Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια θέση στην κορυφή των λευκών το Sauvignon Blanc Κτήματος Άλφα

Με φρέσκιες και γήινες μυρωδιές, το Sauvignon Blanc διακρίνεται ανάμεσα στις λευκές ποικιλίες κρασιού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Με προέλευση από την κοιλάδα του Λίγηρα της Γαλλίας, το συγκεκριμένο είδος καλλιεργείται πλέον σε κάθε γωνιά του κόσμου, από το Marlborough μέχρι το Bordeaux και όχι μόνο.

Και ενώ, Αυστραλοί και Αμερικάνοι παραγωγοί βρέθηκαν ψηλά με κορυφαίες βαθμολογίες, αξίζει να αναφερθεί και η συμμετοχή της Ελλάδας, με το Sauvignon Blanc του Κτήματος Άλφα να κατακτάει μια θέση στην κορυφή των λευκών οίνων.

Το Κτήμα ΑΛΦΑ βρίσκεται στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας επέλεξε τον Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί.

Το Sauvignon Blanc του Κτήματος Άλφα

Ποικιλιακή Σύνθεση: Sauvignon blanc 100%.

Περιοχή / Αμπελοτόπι: Αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου.

Αμπελοτεμάχιο “Καλύβα”, 23,32 στρέμματα, περιοχή Αμυνταίου, 40°41’11.69″Β, 21°42’04.88″Α, σε υψόμετρο 632 μέτρων, με βορειοδυτικό προσανατολισμό, βλέποντας το όρος Βόρας.

Οινοποίηση / Παλαίωση:Προζυμωτική εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση, σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, με χρήση ιθαγενούς ζυμοχλωρίδας, επιλεγμένης και απομονωμένης από το ίδιο αμπελοτεμάχιο, ωρίμαση σε λεπτόκοκκα γαλλικά, τύπου Tronçais, δρύινα βαρέλια λευκού καψίματος 225 lt, με περιοδική ανάδευση των οινολασπών για 7 μήνες.

Γευστικά χαρακτηριστικά: Κρυστάλλινο, λαμπερό με υποκίτρινο χρώμα, με ελαφρά πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη έντονη και πλούσια, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα εσπεριδοειδών, φρούτων του πάθους και με γλυκιά χροιά πεπονιού στο τέλος σε φόντο βανίλιας. Στο στόμα είναι ιδιαίτερα γεμάτο, ηδύ, λιπαρό, με εξαιρετική ισορροπία-δροσιά, φινέτσα, και μεταλλικότητα. Ζωηρή και μακράς διάρκειας επίγευση.

Αρμονία: Συνδυάζεται αρμονικά με λευκά κρέατα ή μοσχαράκι γάλακτος σε πλούσιες κρεμώδης σάλτσες, συνοδεία λαχανικών. Ψαρικά ωμά ή μαγειρεμένα σε λευκές σάλτσες, ζυμαρικά με λευκό κρέας και πλούσιες ημι-λιπαρές σάλτσες, καθώς και με καπνιστά ψαρικά.

Σχετικά με το Sauvignon Blanc:

Το σταφύλι Sauvignon Blanc συναντάται για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα, στην κοιλάδα του Λίγηρα και το Bordeuax.

Μάλιστα, στο Bordeuax εικάζεται ότι το συγκεκριμένο σταφύλι ονομάστηκε Sauvignon Blanc από τη γαλλική λέξη sauvage, που σημαίνει άγριο, καθώς φύτρωνε σαν ζιζάνιο σε όλη την περιοχή.

Οι οινοποιοί στο Bordeuax επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το Sauvignon Blanc στα λευκά τους μείγματα και να φτιάξουν το επιδόρπιο κρασί Sauterne.

Από το Μπορντό ταξίδεψε βόρεια στην περιοχή της κοιλάδας του Λίγηρα της Γαλλίας. Εκεί, στο Sancerre, το Sauvignon Blanc φυτεύτηκε και καλλιεργήθηκε για να παραχθεί ένα κρασί για το οποίο θα ήταν το μόνο συστατικό.

Ωστόσο, αντί να ονομάσουν το νέο κρασί Sauvignon Blanc, οι Γάλλοι επέλεξαν να ονομάσουν το κρασί Sancerre («San-SER»), από την περιοχή όπου γεννήθηκε.

Μάλιστα, κατά τον εικοστό αιώνα, το Sancerre έγινε απίστευτα δημοφιλές στα μπιστρό και τα μπαρ του Παρισιού λόγω της ικανότητάς του να πηγαίνει εξαιρετικά με ή χωρίς φαγητό.

Από τη νυχτερινή ζωή του Παρισιού, το Sauvignon Blanc επισκέπτηκε όλο τον κόσμο.

Στη δεκαετία του 1980, λίγοι είχαν ακούσει ακόμα το πραγματικό όνομα Sauvignon Blanc, παρόλο που πολλοί το έπιναν τακτικά κάθε φορά που έπιναν Sancerre. Τότε ήταν που τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας βγήκαν στη διεθνή αγορά, παρουσιάζοντας κρασιά που ήταν δροσιστικά και απίστευτα προσιτά. Ο υπόλοιπος κόσμος πρόσεξε αυτά τα ζωντανά κρασιά και, αμέσως μετά, οι οινοπαραγωγικές περιοχές όπως η Καλιφόρνια, η Χιλή και η Νότια Αφρική ακολούθησαν και αυτές τον δρόμο που άνοιξε η Νέα Ζηρλανδία.

Είτε ονομάζεται Sancerre είτε Sauvignon Blanc, είναι γνωστό ως ένα δροσιστικό ξηρό κρασί που έχει μεγάλη ορυκτότητα, αρώματα και γεύσεις από βότανα και χόρτα.

 

 

ΠΗΓΗ: parallaximag.gr

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Από -7 έως 12% σε ένα μήνα. Οι νέες εκτιμήσεις συγκομιδής για τον γαλλικό αμπελώνα έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω από τις υπουργικές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...