Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η παλαιότερη απόδειξη κρασιού βρίσκεται σε ένα νησί στην Αμερική

Θραύσματα κεραμικών που βρέθηκαν σε ένα νησί του Πουέρτο Ρίκο δίνουν μια σαφέστερη εικόνα του κρασιού κατά τα πρώτα στάδια του ευρωπαϊκού αποικισμού…

Άραγε εδώ και πόσο καιρό έχει το δυτικό ημισφαίριο κρασί; Σίγουρα το 2020, αυτή δεν ήταν μια εύκολη ερώτηση να απαντηθεί. Ωστόσο, μία νέα έρευνα από μια ομάδα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο βοηθά να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Το έγγραφό τους, που δημοσιεύτηκε στο Archaeological and Anthropological Sciences τον Μάιο, δείχνει ότι υπήρχε κρασί από σταφύλι στην Καραϊβική κατά τα πρώτα στάδια του ευρωπαϊκού αποικισμού.

«Ξεκινήσαμε να φωτίσουμε απλώς μια κακώς κατανοητή πτυχή της γαστρονομικής ιστορίας», εξήγησε σε πρόσφατη ομιλία της η Dr. Lisa Briggs του Πανεπιστημίου Cranfield, μια από τις συγγραφείς της έρευνας. «Πώς άλλαξαν, προσαρμόστηκαν ή συνέκλιναν οι δύο πολύ διαφορετικές παραδόσεις τροφίμων και ποτών που βρέθηκαν στις κοινότητες των ιθαγενών της Καραϊβικής και στους Ευρωπαίους ναυτικούς κατά την περίοδο της πρώιμης επαφής;» Για το σκοπό αυτό, η ομάδα ανέλυσε θραύσματα κεραμικών αιώνων 26 ιθαγενών, 14 ευρωπαϊκών από το Isla de Mona του Πουέρτο Ρίκο.

Βασιζόμενοι σε προηγούμενες δοκιμές, οι μοριακές δοκιμές αποκάλυψαν μερικές πιθανότητες σχετικά με το τοπικό μενού: Οι άνθρωποι στο Isla de Mona μπορεί να είχαν ψήσει ψάρια με μια τεχνική που μοιάζει με barbacoa. Μπορεί να ήταν μεγάλοι αγρότες μανιόκας και κάποιος, κάπου σε εκείνο το νησί, έπινε κρασί. «Αφού οι πρώιμοι ευρωπαϊκοί οικισμοί υπέστησαν ασιτία ως αποτέλεσμα της αποτυχίας προσαρμογής στις τοπικές γαστρονομικές πρακτικές, οι άποικοι υιοθέτησαν τοπικά έθιμα», είπε η Briggs. «Αλλά ένα πράγμα που κράτησαν ήταν το κρασί τους».

Παράλληλα, εξετάζοντας τα θραύσματα ενός ισπανικού βάζου ελιάς του 16ου αιώνα (ένας τύπος δοχείου που χρησιμοποιείται για να χωρέσει κάτι περισσότερο από ελιές, προσέξτε), οι ερευνητές βρήκαν υπολείμματα με αναλογία τρυγικού και μηλικού οξέος που υποδηλώνει την παρουσία οίνου. Αυτό μπορεί να κάνει τα θραύσματα την πιο παλιά γνωστή απόδειξη κρασιού στην Αμερική. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης σημάδια ενώσεων τερπενίου (διτερπενοειδή) που πιθανώς προέρχονται από πεύκα, τα οποία κάποτε οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν ως αντιμικροβιακό σφραγιστικό για δοχεία κρασιού (τα τερπένια χρησιμοποιούνται ακόμα στην Ελλάδα για την παρασκευή ρετσίνας).

«Συχνά σκεφτόμαστε τους ναυτικούς να πίνουν αποσταγμένα ποτά όπως το ρούμι. Εδώ βλέπουμε πρώιμες ενδείξεις ότι το κρασί μεταφέρθηκε σε μερικά από τα πρώτα πλοία που ταξίδεψαν από την Ευρώπη», παρατήρησε η Briggs. «Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση κρασιού ήταν μια σημαντική πτυχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές παραδόσεις που μεταφέρθηκαν στην Αμερική».

Δεν ξέρουμε ακόμα τι είδος κρασιού ήταν στο βάζο (γνωστός και ως Sample No. 175). Η Briggs και η ομάδα της θεωρούν, ότι το κρασί πιθανότατα παρασκευάστηκε στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας σταφύλια Vitis vinifera. Προσθέτοντας λίγο περισσότερο πλαίσιο, το βάζο βρέθηκε σε θρησκευτικό χώρο. «Αν [αυτό ήταν] το κρασί της Κοινωνίας που απαιτείται για τα θρησκευτικά δικαιώματα των Καθολικών, ίσως η διατήρηση μιας προσφοράς κρασιού αποτελούσε προτεραιότητα στα μακρινά ταξίδια», σημείωσε η Briggs. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλά μυστήρια στον κόσμο της αρχαιολογίας του κρασιού, θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες απαντήσεις, τόνισε η Briggs.

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών αλλάζει ραγδαία, καθώς οι νέες προτιμήσεις των καταναλωτών και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθορίζουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

REPORTS

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών ενημερώνουν ότι οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά...

REPORTS

Μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Νίκης Μαραγκού και συνεργατών από το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Aarhus University...

REPORTS

Με το Fendt e100 Vario η Fendt παρουσίασε ένα ευέλικτο µικρών διαστάσεων ηλεκτρικό τρακτέρ ειδικά σχεδιασµένο για να δουλεύει άνετα, αθόρυβα, αλλά και «πράσινα»...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τις τιμές αγοράς για τα οινοστάφυλα εσοδείας 2025 ανακοίνωσε στα μέλη παραγωγούς της η Ένωση Ηρακλείου. Η παραλαβή των σταφυλιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα...

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...