Λίγα λόγια για την ιστορία του κτήματος
Η ιστορία της οικογένειας Φουντή ξεκινάει ήδη από πολύ παλιά, όταν το 1914 παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς και έπειτα από περιπλάνηση 10 ετών εγκαθίσταται τελικά στην περιοχή της Νάουσας, όπου μαζί με άλλες προσφυγικές οικογένειες ιδρύουν τον οικισμό της Νέας Στράντζας.
Οι πρώτες αμπελώνες του κτήματος φυτεύτηκαν το 1930 από τον Γεώργιο Φουντή και τον γιο του Θεόδωρο, ξεκινώντας από την εμβληματική ποικιλία της περιοχής, το Ξινόμαυρο. Το οινοποιείο ιδρύεται το 1992 από τον Νικόλαο Θεοδ. Φουντή ενώ το 1996 επιστρέφει από την Γαλλία ο ανιψιός του Δημήτριος Ζιάννης, χημικός-οινολόγος και αναλαμβάνει την παραγωγή του κτήματος μέχρι σήμερα. Στην επιχείρηση συμμετέχει όλη η οικογένεια, ενώ δέχεται τις συμβουλές της γεωπόνου Dr. Χαρούλας Σπινθηροπούλου για την καλλιέργεια του ιδιόκτητου αμπελώνα.
Το κτήμα σήμερα αποτελεί οινοποιείο-σταθμό για τον «δρόμο του κρασιού» στη Νάουσα.
Ο αμπελώνας και οι ετικέτες του κτήματος Φουντή
Σε υψόμετρο 175μ. καλλιεργούνται οι αμπελώνες του κτήματος, που εκτείνονται σε 60 στρέμματα συνολικά. Τα αμπέλια είναι γραμμικά υποστηλωμένα με 300 πρέμνα ανά στρέμμα και απόδοση 900 με 1000 κιλά το στρέμμα. Το έδαφος είναι αργιλώδες ή πηλοαμμώδες, ανάλογα με το αμπελοτόπι.
Η καλλιέργεια των αμπελώνων γίνεται με βάση τις αρχές της συμβατικής καλλιέργειας, ενώ στον ιδιόκτητο αμπελώνα καλλιεργείται εκτός από το Ξινόμαυρο και η ερυθρή γαλλικής προέλευσης ποικιλία, Merlot. Παράλληλα το οινοποιείο συνεργάζεται και με παραγωγούς της περιοχής, από τους οποίους προμηθεύεται σταφύλια, την καλλιέργεια των οποίων παρακολουθεί καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.
Το κτήμα παράγει 50.000 φιάλες το χρόνο και διαθέτει συνολικά 7 ετικέτες, με πιο γνωστές τη «Ναουσαία» και το «Κτήμα Φουντή», αποκλειστικά από Ξινόμαυρο, οι οποίες παλαιώνουν περίπου 5 χρόνια συνολικά, ανάλογα με τη χρονιά και την εξέλιξη του κάθε κρασιού στο χρόνο. Συνήθως ακολουθούν 1 χρόνο παλαίωση σε βαρέλι και 2 χρόνια τουλάχιστον στη φιάλη πριν διατεθούν στην αγορά. Μάλιστα, ένας περιορισμένος αριθμός φιαλών παλαιώνει στο κελάρι του οινοποιείου για μια μεγάλη χρονική περίοδο 10 ετών για να ξανα-διατεθούν στην αγορά, με στοιχεία προχωρημένης παλαίωσης. «Η ιδέα προέκυψε γιατί πιστεύουμε ότι το Ξινόμαυρο έχει μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης», σύμφωνα με τη Γεωργία Φουντή.
Θετικές εντυπώσεις από τις εξαγωγές, νέες φυτεύσεις Ξινόμαυρου και επετειακή φιάλη
Η Γεωργία Φουντή ενημερώνει το Wine Trails ότι αυτή τη στιγμή διατίθενται δύο καινούρια χωράφια 18 στρεμμάτων συνολικά που σκοπεύουν να φυτευτούν με Ξινόμαυρο, συνεχίζοντας την παράδοση του terroir της Νάουσας, «περιμένουμε εδώ και καιρό τις άδειες φύτευσης, για τα χωράφια στις περιοχές της Γάστρας και της Μαρίνας. Πρόκειται για δύο πολύ προνομιούχες περιοχές από αμπελουργική άποψη, με ελαφριά κλίση σε ανατολικό προσανατολισμό και πηλώδη εδάφη.»
Μέσα στο 2022 θα κυκλοφορήσει μια επετειακή φιάλη για τα 30 χρόνια λειτουργίας του οινοποιείου, σε ονομασία προέλευσης ΠΟΠ Νάουσα από 100% Ξινόμαυρο από επιλεγμένα σταφύλια, εκείνα που δίνουν την καλύτερη ποιότητα, από 5 διαφορετικά αμπελοτεμάχια. Γι’ αυτό το σκοπό οινοποιήθηκαν συνολικά δύο τόνοι κρασιού από την σοδειά του 2019. Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο κρασί παλαιώνει σε βαρέλια στο κελάρι του οινοποιείου, υιοθετώντας τριτογενή αρώματα μέχρι να διατεθεί στην αγορά σαν «ετικέτα-δώρο». Έχοντας υπόψιν την ήδη υψηλή ποιότητα των κρασιών του κτήματος και την πολυπλοκότητα του Ξινόμαυρου που παράγει, αναμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της ειδικής αυτής ετικέτας!
Η πανδημία Covid 19 και οι επιπτώσεις της επηρέασαν το Κτήμα Φουντή, ενώ το τελευταίο διάστημα φαίνεται να υπάρχει σταδιακή βελτίωση στον εμπορικό τομέα. «Δεν περιμένουμε από τη ζημία να βγάλουμε κέρδος, έχουμε άμεση σχέση με την εστίαση οπότε είναι απολύτως λογικό να επηρεαστούμε κι εμείς», αναφέρει η Γεωργία Φουντή έχοντας πλήρη αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα. Το κτήμα εξάγει στην Αμερική, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Αγγλία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με την Αμερική να έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία, ενώ η Αγγλία επανακάμπτει πριν από όλες τις υπόλοιπες χώρες προορισμού.
«Δουλεύω στο οινοποιείο 20 χρόνια και βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια», δηλώνει η Γεωργία Φουντή, θέτοντας θετικό πρόσημο στο δρόμο που ακολουθεί το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό.