιολογικών θεραπειών, για τον μετριασμό των επιπτώσεων του περονόσπορου. Ορισμένες ποικιλίες σταφυλιού, όπως το Merlot, ήταν πιο ευαίσθητες από άλλες. Οι βιοδυναμικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κοπριάς αγελάδας για την υγεία του εδάφους, οι εφαρμογές χαλαζία για αμπελόφυλλα και οι ψεκασμοί από αλογοουρά και ιπποφαές, αποτελούν μέρος της στρατηγικής για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες συνεπάγονται σημαντικό οικονομικό κόστος, απαιτώντας περισσότερη χειρωνακτική εργασία και πρόσθετες θεραπείες.
Στο Μπορντό, η κατάσταση ποικίλλει. Ενώ ορισμένες περιοχές έχουν διαχειριστεί σχετικά καλά το ωίδιο, άλλες έχουν υποστεί πιο σημαντικές απώλειες. Περιοχές όπως το Fronsac και το Entre-Deux-Mers αντιμετώπισαν τριπλή απειλή μούχλας, χαλαζιού και παγετού, οδηγώντας σε σημαντικές ζημιές.
Οι παραγωγοί ελπίζουν πλέον ένα καλοκαίρι με σταθερό καιρό. Ένα ξηρό καλοκαίρι με μέτριες θερμοκρασίες θα ωφελούσε σημαντικά τα αμπέλια. Το véraison, ή η έναρξη της ωρίμανσης, έχει ξεκινήσει και οι πρώτες τρύγες λευκών σταφυλιών αναμένονται στα τέλη Αυγούστου.
Αλλού στη Γαλλία, η πίεση από τον περονόσπορο είναι επίσης σημαντική. Το Le Bien Public ανέφερε τις προκλήσεις στο Châtillonais, γνωστό για τα αφρώδη κρασιά Crémant de Bourgogne, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ντιζόν. Ομοίως, το France 3 τόνισε τις σοβαρές επιπτώσεις στους αμπελώνες της Jura μετά τους παγετούς στα τέλη Απριλίου.
Στην περιοχή της Σαμπάνιας, οι καλλιεργητές αντιμετώπισαν επίσης σημαντική πίεση από το ωίδιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Maxime Toubart, πρόεδρο της ένωσης καλλιεργητών σαμπάνιας (SGV), οι επιμελείς προσπάθειες των παραγωγών κατάφεραν να κρατήσουν το πρόβλημα υπό έλεγχο.
Καθώς η γαλλική οινοποιία αντιμετωπίζει αυτές τις κλιματικές αντιξοότητες, η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα των αμπελουργών δοκιμάζονται για άλλη μια φορά. Η ελπίδα για ένα ευνοϊκό καλοκαίρι υπογραμμίζει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ φύσης και αμπελοκαλλιέργειας, μια ισορροπία που οι καλλιεργητές προσπαθούν συνεχώς να διατηρήσουν ενόψει των ολοένα και πιο απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων. Τα αποτελέσματα της συγκομιδής του 2024 θα αντικατοπτρίζουν αναμφίβολα αυτές τις προκλήσεις και την αδυσώπητη προσπάθεια όσων έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την κληρονομιά του γαλλικού κρασιού.