Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ανερχόμενη Μαλαγουζιά μέσα από 9 διαφορετικούς «χαρακτήρες»

Η Μαλαγουζιά βρίσκεται ανάµεσα στις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες δίνοντας λάµψη στην προσεκτική δουλειά κάθε οινοποιού, µε στόχο τη διατήρηση των αρωµάτων του σταφυλιού αλλά και τη δηµιουργία καινούργιων κατά τη ζύµωση. Πρώτη στο αφιέρωμα, η Μαλαγουζιά εσοδείας 2020 του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη.

Άρωμα και Αλχημεία

Η ποικιλία της Μαλαγουζιάς κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία αλλά καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα και κάθε περιοχή µε το µικροκλίµα της και τα εδαφολογικά της στοιχεία δίνει την πινελιά της µε µικρές παραλλαγές στο αρωµατικό προφίλ και την οξύτητα του κρασιού. Το Wine Trails επέλεξε ετικέτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, για να αποτυπώσει το «χαρακτήρα» κάθε περιοχής και κάθε οινοποιού στο τελικό προϊόν.

Η Μαλαγουζιά του κτήματος Κώστα Λαζαρίδη

Διατίθεται ως ΠΓΕ Δράμα η Μαλαγουζιά του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, που καλλιεργείται στο Κατάφυτο του δήμου Νευροκοπίου, μία από τις πιο ψυχρές και βορειότερες περιοχές της Ελλάδας, σε αμπελοτόπια που βρίσκονται σε 900 μ. υψόμετρο, με ιδιαίτερο μικροκλίμα και χαμηλές αποδόσεις. Παρόλο που σε μεγάλο υψόμετρο το ρίσκο για ανοιξιάτικους παγετούς είναι υψηλό, το αλκαλικό, πηλώδες έδαφος, ο ΝΑ προσανατολισμός και η μεγάλη διαφορά θερμοκρασιών μέρας-νύχτας, που ευνοεί τη δημιουργία αρωματικών κρασιών, αντισταθμίζουν επάξια το ρίσκο.

Στόχοι είναι οι υψηλές οξύτητες με το υψηλό υψόμετρο να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα και παράλληλα η διατήρηση των ποικιλιακών αρωμάτων σε μεγάλη ένταση. Στο ίδιο πλαίσιο και για καλή ποιότητα φρούτου, οι αποδόσεις παραμένουν στα 800 κιλά/στρέμμα. Στο οινοποιείο ακολουθείται η κλασική μέθοδος οινοποίησης λευκού σταφυλιού με θερμοκρασίες ζύμωσης στους 14οC που χαρίζει έντονα φρουτώδη και ανθικά αρώματα και ωρίμανση με τις οινολάσπες για 5 μήνες.

Η σοδειά του 2020

Το μικροκλίμα λοιπόν της περιοχής και η τεχνογνωσία των οινοποιών, χάρισαν στη σοδειά του 2020, ένα λαμπερό με κιτρινοπράσινο χρώμα κρασί, έντονο και καθαρό στη μύτη με φυτικές και τερπενικές νότες, λευκά λουλούδια και λευκόσαρκα φρούτα με ένα τελείωμα ορυκτότητας να αναδύεται. Στρογγυλό και γεμάτο στο στόμα, με φυτικά στοιχεία και δροσιστική οξύτητα και φρεσκάδα, κάτι που δεν συναντάται εύκολα σε κρασιά της ποικιλίας και οφείλεται στο μεγάλο υψόμετρο. Ένα κρασί που δεν ξεχνιέται εύκολα, αφού η επίγευσή του επιμένει να θυμίζει αρώματα ροδάκινου και βερίκοκου. Η δυνατότητα εξέλιξής του για τουλάχιστον 2-3 χρόνια δηλώνει στον οινόφιλο ότι μπορεί άφοβα να το προμηθευτεί ακόμα και σε μεγαλύτερες ποσότητες και να το αποθηκεύσει.

Μάλιστα, απόδειξη της ποιότητάς του αποτελούν οι βραβεύσεις της «Malagousia Domaine Costa Lazaridi 2018» που κέρδισε Χρυσό Μετάλλιο στο διαγωνισμό Selections Mondiales des Vins 2019 στον Καναδά και Χρυσό Μετάλλιο στο διαγωνισμό Concours Mondial 2019 στο Βέλγιο.

04_21 optimized (2)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.