Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία θέλει α λα καρτ αξιοποίηση του νόμου Egalim 4 για τον κλάδο του κρασιού

Τώρα που αναγνωρίζεται ως εργαλείο για την αποτίμηση των τιμών του χύμα κρασιού, η εξέλιξη του νόμου Egalim, κινητοποιεί πλήρως τη διεπαγγελματική του Μπορντό και του Ροδανού με την υποστήριξη του CNIV.

Για τον αμπελώνα, το πεδίο εφαρμογής του νόμου Egalim είναι κρίσιμο: να ενταχθούν στο σύστημα μόνο αυτοί που θέλουν.

Αφού από το 2018 ήταν παραγκωνισμένος, τώρα ήρθε η ώρα να εμβαθύνουμε στα μυστήρια του νόμου Egalim για τον κλάδο του κρασιού. Πραγματοποιήθηκαν ήδη διαβουλεύσεις όλο και περισσότερο για τα όρια και τις δυνατότητες του «νόμου για την ισορροπία των εμπορικών σχέσεων στον αγροτικό τομέα και για υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα» επί αρκετές εβδομάδες. Από τις ανακοινώσεις του προέδρου Μακρόν για ορισμό κατώτατων τιμών, έως τις καταδίκες για καταχρηστικά χαμηλές τιμές δύο εμπόρων στο Bordeaux, η οινοποιία κινητοποιείται για να εξελίξει αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο σύμφωνα με τις ανάγκες της (με στόχο την αμοιβή όλων των κρίκων της αλυσίδας, ξεκινώντας από τους αμπελουργούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στους αμπελώνες που ειδικεύονται στις κόκκινες ποικιλίες). Κατόπιν αιτήματος των διεπαγγελματικών του Μπορντό και της κοιλάδας του Ροδανού (CIVB και Inter Rhône, που είναι πιλότοι για το θέμα αυτό και ενώ οι τιμές παραμένουν πολύ χαμηλές για το χύμα κρασί), η εκπρόσωπος του Υπουργού Γεωργίας Agnès Pannier-Runacher δέχθηκε εκπροσώπους της βιομηχανίας του κρασιού την προηγούμενη Τετάρτη 10 Απριλίου, για να συζητηθούν τα αιτήματα για ανάπτυξη του νόμου Egalim στους αμπελώνες που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες, ενώ τρεις βουλευτές από την πλειοψηφία (Anne-Laure Babault, Charente-Maritime, και Alexis Izard, Essonne) καλούνται να αξιολογήσουν το νόμο (ο αμπελοοινικός τομέας έχει ήδη αποφανθεί μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διεπαγγελματικών για Οίνους με Ονομασία Προέλευσης και Γεωγραφική Ένδειξη, CNIV).

Ενώ προγραμματίζονται μελλοντικές συναντήσεις μεταξύ της οινοποιίας και της κυβέρνησης, «ο στόχος είναι να συνεργαστούμε, ταυτόχρονα για την κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με την προετοιμασία του νόμου και για το τι μπορεί να προταθεί στις ονομασίες που το επιθυμούν (ειδικά στο Bordeaux και στο Côtes du Rhône, που μας προσέγγισαν)» αναφέρει ο Didier Delzescaux, διευθυντής του CNIV. Ο τελευταίος παρακολουθεί εγκάρσια τον φάκελο Egalim για τον τομέα του κρασιού. Δεδομένων αυτών που μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου Egalim, δημιουργείται η ανάγκη ενίσχυσης και καθορισμού της συναλλαγής μεταξύ οινοποιού και πρώτου έμπορου, αλλά και της διευκρίνισης δεικτών, με δυσκολία στην αποτίμηση του κόστους παραγωγής (σ.σ. πρόκειται για την διαδικασία καθορισμού κατώτατων τιμών από τον αμπελουργό έως το εμπόριο) ή εκπόνησης συμβολαίων επισημαίνει ο Didier Delzescaux, ο οποίος προσθέτει ότι μετά την απόφαση του εμπορικού δικαστηρίου της 22ας Φεβρουαρίου στο Μπορντό, υπάρχει αίτημα από τους επαγγελματίες να δοθεί διευκρίνιση για την έννοια των καταχρηστικά χαμηλών τιμών για να μην υπάρχουν πλέον περιθώρια για ερμηνείες. Όλα αυτά ενώ υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή του νόμου Egalim πρέπει να είναι à la carte. Κατά τις συζητήσεις με τον εκπρόσωπο υπουργό, «επισημάναμε τη μεταβλητότητα των καταστάσεων από τον ένα αμπελώνα στον άλλο. Δεν είναι το ίδιο είδος προϊόντος και δημιουργείται προσδοκία ανάλογα με την άυλη αξία του προϊόντος» συνοψίζει ο διευθυντής του CNIV.

Μετά τις δηλώσεις προθέσεων (και τις αντιρρήσεις) του στελέχους, η οινοποιία θέλει τώρα δράση για την ενίσχυση της αποτίμησής της.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρτογραφεί ένα μέλλον λιγότερο θορυβώδες σε όγκους, αλλά πιο απαιτητικό σε ουσία για το ευρωπαϊκό κρασί. Στην έκθεση EU Agricultural Outlook...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...