Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κοινή δήλωση Ελλάδας και 13 ακόμη Κρατών Μελών για έκτακτη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα

Κοινή Δήλωση 14 Κρατών-Μελών κατετέθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, σχετικά με την αναγκαιότητα διάθεσης πρόσθετων πόρων για τη στήριξη του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα.

Φωτογραφία από Florian Streb https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Λόγω της κρίσης που βιώνει ο αμπελοοινικός κλάδος αυτή τη στιγμή, ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει πρόσθετο προϋπολογισμό στα κονδύλια του προγράμματος στήριξης.

Χαρακτηριστικά, η κοινή Δήλωση των 14 χωρών αναφέρει:

Δήλωση της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας σχετικά με την ανάγκη διάθεσης πρόσθετων κεφαλαίων για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα που πλήττεται από την κρίση COVID-19 και τους δασμούς των ΗΠΑ.

Ο αμπελοοινικός τομέας είναι στρατηγικός για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την άποψη της οικονομικής του διάστασης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της δημιουργίας πλούτου, της εδαφικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Η κρίση για την υγεία που δημιουργήθηκε από την COVID – 19 πριν από ένα χρόνο συνεχίζεται με πολύ αρνητικό σωρευτικό αντίκτυπο, ειδικά για τα γεωργικά προϊόντα που συνδέονται στενά με το κανάλι ξενοδοχείων, εστιατορίων, υπηρεσιών catering, όπως στην περίπτωση του αμπελοοινικού τομέα. Η μείωση της ζήτησης εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και τα οινοποιεία και οι εταιρείες που προμηθεύουν τον τομέα HORECA και ο τουρισμός, υποφέρουν από σημαντική συρρίκνωση στο εισόδημά τους. Η κατανάλωση κρασιού συνδέεται στενά με το κανάλι HORECA, καθώς και με γιορτές και εκδηλώσεις που, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι πολύ περιορισμένες και χωρίς προοπτική αλλαγής βραχυπρόθεσμα. Η κρίση επηρεάζει επίσης τους αμπελουργούς, οι οποίοι έχουν δυσκολίες στην εμπορία της παραγωγής τους.

Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές οίνου από αρκετές χώρες της ΕΕ υπέστησαν την επιβολή αθέμιτων πρόσθετων δασμών από τις ΗΠΑ. Παρά την πρόσφατη προσωρινή κατάργηση αυτών των δασμών για τους επόμενους 4 μήνες, και ακόμη και με την προσδοκία της οριστικής τους κατάργησης, έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα στην ανταγωνιστικότητά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την ευελιξία, και ιδίως την παράταση για το 2021 των έκτακτων διατάξεων που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του 2020, ιδίως τη δυνατότητα χρήσης της απόσταξης κρίσης και ιδιωτικής αποθήκευσης κρασιού, από τα ταμεία των Τομεακών Προγραμμάτων Στήριξης.

Ωστόσο, τα έκτακτα μέτρα που εγκρίθηκαν το 2020 έχουν καταναλώσει πολλούς από τους πόρους αυτών των προγραμμάτων, εις βάρος των ειδικών εργαλείων που προβλέπονται σε αυτά, όπως η προώθηση, οι επενδύσεις, ή αναδιάρθρωση αμπελώνων. Αυτές οι δράσεις είναι πλέον πιο απαραίτητες από ποτέ για να βοηθήσουν τον τομέα να βγει από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση με πιο ανθεκτικό και ανταγωνιστικό τρόπο.

Για το λόγο αυτό, η προσφυγή στα κεφάλαια των προγραμμάτων στήριξης για την ανακούφιση της κατάστασης του πλεονάσματος που δημιούργησε ο τομέας ως αποτέλεσμα της παράτασης της πανδημίας δεν είναι η λύση. Η προώθηση, οι επενδύσεις σε οινοποιεία και η αναδιάρθρωση και η μετατροπή των αμπελώνων, είναι αναγκαία αυτήν τη στιγμή, εάν θέλουμε πραγματικά να ξεπεράσει αυτή την κρίση, η βιομηχανία οίνου.

Θεωρούμε λοιπόν ουσιώδες να κάνουμε τα παραδοσιακά μέτρα στήριξης συμβατά με τα έκτακτα μέτρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια σε αυτά των προαναφερθέντων προγραμμάτων για τη λήψη των έκτακτων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνέπειες της συνεχιζόμενης κρίσης Covid 19, καθώς και τους αθέμιτους πρόσθετους δασμούς στις ΗΠΑ.

Για τον λόγο αυτό, εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει πρόσθετο προϋπολογισμό στα κονδύλια του προγράμματος στήριξης, επαρκή ώστε τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να δημιουργήσουν μηχανισμούς για τη μείωση των πλεονασμάτων και να χορηγήσουν εξειδικευμένη οικονομική βοήθεια στους αμπελουργούς και στις εταιρείες , χωρίς να θίγονται τα παραδοσιακά μέτρα των προγραμμάτων που είναι απαραίτητα για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας οίνου και την ανάκαμψη της ζήτησης, μόλις ξεπεραστεί η κατάσταση της υγείας.

 

Πηγή ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα Οινοποιεία Μπουτάρη έδωσαν για ακόμα μια χρονιά δυναμικό παρόν στην κορυφαία επαγγελματική έκθεση οίνου και αλκοολούχων ποτών «ProWein 2025», που πραγματοποιήθηκε από τις...

REPORTS

Για σκιές που ενδέχεται να υπονομεύσουν τις καλές προθέσεις και συνολικά το πακέτο μέτρων της Κομισιόν για την βιωσιμότητα του αμπελοοινικού κλάδου μιλά το...

REPORTS

Εν μέσω της συγκομιδής, η βιομηχανία κρασιού της Χιλής είναι μαχητική και αισιόδοξη όσον αφορά τον τρύγο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατέχοντας περισσότερα από...

REPORTS

Σύμφωνα με τη Statistica, η παγκόσμια αγορά κρασιού έχει συνολικά έσοδα 347,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2025.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την εξαγορά της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ΟΙΝΩΝ Δ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ανακοίνωσε η Cavino ΑΕ. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της εταιρείας για...

REPORTS

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπορντό και του Πανεπιστημίου της Βερόνα υποδηλώνει ότι ο κλάδος του κρασιού θα μπορούσε να ανακάμψει από το 2026.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δεκαέξι Μεσσήνιοι Οινοπαραγωγοί μέσω του προγράμματος Messinia Terroirs, θα πάρουν μέρος στο Messinia Forum 2025 από τις 4 Απριλίου έως και τις 6 Απριλίου...

REPORTS

Την Τετάρτη, 2 Απριλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε από την Ουάσινγκτον την εφαρμογή ενός αμοιβαίου σχεδίου δασμών που θα στοχεύει μια σειρά...