Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Ιταλία χάνει την ηγεσία όσον αφορά την οινοποίηση από την Γαλλία

Η παραγωγή κρασιού στην Ιταλία φαίνεται ότι θα μειωθεί κατά 12% φέτος, κάτω από τα 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μετά από ακραίες καιρικές συνθήκες και μυκητιασικές ασθένειες που έπληξαν σοβαρά τους αμπελώνες, δήλωσαν την Τρίτη τα ιταλικά λόμπι κρασιού UIV και ο σύλλογος Assoenologi.

Η πτώση σημαίνει ότι η Ιταλία θα χάσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, με τη Γαλλία να ανακτά την πρώτη θέση για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια.

Σε κοινή δήλωση με το Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας ISMEA, τα λόμπι δήλωσαν ότι οι βόρειες ιταλικές περιφέρειες επρόκειτο να σημειώσουν μικρή αύξηση 0,8% στην παραγωγή.

Ωστόσο, η παραγωγή αναμενόταν να πέσει περίπου 20% στις κεντρικές περιοχές και περίπου 30% στο νότο, που θα πληγούνταν από έναν συνδυασμό κακοκαιρίας και τον αντίκτυπο ενός μύκητα που ονομάζεται plasmopara viticola, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόβλεψης της συγκομιδής.

Ο μύκητας, που προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς των αμπελιών, προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται περονόσπορος σταφυλιών.

«Η συγκομιδή που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ περίπλοκη, χαρακτηρίζεται κυρίως από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού προκάλεσε παθογόνες ασθένειες όπως περονόσπορο, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και ξηρασία», δήλωσε ο Riccardo Cotarella, επικεφαλής του συλλόγου οινοειδών Assoenologi.

Ωστόσο, η ποιότητα του κρασιού δεν θα διακυβευόταν, προέβλεψε η Cotarella. «Από τη σοδειά του 2023 θα έχουμε σίγουρα καλής ποιότητας κρασιά, με κορυφές αριστείας», είπε.

Τέλος, η μείωση της παραγωγής δεν θα πρέπει επίσης να προκαλέσει ανησυχία, καθώς τα υπάρχοντα αποθέματα ξεπερνούν τα 49 εκατομμύρια εκατόλιτρα, το υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία έξι χρόνια, δήλωσε ο Livio Proietti, έκτακτος επίτροπος της ISMEA.

«Το θέμα δεν είναι τόσο η απώλεια της ιταλικής ηγεσίας όσον αφορά τους όγκους παραγωγής, αλλά η επιβράδυνση της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, η οποία μειώνει τις τιμές», τόνισε ο Proietti.

ΠΗΓΗ: reuters.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Κοιτώντας προς το 2025, ειδικοί παράγοντες όπως η προσωρινή δημιουργία αποθεμάτων πριν από τις αλλαγές στους δασμούς και οι μεταβαλλόμενες αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να...