Ο ίδιος θυµάται ότι αρχικά, το 2011 αγόρασε τρία στρέµµατα χωρίς να φαντάζεται τι θα ακολουθούσε. Παρά τη σκληρή δουλειά του αµπελουργού γοητεύτηκε από τη δηµιουργική διαδικασία και αγόρασε άλλα δώδεκα, χτίζοντας παράλληλα ένα κτίριο 100 τ.µ..
Η αγάπη του ωστόσο, για το κρασί τον οδήγησε γρήγορα στη δηµιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου µε όλο τον απαραίτητο εξοπλισµό το 2016, το χώρο όπου ο ίδιος περνά σχεδόν ολόκληρη τη µέρα του. Ο πρώτος τρύγος εκείνης της χρονιάς του δηµιούργησε απερίγραπτα συναισθήµατα χαράς και ικανοποίησης, αφού είχε ως µόνο οδηγό το µεράκι του.
Βραβευµένες ετικέτες
«Μετά από περίπου επτά χρόνια η παραγωγή µας πλέον ανέρχεται σε 25.000 φιάλες. Οι βασικές ετικέτες µας είναι τρία λευκά, ένα κόκκινο και ένα ροζέ κρασί, και όλα τους έχουν αποσπάσει βραβεία στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Οίνου Θεσσαλονίκης, ενώ γίνονται εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες» λέει ο κ. Φούρκας. Οι ιδιόκτητοι αµπελώνες, βιολογικοί και µη, βρίσκονται σε άµεση γειτνίαση µε το οινοποιείο, µε αποτέλεσµα η µεταφορά του τρυγητού να είναι συντοµότερη. Οι εξελιγµένες τεχνικές οινοποίησης σε συνδυασµό µε τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, έχουν ως αποτέλεσµα τα κρασιά του Κτήµατος να ξεχωρίζουν, τόσο σύµφωνα µε τους κριτικούς οίνου, όσο και µε όσους τα απολαµβάνουν στο τραπέζι τους.
Στη Νέα Μεσηµβρία η αµπελουργία αποτελεί την κύρια καλλιέργεια της περιοχής. Η ολιγοµελής οµάδα του Κτήµατος εύχεται να καταφέρει να γίνει το οινοποιείο επισκέψιµο για όσους αγαπούν το κρασί και αντιλαµβάνονται τον κόπο και το µεράκι τους.
Ο ακούραστος οινοποιός
Γνωρίζοντας τον οινοποιό Γιάννη Φούρκα καταλαβαίνεις πως πρόκειται για κάποιον που αγαπά πολύ το κρασί, σέβεται τη φύση και μαγεύεται από τους ρυθμούς της, αλλά και για έναν ακούραστο, εργατικό άνθρωπο που όλα αυτά τα χρόνια πρωταγωνιστεί σε ένα… one man show. Σήμερα το ντουέτο του Κτήματος, ο Γιάννης Φούρκας και ο συνεργάτης του, οινολόγος Γρηγόρης Βρεττός μπορούν να είναι υπερήφανοι για το προϊόν που προκύπτει από τα βάθη των καρπών της αμπέλου. Άλλωστε όπως σημειώνει ο κ. Φούρκας «αυτό προσφέρουμε: κρασί φτιαγμένο από την ύλη των ονείρων!». Και είναι βέβαιος ότι αυτή η προσπάθεια αξίζει για το οινοποιείο, που αναδεικνύει την παράδοση της Μακεδονίας.