Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Προόδου που δημοσίευσε η spiritsEUROPE, περισσότερο από το 70% του συνολικού όγκου των αλκοολούχων ποτών που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ, αναφέρουν επί της φιάλης πληροφορίες σχετικά με τη θερμιδική αξία. Επιπλέον, το μερίδιο των προϊόντων με κωδικούς QR που προσφέρουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές ετικέτες αυξάνεται γρήγορα και αναμένεται να φτάσει σε παρόμοια επίπεδα μέχρι το τέλος του 2025.
Τα επιτεύγματα αποτελούν μέρος μιας πολυετούς εθελοντικής συμφωνίας, γνωστής ως «Mνημόνιο Συνεργασίας για την Ενημέρωση των Καταναλωτών», η οποία διευκολύνθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019. Το μνημόνιο, προσφέρει σαφείς οδηγίες στους παραγωγούς σχετικά με τον τρόπο αναφοράς της θερμιδικής αξίας και του καταλόγου των συστατικών στους καταναλωτές για τα αλκοολούχα ποτά (στοιχεία που δεν είναι υποχρεωτικά σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό FIC της ΕΕ). Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π) και η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.) υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (Memorandum of Understanding/MoU).
Σχολιάζοντας την Έκθεση Προόδου, ο Ulrich Adam, Γενικός Διευθυντής της spiritsEUROPE, δήλωσε: «Στο 5ο έτος εφαρμογής του, το Μνημόνιο Κατανόησης αποτελεί μια δοκιμασμένη προσέγγιση που έχει κάνει πραγματική διαφορά όσον αφορά την ενημέρωση των καταναλωτών στην πράξη και έχει κινητοποιήσει με επιτυχία μεγάλους και μικρούς παραγωγούς ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς. Επιπλέον πρόσθεσε, ότι το 2023 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το έτος κατά το οποίο η ψηφιακή πληροφόρηση των καταναλωτών απογειώθηκε πραγματικά, καθώς είδαμε στην Ισπανία, το μερίδιο των αλκοολούχων ποτών με κωδικούς QR να αυξάνεται ταχύτατα από 18% σε 31% σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών. Το μέλλον είναι ξεκάθαρα ψηφιακό – και η προσέγγιση του Μνημονίου καταδεικνύει πώς η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί λογικά να ενσωματωθεί σε ένα πλαίσιο επισήμανσης».
Η Sarah Melina Siebel, Διευθύντρια Εσωτερικής Αγοράς και Βιωσιμότητας της spiritsEUROPE, δήλωσε: «Οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες που υπέγραψαν ήταν μεταξύ των πρώτων κινητήρων όσον αφορά τη διάδοση του Μνημονίου και σήμερα –με 83%– καταγράφουν το υψηλότερο μερίδιο συμμόρφωσης σχετικά με την αναφορά των θερμίδων επί της φιάλης. Ταυτόχρονα, το 2023 ένας ταχέως αυξανόμενος αριθμός μικρών και μεσαίων παραγωγών άρχισε να εφαρμόζει το MoU. Αυτό δείχνει ότι η προσέγγισή μας λειτουργεί σε ολόκληρο τον κλάδο».
Η Siebel πρόσθεσε «Κοιτάζοντας το μέλλον, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο, της αύξησης του μεριδίου των φιαλών τόσο με ενεργειακές πληροφορίες στη συσκευασία όσο και με ψηφιακές ετικέτες. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να εναρμονιστεί πλήρως και να ενσωματωθεί σε μια μελλοντική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν αναθεωρημένο κανονισμό της ΕΕ για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα (FIC)».