Μετά την ανακοίνωση τον Νοέμβριο ότι το Treasury Wine Estates της Αυστραλίας σκόπευε να αγοράσει επιπλέον 245 εκτάρια γης στην περιοχή Marlborough της Νέας Ζηλανδίας, πηγές επβεβαιώνουν ότι η εξαγορά έχει πλέον εγκριθεί.
Αναλυτικότερα, η TWE σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει σταφύλια από τους νεοαποκτηθέντες αμπελώνες για τις μάρκες κρασιού της Νέας Ζηλανδίας Matua και Squealing Pig, που έχουν μεγάλη βάση καταναλωτών στις ΗΠΑ.
«Κάνουμε μεγάλα βήματα ενάντια στις φιλοδοξίες μας στη Νέα Ζηλανδία και χαίρομαι που μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε με αυτή τη νέα εξαγορά, ενώ μεγιστοποιούμε τις δυνατότητες παραγωγής κρασιού», δήλωσε η Kerrin Petty, επικεφαλής προμήθειας και βιωσιμότητας της TWE.
Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε επίσης λεπτομερή σχέδια για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών στη νέα τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης «υβριδικών αυτόνομων οχημάτων», της προσεκτικής χρήσης του νερού και ενός στόχου για την επίτευξη «μηδενικών αποβλήτων στην υγειονομική ταφή έως το 2050».
Ωστόσο, η είδηση της διευρυνόμενης παρουσίας της TWE στο Marlborough έγινε δεκτή με διαφορετικούς βαθμούς ενθουσιασμού από τους Νεοζηλανδούς.
Μιλώντας αποκλειστικά σε πρόσφατη δήλωση του, ο διευθυντής αμπελουργίας της Villa Maria, Patrick Butterman, τόνισε ότι: «Οι ξένες επενδύσεις βοήθησαν στη δημιουργία μιας κλίμακας βιομηχανίας και φήμης που επέτρεψαν στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να ερωτευτούν το κρασί της Νέας Ζηλανδίας», ενώ πρόσθεσε ότι: «Η άρση του προφίλ των κορυφαίων ποικιλιών κρασιού μας ωφελεί όλους».
Αντίθετα, ο Haysley MacDonald, ιδιοκτήτης του παραγωγού Marlborough te Pā, που ανήκει στους Μαορί, είπε στην επιχείρηση ποτών:
«Δεν μας αρέσει γιατί, από τη στιγμή που αυτά τα εδάφη έχουν φύγει, έχουν φύγει για πάντα. Καταλαβαίνω γιατί αυτές οι [διεθνείς] εταιρείες θέλουν να είναι εδώ. Είναι κρίμα που οι ντόπιοι δεν μπορούν να έχουν τη δική τους γη».
«Ο καθένας θέλει να έχει το δικό του σπίτι και η γη είναι πολύτιμη», συνέχισε. «Θα έλεγα ότι περισσότερο από το 50% των οινοποιείων δεν είναι πλέον ιδιοκτησία της Νέας Ζηλανδίας, πόσο μάλλον των Μαορί είναι ξένης ιδιοκτησίας και ελέγχονται».
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com