Ευδεμίδα (Lobesia botrana)
Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το δίκτυο φερομονικών παγίδων, η πτήση της δεύτερης γενιάς του εντόμου συνεχίζεται με σχετικά χαμηλό αριθμό συλλήψεων και μία γενικότερα ανομοιόμορφη εικόνα, η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων και στην κλιματική αστάθεια η οποία σημειώνεται. Επισημαίνουμε όμως, ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί επαναληπτικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου, κατά την διάρκεια της δεύτερης γενεάς, διότι ελλοχεύει κίνδυνος πρόκλησης ζημιών οι οποίες είναι σημαντικές, ιδίως στα επιτραπέζια σταφύλια. Σε συνέχεια των οδηγιών που παρείχαμε με το προηγούμενο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εξέδωσε η υπηρεσία μας, συνιστάται να γίνει επαναληπτικός ψεκασμός εάν χρησιμοποιηθούν ωοκτόνα – εντομοκτόνα, κατά το χρονικό διάστημα 25-28 Ιουνίου στις πρώιμες περιοχές και 27-30 Ιουνίου στις όψιμες περιοχές. Στην περίπτωση εφαρμογής προνυμφοκτόνων – εντομοκτόνων οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν αντίστοιχα τέσσερις έως έξι (4-6) ημέρες αργότερα.
Τονίζεται και πάλι ότι οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι και να επιτυγχάνουν καλή διαβροχή των ραγών, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ταχείας ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνονται όλες οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, όπως το ενδεδειγμένο ξεφύλλισμα των πρέμνων. Σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα επαφής θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές προγνώσεις, ώστε όταν αναμένονται βροχοπτώσεις να μη πραγματοποιούνται ψεκασμοί καθώς τα εντομοκτόνα επαφής συχνά εκπλύνονται από την βροχή. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της πτήσης του εντόμου της ευδεμίδας θα σας ενημερώσουμε εφόσον απαιτηθεί.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους εχθρούς και ασθένειες (τζιτζικάκι – Empoasca spp, Ψευδόκοκκος – Planocconus citri, ωίδιο – Erisiphe necator, περονόσπορος – Plasmopara viticola, βοτρύτης – Botrytis cinerea), οι οποίοι μπορεί να προσβάλλουν το αμπέλι κατά την παρούσα περίοδο ισχύουν και πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες τις οποίες παραθέσαμε με το προηγούμενο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων.
Λόγω των συνθηκών που περιγράφηκαν πιο πάνω είναι αναγκαίο να αξιοποιούνται οι οδηγίες που παρέχονται με την συνταγογράφηση των σκευασμάτων.
Σημείωση :
- · Όταν γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φ.π.) που αντιμετωπίζουν περισσότερους του ενός εχθρούς ή ασθένειες και να ελέγχεται η συνδυαστικότητά τους.
- · Είναι ανάγκη να τηρούνται πιστά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και οι οδηγίες που παρέχονται κατά την συνταγογράφηση.
- · Επαναλαμβάνουμε ότι οι δραστικές ουσίες chlorpyrifos & chlorpyrifos methyl δεν είναι πλέον εγκεκριμένες για χρήση ως φ.π. σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Όλες οι εγκρίσεις φ.π. που περιείχαν τις ανωτέρω δραστικές ουσίες έχουν ανακληθεί, ενώ η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από τον τελικό χρήστη ήταν 16 Απριλίου 2020. Επίσης λόγω των αποφάσεων μη έγκρισης των ανωτέρω δραστικών ουσιών, ψηφίστηκε κανονισμός μείωσης όλων των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων των chlorpyrifos & chlorpyrifos methyl στο όριο του αναλυτικού προσδιορισμού. Τονίζεται ότι τα νέα όρια ισχύσουν από το φθινόπωρο του 2020.