Του Γιώργου Λαμπίρη
Στην δημιουργία νέου, ιδιόκτητου οινοποιείου προχωρούν οι Τηνιακοί Αμπελώνες, T-Oinos, επένδυση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα όπως αναφέρει ο Θάνος Γεωργιλάς επικεφαλής οινολόγος της οινοποιίας που βρίσκεται στην περιοχή του Φαλατάδου, της Τήνου. Ταυτόχρονα οι Τηνιακοί Αμπελώνες προχωρούν σε επενδύσεις, με νέες φυτεύσεις, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της παραγωγής τους. «Βασισμένοι στη στρατηγική μας που ορίζει ότι θα φτάσουμε μελλοντικά την παραγωγή μας στις 45.000 φιάλες, φυτέψαμε νέα αμπέλια το 2018 και το 2019, ενώ θα συνεχίσουμε τις φυτεύσεις καθώς επιδιώκουμε να αυξήσουμε το φυτικό μας κεφάλαιο. Έχουμε ήδη 90.000 φυτά και σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε το έργο στα 120.000 διατηρώντας την υψηλή πυκνότητα φύτευσης των 1.100 φυτών/στρέμμα.
Φωτογραφία: Θάνος Γεωργιλάς, Επικεφαλής Οινολόγος στους Τηνιακούς Αμπελώνες
Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην χρήση γηγενών ποικιλιών των Κυκλάδων δίνοντας έμφαση στο Ασύρτικο και το Μαυροτράγανο, τα οποία καλλιεργούμε συστηματικά και σχεδόν αποκλειστικά». Να θυμίσουμε ότι έως και το 2018 παράγονταν μονοποικιλιακά κρασιά από άλλες ποικιλίες όπως ο Αυγουστιάτης ή η Μαλαγουζιά.
Οι δύο ετικέτες Rare σε Μαυροτράγανο και Ασύρτικο
Οι αμπελώνες Τ-Oinos παράγουν, επίσης, εκτός από το Clos Stegasta Ασύρτικο & το Clos Stegasta Μαυροτράγανο, τις δύο επιλεγμένες ετικέτες “Rare” που αποτελούν περιορισμένες παραγωγές και εμφιαλώσεις. «To Clos Stegasta Μαυροτράγανο Rare προέρχεται από το αμπελοτόπι του Ρασωνα. Σε σύγκριση με το Clos Stegasta Μαυροτράγανο που διαθέτουμε, είναι περισσότερο συμπυκνωμένο λόγω της ακόμα πιο χαμηλής στρεμματικής απόδοσης ενώ εκφράζει και αποτυπώνει εντονότερα το αμπελοτόπι προέλευσής του. Αντίστοιχα, στο αμπελοτόπι των Στεγαστών, έχουμε εντοπίσει δύο τμήματα, τα οποία πέρα από την αμμώδη σύστασή τους περιέχουν και πηλό. Το Clos Stegasta Ασύρτικο Rare, το οποίο προέρχεται από εκεί, είναι πιο πληθωρικό με εκφραστικότερα αρώματα και πλούσιο σώμα εν αντιθέσει με το Clos Stegasta Ασύρτικο που είναι πιο κρυστάλλινο και περισσότερο ευθύ ως προς την επίγευση», εξηγεί ο επικεφαλής οινολόγος των αμπελώνων T-Oinos, Θάνος Γεωργιλάς. Η οινοποιία διαθέτει επίσης και ετικέτα ροζέ, το Mavrose, το οποίο αποτελεί συνδυασμό Αυγουστιάτη και Μαυροτράγανου.
Αναβιώνοντας τον αρχαίο τηνιακό αμπελώνα
Οι Τηνιακοί Αμπελώνες δημιουργήθηκαν το 2000 από τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο και τον Gerard Margeon, Executive Head Sommelier του ομίλου εστιατορίων Alain Ducasse. Οι δυο τους είχαν την επιθυμία να αναβιώσουν τον αμπελώνα που υπήρχε στο νησί 6.000 χρόνια πριν. «Επισκέφθηκαν το νησί μετά από πρόσκληση του γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνου. Εντυπωσιάστηκαν από τους γρανιτικούς βράχους και τους σχηματισμούς, στους οποίους αυτή τη στιγμή βρίσκονται τα αμπελοτόπια μας. Τους άγγιξε η ενέργεια και η δυναμική του τόπου και σκέφτηκαν να δημιουργήσουν τον αμπελώνα μας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή των Στεγαστών, σε υψόμετρο 460 μέτρων και έχει έκταση 130 στρεμμάτων. Θέλησαν να αναγεννήσουν τον αμπελώνα που υπήρχε από την αρχαιότητα, την ύπαρξη του οποίου μαρτυρούν ευρήματα και παλιά πατητήρια. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα κρασί, το οποίο θα έδινε παγκόσμια αναγνώριση σε αυτή την περιοχή, στην οποία είχε σταματήσει η αμπελουργία, προσφέροντας ουσιαστικά στην αειφορία και τη βιωσιμότητα της. Άλλωστε, οι 6 μόνιμοι αμπελουργοί που εργάζονται όλο το χρόνο στα αμπέλια μας, έρχονται από το Φαλατάδο ενώ τόσο εγώ όσο και η συνεργάτης μου, οινολόγος, Ελένη Βαλιάντζα κατοικούμε εκεί. Συνοδοιπόροι τους στο έργο αυτό βρέθηκαν ο Μιχάλης Τζανουλίνος – αδελφός του γλύπτη και επικεφαλής αμπελουργός από την αρχή του έργου- και ο Γάλλος Stephane Derenoncourt, ένας από τους σημαντικότερους Master Vigneron στον κόσμο, ο οποίος ένωσε τις δυνάμεις του, από το 2015, με το που βρέθηκε στο μοναδικό αυτό σημείο», εξηγεί ο οινολόγος.
Έντονη ορυκτότητα και αλατότητα
Όπως περιγράφει, ο τόπος παρουσιάζει μία ιδιαίτερη ενέργεια, η οποία συνδέεται με τα στοιχεία της ορυκτότητας που απορρέει από τους γρανιτικούς βράχους στην περιοχή. «Ταυτόχρονα, τα μελτέμια που πνέουν τους περισσότερους μήνες στην Τήνο είναι έντονα και κατά το πέρασμά τους φέρνουν το αλάτι της θάλασσας στα αμπελοτόπια. Μεταδίδουν την ενέργεια και την δυναμική τους στα κρασιά που παράγουμε. Η έντονη αλατότητα αποτυπώνεται επίσης στην επίγευση του κάθε κρασιού», λέει ο οινολόγος.
Το 2020 ο καλύτερος τρύγος μέχρι στιγμής
Προσδιορίζοντας την πορεία της παραγωγής κατά τη διάρκεια του 2020 ο κύριος Γεωργιλάς επισημαίνει ότι τα δείγματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα. «Το 2020 είχαμε έναν πολύ ποιοτικό τρύγο. Θεωρούμε ότι ήταν η καλύτερή μας χρονιά έως αυτή τη στιγμή. Και το 2018 ήταν εξαιρετικός ο τρύγος, αλλά τα στοιχεία για το 2020 μας δείχνουν ότι είναι εφάμιλλος, ίσως και καλύτερος σε σύγκριση με δύο χρόνια νωρίτερα».
Η οινοποιία διατηρεί μοιρασμένο εκτόπισμα κατά 50-50 σε Ελλάδα και εξωτερικό, διαθέτοντας τα κρασιά της σε Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, στην Ιαπωνία – μέσω των εστιατορίων Robuchon- ενώ σύντομα αναμένεται να επεκταθεί και στην Ιταλία. Κύρια κανάλια διάθεσης για τα κρασιά της αποτελούν επιλεγμένα εστιατόρια – όπως αυτά του ομίλου Alain Ducasse σε όλο τον κόσμο -, καθώς και κάβες με φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα.
Παραγόμενες φιάλες κατά μέσο όρο
Clos Stegasta Ασύρτικο Rare: 1.500 φιάλες
Clos Stegasta Μαυροτράγανο Rare: 1.200
Clos Stegasta Ασύρτικο: 6.000-8.000 φιάλες
Clos Stegasta Μαυροτράγανο: 4.500-5.500 φιάλες
Mavrose: 8.000 φιάλες