Στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, για δύο βράδια ο υδράργυρος έδειξε κάτω από μείον τρία με αποτέλεσμα να φανούν στη συνέχεια οι τεράστιες πληγές σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες.
Παρά την επικράτηση θερμοκρασιών κοντά στου 0oC, η πάχνη που κάλυψε πολλές περιοχές και καλλιέργειες της δημοτικής ενότητας Ορφανού του δήμου Παγγαίου Ν. Καβάλας, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στα αμπέλια που βρίσκονταν στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών. «Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρήσαμε κάψιμο των οφθαλμών στην πάνω πλευρά των αμολυτών, καταστροφή του κύριου οφθαλμού αλλά και σημαντική ζημιά στους αντικαταστάτες οφθαλμούς, γεγονός που σημαίνει ότι θα δούμε τις αρνητικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου παγετού και την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο», αναφέρει ο γεωπόνος Ζαφείρης Μυστακίδης. Μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζουν τα επιτραπέζια ενώ τα οινοποιήσιμα που ήταν σε πιο πρώιμο φαινολογικό στάδιο παρουσίασαν μεγαλύτερη ανεκτικότητα.
Τα πιο «προχωρημένα» αμπέλια στην περιοχή του Τυρνάβου που είχαν ξεκινήσει να εισέρχονται στο στάδιο της άνθισης δεν γλίτωσαν από τους -3 oC που επικράτησαν το βράδυ της Παρασκευής, προκαλώντας ολοσχερή καταστροφή σε οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σε πολλές περιπτώσεις όπως το Δαμάσι που χτυπήθηκε σφοδρά. Οι παραγωγοί βλέπουν την φετινή χρονιά χαμένη όμως τα έξοδα και οι καλλιεργητικές φροντίδες θα γίνουν κανονικά σε μια προσπάθεια να σωθεί η επόμενη χρονιά, λέει ο Αθανάσιος Πλιάκας Διευθυντής Πωλήσεων του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.
Παραγωγοί της Νάουσας δηλώνουν ανακουφισμένοι ότι τα αμπέλια τους δεν αντιμετώπισαν προβλήματα από τον συγκεκριμένο παγετό αφού το αμπέλι στη περιοχή βρίσκεται ακόμα σε λήθαργο.
Στην περιοχή της Κρανιάς του Ολύμπου το κτήμα Κατσαρού, με αμπελώνες σε υψηλό υψόμετρο αναφέρει επίσης ότι δεν επλήγησαν από τον παγετό της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον προσανατολισμό του αμπελώνα που αποδείχτηκε βοηθητικός.
Γυρνώντας στην περιοχή του Τυρνάβου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου Αμπελώνα Δαμασίου και Αργυροπουλίου-Λυγαριάς αναφέρουν:
“Καταστροφή χωρίς προηγούμενο υπέστησαν όλες οι αγροτικές καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τύρναβου από τον πέμπτο κατά σειρά παγετό που τις έπληξε τις βραδινές ώρες. Η μεγάλη χρονική διάρκεια του παγετού σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που έφταναν πολύ κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου έφεραν την ολοκληρωτική καταστροφή και σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής μας.
Τα αποτέλεσμα του παγετού φαίνονται ήδη από τις πρώτες ώρες καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς οι αμπελοκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής, που περιέχουν αμπέλια οινοποιήσιμα, επιτραπέζια αλλά και άλλες καλλιέργειες.
Η αντίδραση μας ήταν άμεση και ενημερώσαμε τηλεφωνικά τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας όπου του αναφέραμε τις καταστροφικές θερμοκρασίες που μας έπληξαν ενώ πραγματοποιήσαμε αναγγελία ζημίας. Διεκδικούμε:
-Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις ζημιάς αφού όλοι οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής μένουν χωρίς εισόδημα έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τα καλλιεργητικά έξοδα.
-Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση.
-Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
-Να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές.
-Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους”.
Παρατίθεται παρακάτω φωτογραφικό υλικό με τις ζημιές της αμπέλου του γεωπόνου Ζαφείρη Μυστακίδη στην περιοχή της Καβάλας: