Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Νυχτερίδες έσωσαν από τα παράσιτα αμπελώνες στο Mπορντό

Στο Μπορντό την περιοχή που έχει συνδέσει το όνομά της με το κρασί, οι νυχτερίδες είναι… κάτι περισσότερο από καλοδεχούμενες. Καθώς η συγκομιδή του 2020 ξεκίνησε νωρίς οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι οινοπαραγωγοί είναι πολλές.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμό 25% σε αρκετές ποικιλίες ευρωπαϊκών μη αλκοολούχων ποτών τον περασμένο Οκτώβριο, η αξία του κρασιού Μπορντό μειώθηκε 46% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τον συνολικό όγκο πωλήσεων να συρρικώνεται κατά 18% σύμφωνα με το Γραφείο Οίνου του Μπορντό (CIVB).

Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση. Το τελευταίο 12μηνο οι εξαγωγές του Μπορντό μειώθηκαν κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τιμή των υψηλής ποιότητας κόκκινων κρασιών μειώθηκε κατά 30% καθώς η πανδημία εμπόδισε τις πωλήσεις. Ένα Château Mouton Rothschild του 1999 πωλείται περίπου 330 δολάρια, ενώ υπό άλλες συνθήκες η τιμή του θα ήταν στα 500 δολάρια.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μείωση της απόδοσης των αμπελώνων με βασικές αιτίες την κλιματική αλλαγή αλλά και τα παράσιτα. Η συγκομιδή του Μπορντό το 2019 μειώθηκε κατά 2,3%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 10 ετών και 28%, σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια.

Τα παράσιτα είναι αυτό που ενέπνευσε τους οινοπαραγωγούς του Μπορντό να στραφούν στις νυχτερίδες για να σώσουν την παραγωγή.

Το περασμένο φθινόπωρο, στο Château Lapelletrie στο Saint-Émilion της Αν Μπισκάιγ, οινοπαραγωγός 9ης γενιά,  δεκάδες νυχτερίδες περιπλανώνται πάνω από τον αμπελώνα αναζητώντας έντομα. Η Μπισκάιγ συμμετέχει σε μια μεγάλη επιστημονική μελέτη που έχει στόχο να επιβεβαιώσει τον αντίκτυπο των νυχτερίδων σε δύο από τα πιο επεμβατικά παράσιτα αμπελώνων: τον ευρωπαϊκό σκώρο αμπέλου και το σκώρο μούρων σταφυλιών.

Και οι οινοποιοί στη Βουργουνδία συμμετέχουν σε μια μελέτη παρόμοια με εκείνη του Μπορντό. Κάποιοι στι Dordogne έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν ξύλινες φωλιές νυχτερίδων στους αμπελώνες τους.

Πηγή: newmoney-bloomberg

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...