Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Σικελία με σταθερά βήματα οδεύει στο να γίνει μία νέα οινική ήπειρος

Στο Sicilia En Primeur, ο πρόεδρος της Assovini Sicilia, Count Laurent Bernard de la Gatinais, μίλησε για το πώς η δύναμη της οινοποιίας του νησιού της Μεσογείου έχει τις ρίζες της στην ποικιλομορφία της…

Μια ομάδα δημοσιογράφων από διαφορετικές ηπείρους, όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στην Ταορμίνα την περασμένη εβδομάδα για τη 19η έκδοση του Sicilia En Primeur για να δοκιμάσουν νέες κυκλοφορίες από τα σχεδόν 99.000 εκτάρια του νησιού (και τα γύρω μικρότερα νησιά).

Ο Gatinais, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Tenuta Rapitalà στην επαρχία Camporeale του Παλέρμο, ανέφερε τι έχει αλλάξει για το κρασί της Σικελίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες: «Μετά από 25 χρόνια Assovini Sicilia, μπορούμε επιτέλους να πούμε ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι η Σικελία είναι ένα νησί του κρασιού, είναι μια οινική ήπειρος σε μικρογραφία. Τώρα υπάρχει πολύ καλό ροζέ και πολύ καλό αφρώδες κρασί.»

Πράγματι, το ροζέ και το αφρώδες κρασί της Σικελίας ήταν το θέμα δύο ξεχωριστών masterclasses που δόθηκαν στην εκδήλωση En Primeur από την Elizabeth Gabay MW.

Με τη Σικελία να έχει 23 DOCs και ένα DOCG (Cerasuolo di Vittoria), ο Gatinais συνέκρινε την περιοχή με ένα «μωσαϊκό».

«Αυτό που είναι φανταστικό στη Σικελία είναι ότι ακόμα και με την ίδια ποικιλία, Grillo, Catarratto ή Nero d’Avola, μπορείς να έχεις τόσες πολλές διαφορετικές ερμηνείες, σύμφωνα με το terroir».

Συνέχισε περιγράφοντας αυτά που πιστεύει ότι είναι τώρα οι τρεις βασικοί θεσμικοί πυλώνες της βιομηχανίας κρασιού της Σικελίας: Assovini Sicilia (ιδρύθηκε το 1998), η κοινοπραξία Sicilia DOC (ιδρύθηκε το 2011) και ο φορέας περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας SOStain Sicilia Foundation (ιδρύθηκε το 2020).

Παράλληλα, ο Gatinais αναγνώρισε ότι η απόλυτη ποικιλομορφία του κρασιού της Σικελίας μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις κατά την επικοινωνία σχετικά με αυτό στους καταναλωτές. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η «πολυπλοκότητα» και η «ποικιλομορφία», το αποτέλεσμα χιλιετιών κατοχής από ένα πλήθος ξένων δυνάμεων, είναι εγγενείς τόσο στον πολιτισμό της Σικελίας συνολικά όσο και στα κρασιά του.

«Είμαστε πιο ανθεκτικοί στην κλιματική αλλαγή λόγω της ποικιλομορφίας μας. Έχουμε μεγάλη βιοποικιλότητα. Έχουμε τόσα πολλά μικροκλίματα και terroirs. Αυτή η διαφορετικότητα είναι πραγματικά η στρατηγική μας. Είναι δύσκολο όταν έχεις τόσα πολλά να επικοινωνήσεις, αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο περίεργοι και θέλουν να ανακαλύψουν όλο και περισσότερα. Η Σικελία είναι σαν ζαχαροπλαστείο για όσους είναι περίεργοι για το κρασί».

«Όσον αφορά την επικοινωνία με ανθρώπους από το εξωτερικό, τα κρασιά είναι μια επαγγελματική κάρτα για τη Σικελία. Τώρα όταν σκέφτεσαι τη Σικελία, σκέφτεσαι το κρασί».

Σύμφωνα με τον Gatinais, οι 91 εταιρείες που είναι μέλη της Assovini Sicilia είναι «πρεσβευτές» της «ομορφιάς» και της «μοναδικότητας» της Σικελίας.

Όταν ρωτήθηκε για τους οινοποιούς που αναμειγνύουν διεθνείς και γηγενείς ποικιλίες, ο Gatinais ειρωνεύτηκε ότι ο ίδιος είναι μισός Γάλλος, μισός Σικελός και ανέφερε ξανά το παρελθόν για να εξηγήσει γιατί η περιοχή εξακολουθεί να δέχεται επιρροές από το εξωτερικό: «Κάθε κουλτούρα πρόσθεσε κάτι στη Σικελία, άρα υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης εδώ».

Τέλος, οι ξένες αφίξεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της βιομηχανίας κρασιού της Σικελίας, πρότεινε ο Gatinais, αλλά με τη μορφή τουριστών, αντί στρατών εισβολής: «Εδώ στη Σικελία, είτε κάνουμε γεωργία είτε τουρισμό, δεν έχουμε πολλή βιομηχανία εδώ . Είναι στο DNA μας να είμαστε φιλικοί προς τους τουρίστες. Αυτή η αίσθηση φιλοξενίας βρίσκεται στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας. Και υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να ανακαλύψει κάνεις, όπως ιστορία, μνημεία, τέχνη».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...