του Λεωνίδα Λιάμη
Η πρωτοπόρα, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, προσέγγιση της οινοποίησης, δρομολογείται από το «Κτήμα Άλφα», στο οροπέδιο του Αμυνταίου, σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας, κυρίως μεταξύ των λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών.
«Το νέο βιοκλιματικό βαρυτικό οινοποιείο του κτήματος βρίσκεται σε κατασκευαστική ολοκλήρωση και θα ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση λευκών σταφυλιών, τα οποία θεωρούνται πιο ευαίσθητα στη διαδικασία οινοποίησης» ανέφερε στο Wine Trials και την Agrenda ο οινολόγος και συνιδρυτής του «Κτήματος Άλφα», Άγγελος Ιατρίδης, προσθέτοντας πως «το 2023 θα κάνουμε τον πρώτο μας τρύγο στο νέο βαρυτικό μας οινοποιείο».
Η ειδοποιός διαφορά από τα κλασσικά οινοποιεία, όπως μας εξήγησε ο έμπειρος οινοποιός, είναι ότι στο βαρυτικό, η οινοποίηση βασίζεται στη δύναμη της βαρύτητας και μόνο. «Είναι η διαδικασία κατά την οποία από την υποδοχή των σταφυλιών, μέχρι την οινοποίηση πηγαίνουμε σε χαμηλότερο επίπεδο, χωρίς τη βοήθεια κάποιου μηχανικού μέσου, για παράδειγμα αντλιών, αλλά αποκλειστικά με τη βαρύτητα. Οπότε η καταπόνηση του σταφυλιού είναι πολύ μικρότερη και το αποτέλεσμα ποιοτικά είναι μιας πολύ καλής διαχείρισης. Αυτό που στοχεύουμε είναι να αποτυπωθεί η μεγάλη ποικιλομορφία των αμπελοτεμαχίων μας στο κρασί που θα παραχθεί», εξηγεί και αποκαλύπτει πως για τη σχετική επένδυση ο προϋπολογισμός είναι στα 5 εκατ. ευρώ.
Ένα επόμενο σχέδιο για το «Κτήμα Άλφα» είναι η κατασκευή ενός νέου βιοκλιματικού ξενώνα, ο οποίος εκτός απροόπτου θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί κόσμο το 2024, καθώς και ένα εστιατόριο, το οποίο θα είναι ταγμένο να προάγει την τοπική γαστρονομία.
Σε συνεργασία, επίσης, με το Δήμο Αμυνταίου, το Κτήμα βοήθησε στην εκπόνηση μιας προμελέτης, ώστε ένα παρατημένο, εδώ και μια 25ετία, ορυχείο, να μετατραπεί σε αμπελώνα, στο πλαίσιο των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν για τη μεταλιγνιτική εποχή της δυτικής Μακεδονίας.
«Είναι ένα παγκόσμιο πρωτοπόρο σχέδιο και ευελπιστούμε να καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί. Στόχος είναι αυτό το παρατημένο ορυχείο, το οποίο είναι σε άμεση γειτνίαση με τον αμπελώνα να φιλοξενήσει 900 στρέμματα ακτημόνων παραγωγών της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.
Ως προς τον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος Άλφα, ο οποίος σήμερα εκτείνεται σε περίπου 2.200 στρέμματα, από μόλις 40 στρέμματα στο ξεκίνημά του το 1995, από το 2017 βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του με πιστοποιημένο φυτικό υλικό.
«Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι ότι πολλά από τα φυτά που μας προμηθεύουν τα φυτώρια έχουν ιούς και ένα φυτό με ιό, μπορεί έπειτα από 6-7 χρόνια να σταματήσει να είναι παραγωγικό. Φανταστείτε έναν αμπελώνα που σε 6-7 χρόνια, το 25%- 30% του αμπελώνα να σταματήσει να παράγει. Για το λόγο αυτό έχουμε αποφασίσει η αναδιάρθρωση να γίνεται με νέο πιστοποιημένο φυτικό υλικό, απαλλαγμένο από ιώσεις που μπορούν να προκαλέσουν ποιοτικά προβλήματα και ποσοτικά στην παραγωγή του κρασιού», επισημαίνει ο κ. Ιατρίδης και σημειώνει πως στόχος του κτήματος είναι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης να έχει ολοκληρωθεί σε μια 10ετία, έως το 2027.
Κυρίαρχη ποικιλία στον αμπελώνα του καθετοποιημένου «Κτήμα Άλφα» είναι το πολυδυναμικό ξινόμαυρο, το οποίο αποτελεί αιχμή του δόρατος και των εξαγωγών του, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 30% της ετήσιας παραγωγής του και κατευθύνονται σε 35 χώρες.
Το Κτήμα έχει επενδύσει σημαντικά και στο σύγχρονο εξοπλισμό και τη γεωργία ακριβείας, διαθέτοντας, εδώ και μια εξαετία τον μοναδικό οπτικό διαλογέα στην Ελλάδα. «Φανταστείτε ότι ο εξοπλισμός βγάζει 2.000 φωτογραφίες στο λεπτό και με πολύ μεγάλη ακρίβεια μπορούμε οποιαδήποτε ρόγα έχει χτυπηθεί από κάποια ζιζάνια, από τα πουλιά ή οτιδήποτε, για να μην περάσει και να επηρεάσει στο ελάχιστο δυνατό την ποιότητα του παραγόμενου κρασιού», ανέφερε και πρόσθεσε πως «διαθέτουμε επίσης ένα πρωτοποριακό υπόγειο σύστημα άρδευσης, που εκτείνεται σε 1.400 χιλιόμετρα, μπορούμε να κάνουμε μηχανική ζιζανιοκτονίας σε μόλις μια εβδομάδα, ενώ εδώ και τρία χρόνια έχουμε καταφέρει από τη στιγμή που θα κοπεί ένα τσαμπί, μέσα σε 40 λεπτά το αργότερο να βρίσκεται μέσα στο ψυγείο του οινοποιείου, που είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα του κρασιού που θα βγάλουμε».