Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εξαιρετική, αν και όχι άφθονη, η φετινή σοδειά οίνου σε παραγωγικά κέντρα της ΕΕ

Σε μικτά αποτελέσματα αναμένεται να οδηγήσουν την φετινή συγκομιδή κρασιού τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε κεντρικά παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης. Η σοδειά του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Copa-Cogeca αν και δεν προδιαγράφεται άφθονη, εντούτοις χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αμπελουργοί.

Συνολικά, η συγκομιδή 2022/2023 χαρακτηρίζεται από τον αντίκτυπο της ξηρασίας και των καυτών θερμοκρασιών που μαίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και οδηγούν σε συγκομιδή ιζημάτων και μειωμένες αποδόσεις. Το θετικό είναι ότι τα σταφύλια βρίσκονται σε πολύ καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση, προμηνύοντας κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.

Οι τρεις κύριες χώρες παραγωγής, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αναμένεται να παράγουν 130,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αντιπροσωπεύοντας μια ελαφρά αύξηση (+1,1%) από τα 128,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα που παρήχθησαν το 2021/22 και μια μικρή πτώση (-2,1%) σε σύγκριση με το μέσο όρο της πενταετίας των 132,9 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Μειώσεις στις αποδόσεις καταγράφονται στις περισσότερες από τις άλλες χώρες παραγωγής.

Συνολικά, η συγκομιδή 2022/2023 χαρακτηρίζεται από τον αντίκτυπο της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη και οδηγούν σε καθοδική συγκομιδή και μειωμένες αποδόσεις. Το θετικό είναι ότι τα σταφύλια βρίσκονται σε πολύ καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση, προμηνύοντας κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της πρόβλεψης, ο Luca Rigotti, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Copa-Cogeca για το κρασί δήλωσε: «Αν και δεν είναι άφθονη, η σοδειά του 2022 «σώθηκε» σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες των αμπελουργών. Ωστόσο, η φετινή χρονιά παραμένει μια πρόκληση για ολόκληρο τον κλάδο: η αύξηση του κόστους μεταφοράς, του γυαλιού, του χαρτονιού, των φυτοϋγειονομικών προϊόντων και ενέργειας έχει επιδεινώσει περαιτέρω το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής. Αυτό διαβρώνει ακόμη περισσότερο τα εισοδηματικά περιθώρια για τους παραγωγούς».

Για τον Luca Rigotti, οι δυσκολίες που έφεραν οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη έχουν δείξει ότι «οι παραγωγοί έχουν προσανατολιστεί ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να διατηρήσουν το περιβάλλον. Οι αμπελουργοί και οι συνεταιρισμοί καινοτομούν και εφαρμόζουν καλές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον (διαχείριση απορριμμάτων, αποτελεσματικά συστήματα άρδευσης, μειωμένες φυτοϋγειονομικές επεξεργασίες) χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα των κρασιών μας».

Τα προγνωστικά στοιχεία υπόκεινται σε αποκλίσεις ενόψει των κλιματικών συνθηκών που θα καθορίσουν τις επόμενες εβδομάδες την συγκομιδή, ιδίως όσον αφορά την παραγωγικότητα των ποικιλιών σταφυλιού μέσης-όψιμης ωρίμασης.

Η κατάσταση ανά χώρα:

• Σταθερή παραγωγή σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας αναμένεται στην Ιταλία, παρά τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή ξηρασίες και υψηλές θερμοκρασίες. Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει διευκολύνει τον έλεγχο των μυκητιασικών ασθενειών, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των φυτοϋγειονομικών παρεμβάσεων.

• Μετά από την πολύ χαμηλή σοδειά του 2021 που αποδεκατίστηκε από τους ανοιξιάτικους παγετούς, η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία προβλέπεται να ανακάμψει. Περίπου 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα θα παραχθούν το 2022, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 16,2% από το 2021. Σε πολλές περιοχές, η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Οι παγετοί την άνοιξη, ακολουθούμενοι από χαλάζι και καύσωνες, έπληξαν κυρίως τους αμπελώνες της νοτιοδυτικής Γαλλίας και της Charentes. Η έλλειψη βροχών και οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι έχουν μειώσει τους αναμενόμενους όγκους σε αρκετές περιοχές, ενώ η ξηρασία τους μείωσε σε άλλες.

• Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρασίες έπληξαν τους αμπελώνες στην Ισπανία που υπέφεραν από την έλλειψη βροχής και νερού (η χωρητικότητα των ταμιευτήρων είχε πέσει στο 36,9% από τον μέσο όρο 55,6%). Ομοίως με την Ιταλία και τη Γαλλία, η συγκομιδή του 2022 ήταν πρώιμη κατά 2-3 εβδομάδες λόγω των καιρικών συνθηκών που συνέβαλαν στην παραγωγή σταφυλιών καλής ποιότητας και χωρίς ασθένειες.

• Στην Πορτογαλία, η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τα 6,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η μείωση κατά 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/22 οφείλεται στη λειψυδρία και τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν την ωρίμαση των σταφυλιών. Τα σταφύλια παρουσιάζουν καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση, ενώ δεν παρατηρείται ανάπτυξη παρασίτων ή ασθενειών.

• Οι χειμερινές και καλοκαιρινές ξηρασίες, ειδικά κατά την ανάπτυξη της βλάστησης, έχουν επηρεάσει τις αποδόσεις στην Ουγγαρία. Οι έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση της παραγωγής σχεδόν 20%.

• Στην Αυστρία, η ξηρασία και η ζέστη είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ελαφρά μείωση της παραγωγής (-2,5%) από τα επίπεδα του 2021/22 και τον μέσο όρο της πενταετίας.

• Η παραγωγή κρασιού στη Σλοβενία αναμένεται να μειωθεί κατά 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/22, η οποία ήταν ήδη χαμηλή λόγω των παγετών της άνοιξης, και κατά 30% από τον μέσο όρο της πενταετίας. Ο κύριος λόγος για τη μείωση είναι η ξηρασία που έπληξε όλες τις αμπελοοινικές περιοχές της χώρας.

• Ο καλός καιρός το 2022 οδήγησε σε λιγότερες ασθένειες και ως εκ τούτου η παραγωγή κρασιού στην Ολλανδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 10%.

• Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα επηρεάζουν τη συγκομιδή η οποία προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από την αρχικά προβλεπόμενη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία λόγω της εξελισσόμενης της κατάστασης. Η συγκομιδή συνεχίζεται ακόμη στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Καθώς η κατάσταση είναι πολύ ετερογενής, δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις αποδόσεις.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...