Το νέο μέτρο επιβάλλει δασμό 20% στις εισαγωγές κρασιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κλιμακώνοντας τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών μετά από αρκετούς μήνες τεταμένων διαπραγματεύσεων. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους ευρωπαίους οινοπαραγωγούς, οι οποίοι προειδοποιούν για σοβαρές συνέπειες στον κλάδο.
Το 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε κρασί αξίας 4,88 δισεκατομμυρίων ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντιστοιχεί στο 28% των συνολικών εξαγωγών κρασιού της. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά της ΕΕ εκτός Ευρώπης και ο αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει τώρα αβεβαιότητα σχετικά με το πώς ο νέος δασμός θα επηρεάσει τη ζήτηση των καταναλωτών. Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη πτώση των πωλήσεων, με τις εταιρείες να φοβούνται την απώλεια ανταγωνιστικότητας σε μια αγορά που έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις στρατηγικές ανάπτυξής τους.
Παράλληλα, μιλώντας από τις Βρυξέλλες, η Marzia Varvaglione, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εταιρειών Οίνου (CEEV), προειδοποίησε ότι ο δασμός θα διαταράξει σοβαρά την ευρωπαϊκή βιομηχανία οίνου. Τόνισε το ενδεχόμενο απωλειών θέσεων εργασίας, οικονομικής αστάθειας στις οινοπαραγωγικές περιοχές, καθυστερήσεων στα επενδυτικά σχέδια και υψηλότερων τιμών για τους καταναλωτές. Η Varvaglione τόνισε ότι η αγορά των ΗΠΑ δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα και ότι η ξαφνική αύξηση του κόστους θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών παραγωγών σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η κίνηση αυτή γίνεται παρά τη Διακήρυξη Αρχών για το εμπόριο οίνου, που υπογράφηκε από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020. Η εν λόγω συμφωνία αποσκοπούσε στην ενίσχυση της συνεργασίας και τη διασφάλιση της ελεύθερης ροής του εμπορίου οίνου μεταξύ των δύο οικονομικών μπλοκ. Έκτοτε, οι διατλαντικές ανταλλαγές οίνου είναι σταθερές και αμοιβαία επωφελείς, με τον τομέα να αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία του γεωργικού εμπορίου.
Εν κατακλείδι, ο Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας της CEEV, υπενθύμισε ότι μέχρι τώρα οι δασμοί στο κρασί μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ ήταν σε μεγάλο βαθμό ισορροπημένοι και δεν προκαλούσαν μεγάλες διαταραχές στο εμπόριο. Ο ίδιος επέκρινε το νέο μέτρο, λέγοντας ότι στερείται τεχνικής αιτιολόγησης και υπονομεύει τις προσπάθειες να διατηρηθεί το εμπόριο οίνου απαλλαγμένο από προστατευτικές ενέργειες. Ο Sánchez Recarte προέτρεψε τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, προτείνοντας μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία για το κρασί ως πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης.
