Τα ηφαιστειακά εδάφη, πλούσια σε ορυκτά, όπως βασάλτης, ελαφρόπετρα και στάχτη, είναι πορώδη, προσφέροντας εξαιρετική αποστράγγιση ενώ διατηρούν υγρασία, πράγμα κρίσιμο για τα αμπέλια σε ξηρά κλίματα. Η έλλειψη οργανικής ύλης δοκιμάζει τα αμπέλια, οδηγώντας σε μικρότερους, συμπυκνωμένους καρπούς. Τα κρασιά από αυτές τις περιοχές συχνά παρουσιάζουν έντονη ορυκτότητα, υψηλή οξύτητα και μοναδικά αρώματα.
Σαντορίνη: Ένας Αμπελώνας Σχηματισμένος από Φωτιά και Θάλασσα
Η Σαντορίνη, που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι το απομεινάρι μιας μαζικής ηφαιστειακής έκρηξης περίπου το 1600 π.Χ. Τα ηφαιστειακά εδάφη και τα μικροκλίματα του νησιού καθορίζουν την αμπελουργία του.
Το Σύστημα Στήριξης Κουλούρα: Τα αμπέλια εκπαιδεύονται σε σχήμα καλαθιού (“κουλούρα”) για να προστατεύσουν τα σταφύλια από τον άνεμο και τον ήλιο. Όσον αφορά τα εδάφη, αυτά είναι απαλλαγμένα από Φυλλοξήρα. Τα ηφαιστειακά εδάφη απωθούν τη φυλλοξήρα, επιτρέποντας μη εμβολιασμένα αμπέλια, πολλά από τα οποία είναι άνω των 100 ετών. Η χαμηλή απόδοση σημαίνει υψηλή ποιότητα, τα ξηρά κλίματα και τα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά εδάφη οδηγούν σε συμπυκνωμένους, υψηλής ποιότητας καρπούς.
Οι οινικές ποικιλίες της Σαντορίνης
Ασύρτικο: Γνωστό για την οξύτητά του, τις αλμυρές νότες και τις νότες εσπεριδοειδών.
Νυχτέρι: Πιο γεμάτο λευκό κρασί με γεύσεις πυρηνόκαρπων και μελιού.
Vinsanto: Ένα γλυκό κρασί από λιασμένα σταφύλια, με νότες αποξηραμένου βερίκοκου και καραμέλας.
Αίτνα: Αμπέλια στο Ηφαίστειο
Η Αίτνα, το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, δεσπόζει στο βορειοανατολικό τοπίο της Σικελίας. Οι αμπελώνες της φτάνουν έως τα 1.200 μέτρα, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Τα ηφαιστειακά εδάφη, ένα μείγμα στάχτης και λάβας, παρέχουν μοναδική αποστράγγιση και θρεπτικά συστατικά, ευνοώντας μοναδικές εκφράσεις σταφυλιών.
Τα διαφορετικά μικροκλίματα, το υψόμετρο και η έκθεση δημιουργούν ξεχωριστές συνθήκες για τα αμπέλια. Την στιγμή που οι αυτόχθονες ποικιλίες αλλάζουν τα δεδομένα. Η περιοχή φιλοξενεί τις ποικιλίες Nerello Mascalese και Nerello Cappuccio για κόκκινα, και Carricante για λευκά. Αυτές οι ποικιλίες αντικατοπτρίζουν το τερουάρ της Αίτνας με κομψότητα και πολυπλοκότητα.
Τα Κρασιά της Αίτνας:
Etna Rosso: Φτιαγμένο κυρίως από Nerello Mascalese, αυτό το κόκκινο κρασί ισορροπεί κόκκινα φρούτα, μπαχαρικά και ορυκτότητα.
Etna Bianco: Παρασκευάζεται από Carricante, με νότες εσπεριδοειδών, βότανα και φωτεινή οξύτητα.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως τα ηφαιστειακά κρασιά της Σαντορίνης και της Αίτνας έχουν αποσπάσει διεθνή αναγνώριση. Τα ξεχωριστά terroir τους και οι πατροπαράδοτες πρακτικές τους παράγουν κρασιά εξαιρετικής πολυπλοκότητας και αντοχής στον χρόνο. Και οι δύο περιοχές είναι προορισμοί που πρέπει να επισκεφθούν οι λάτρεις του κρασιού, προσφέροντας μαγευτικά τοπία και αξέχαστες γευστικές εμπειρίες.
Το Μέλλον της Ηφαιστειακής Αμπελουργίας
Παρόλο που αυτοί οι αμπελώνες αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή και τον τουρισμό, ενσαρκώνουν την ανθεκτικότητα. Η ικανότητα των αμπελιών να ευδοκιμούν σε τέτοιες συνθήκες αναδεικνύει την εφευρετικότητα των οινοπαραγωγών και τη δύναμη της φύσης. Για τους λάτρεις του κρασιού που αναζητούν κάτι ξεχωριστό, τα ηφαιστειακά κρασιά της Σαντορίνης και της Αίτνας προσφέρουν μια εμπειρία χωρίς προηγούμενο.