Μεγάλες πτώσεις παρατηρήθηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες μείωσαν την παραγωγή τους κατά 12% σε σχέση με το 2022. Η συνολική παραγωγή της ΕΕ μειώθηκε και αυτή κατά 6%.
Ακανόνιστα καιρικά φαινόμενα, που περιλάμβαναν ξηρασία, καύσωνα και χαλαζοθύελλα επηρέασαν περιοχές σε όλη την Ισπανία, με την παραγωγή σε παραδοσιακά ξηρές τοποθεσίες να καταστρέφεται.
Στην Καταλονία, για παράδειγμα, τα δύο έτη ξηρασίας που προηγήθηκαν επηρέασαν τη συνολική σοδειά, η οποία ήταν 21% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, με ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις για τα Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo και Syrah.
Το μοτίβο ήταν πολύ παρόμοιο στο Priorat λόγω ξηρασίας, με εξαίρεση την περιοχή Poboleda, η οποία επωφελήθηκε από κάποια βροχή τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023.
Στο Toro η ποιότητα των σταφυλιών θεωρήθηκε «εξαιρετική» και οι αποδόσεις ήταν επίσης καλές των βροχοπτώσεων του προηγούμενου έτους.
Ο παγετός έπληξε την περιοχή Ribera del Duero τον Μάρτιο και τον Μάιο, ενώ τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες που έθεσαν σε κίνδυνο τα σταφύλια μετά από ένα ξηρό και θερμό καλοκαίρι.
Γενικά οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και που συνήθως είναι ψυχρότερες τα πήγαν καλύτερα ως προς την παραγωγή οίνου στην Ισπανία.
Η ομάδα του Ramón Bilbao ανέφερε «Στη Rioja Alta και (μεγαλύτερο υψόμετρο) Rioja Oriental τα σταφύλια έφτασαν σε άριστη ωρίμανση με υψηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη συγκέντρωση […] υπήρχε επίσης περισσότερη ισορροπία μεταξύ τανίνης και αλκοόλ».
Σε γενικές γραμμές, οι αποδόσεις ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες για τη Rioja χάρη στις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, προσφέροντας κάποια ελπίδα στον τομέα της ισπανικής οινοποίησης για το 2024.