Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Νυχτερίδες έσωσαν από τα παράσιτα αμπελώνες στο Mπορντό

Στο Μπορντό την περιοχή που έχει συνδέσει το όνομά της με το κρασί, οι νυχτερίδες είναι… κάτι περισσότερο από καλοδεχούμενες. Καθώς η συγκομιδή του 2020 ξεκίνησε νωρίς οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι οινοπαραγωγοί είναι πολλές.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμό 25% σε αρκετές ποικιλίες ευρωπαϊκών μη αλκοολούχων ποτών τον περασμένο Οκτώβριο, η αξία του κρασιού Μπορντό μειώθηκε 46% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τον συνολικό όγκο πωλήσεων να συρρικώνεται κατά 18% σύμφωνα με το Γραφείο Οίνου του Μπορντό (CIVB).

Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση. Το τελευταίο 12μηνο οι εξαγωγές του Μπορντό μειώθηκαν κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τιμή των υψηλής ποιότητας κόκκινων κρασιών μειώθηκε κατά 30% καθώς η πανδημία εμπόδισε τις πωλήσεις. Ένα Château Mouton Rothschild του 1999 πωλείται περίπου 330 δολάρια, ενώ υπό άλλες συνθήκες η τιμή του θα ήταν στα 500 δολάρια.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μείωση της απόδοσης των αμπελώνων με βασικές αιτίες την κλιματική αλλαγή αλλά και τα παράσιτα. Η συγκομιδή του Μπορντό το 2019 μειώθηκε κατά 2,3%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 10 ετών και 28%, σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια.

Τα παράσιτα είναι αυτό που ενέπνευσε τους οινοπαραγωγούς του Μπορντό να στραφούν στις νυχτερίδες για να σώσουν την παραγωγή.

Το περασμένο φθινόπωρο, στο Château Lapelletrie στο Saint-Émilion της Αν Μπισκάιγ, οινοπαραγωγός 9ης γενιά,  δεκάδες νυχτερίδες περιπλανώνται πάνω από τον αμπελώνα αναζητώντας έντομα. Η Μπισκάιγ συμμετέχει σε μια μεγάλη επιστημονική μελέτη που έχει στόχο να επιβεβαιώσει τον αντίκτυπο των νυχτερίδων σε δύο από τα πιο επεμβατικά παράσιτα αμπελώνων: τον ευρωπαϊκό σκώρο αμπέλου και το σκώρο μούρων σταφυλιών.

Και οι οινοποιοί στη Βουργουνδία συμμετέχουν σε μια μελέτη παρόμοια με εκείνη του Μπορντό. Κάποιοι στι Dordogne έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν ξύλινες φωλιές νυχτερίδων στους αμπελώνες τους.

Πηγή: newmoney-bloomberg

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.