Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εκατοντάδες πτωχεύσεις οινοποιείων στη Νότια Αφρική λόγω κορωνοϊού

Από τα μεσάνυχτα της 20ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής μείωσε το επίπεδο κινδύνου για την υγεία στο στάδιο 1, ανοίγοντας ξανά τα σύνορά της και χαλαρώνοντας ορισμένους περιορισμούς στην πώληση αλκοολούχων ποτών. Μήπως είναι όμως πολύ αργά για να σωθεί ο τομέας του οίνου;

Όλοι οι οινοπαραγωγοί υπέφεραν από την πανδημία. Αλλά πέρα από τον αντίκτυπο του κλεισίματος του κυκλώματος CHR και της πολυπλοκότητας της συγκομιδής, ο τομέας οίνου της Νοτίου Αφρικής έπρεπε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια εξαιτίας των αποφάσεων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, που προέβλεπαν ιδιαίτερα αυστηρά και δεσμευτικά μέτρα. Για έξι μήνες, η πώληση αλκοολούχων ποτών απαγορεύτηκε σχεδόν συνεχώς στην τοπική αγορά, ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των νοσοκομείων που οφείλεται σε περιστατικά που σχετίζονται με το αλκοόλ. Ακόμη χειρότερα, οι εξαγωγές απαγορεύτηκαν, κατόπιν εγκρίθηκαν, και στη συνέχεια απαγορεύτηκαν ξανά εντός τριών εβδομάδων τον Απρίλιο, και τελικά επαναλήφθηκαν στις αρχές Μαΐου ενώ παρεμποδίστηκαν από διοικητικές δυσκολίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιπέτειας, οι επαγγελματικές οργανώσεις όπως η Vinpro συνέχισαν να εκπέμπουν σήμα κινδύνου και να συνομιλούν με το κράτος για να το ενημερώσουν για την κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τομέας, ήδη χωρίς αίμα μετά από χρόνια ξηρασία και έλλειψη κερδοφορίας. Ακριβώς όταν οι επαγγελματίες της Νοτίου Αφρικής μπήκαν σε ένα σημείο καμπής, με δείκτες που άρχιζαν να γίνονται πράσινοι και με μια κλιματική κατάσταση λιγότερο κρίσιμη από ότι τα προηγούμενα χρόνια, επλήγησαν την Covid-19 και με μέτρα που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε απόγνωση και απώλεια ορατότητας στο ράφι. “Ο τουρισμός και ο τομέας της CHR (εστιατόρια, μπαρ, κτήματα, κ.λπ.) έχουν γονατίσει”, αναφέρει ο Dimitri Coutras, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Wine Intelligence για τη Νότια Αφρική. “Πολλές επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά.”

Πλεόνασμα πριν από την επόμενη συγκομιδή.
Στα οινοποιεία και στους αμπελώνες, οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει εν αναμονή της επόμενης συγκομιδής, με αποτέλεσμα ο διευθυντής της Vinpro Rico Basson να φοβάται το επόμενο πρόβλημα: «Οι παραγωγοί μας προετοιμάζονται ήδη για τη συγκομιδή του 2021, αλλά με σχεδόν 300 εκατομμύρια λίτρα. από πλεόνασμα κρασιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στις δεξαμενές, ενδέχεται να μην έχουμε αρκετό χώρο για να φιλοξενήσουμε την επόμενη συγκομιδή. Η κατάσταση είναι τρομερή». Ειδικά δεδομένου ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των κρασιών στην πόρτα του οινοποιείου.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου Cyril Ramaphosa να άρει μερικώς τους περιορισμούς στην πώληση αλκοολούχων ποτών στα μέσα Αυγούστου, ο Rico Basson δήλωσε ότι «είναι απογοητευμένος από την έκταση της ζημίας στον τομέα μας που προκλήθηκε από την προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών και παρατεταμένους περιορισμούς στις τοπικές πωλήσεις». Αξιολογώντας την άρση των απαγορεύσεων ανέφερε ότι “ίσως είναι πολύ αργά.” Πολλές οινοποιίες έβαλαν λουκέτο και η οικονομική ανάκαμψη για τον αμπελοοινικό τομέα στο σύνολό της θα είναι μακρά». Η Vinpro εκτιμά ότι περισσότερα από 80 οινοποιεία και 350 καλλιεργητές σταφυλιών θα χρεοκοπήσουν τους επόμενους 18 μήνες.

Ο πρόεδρος του οργανισμού, Anton Smuts, αποδίδει ορισμένες δυσκολίες στη διαμόρφωση του τομέα της Νοτίου Αφρικής: «ο τομέας κυριαρχείται από μικρές επιχειρήσεις – το 40% των αμπελουργών παράγουν λιγότερους από 100 τόνους και ένα επιπλέον 36% λιγότερο από 500 τόνους ετησίως και οι περισσότεροι δεν διαθέτουν οικονομικά εργαλεία που θα τους επιτρέπουν να ξεπεράσουν την οικονομική έρημο». Υπενθύμισε ότι «ένας εργαζόμενος σε ένα αγρόκτημα δημιουργεί δέκα θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας». Ενώ η τριετής έκθεση του Cape Wine, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το 2021, αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο του 2022, ο αναλυτής του Wine Intelligence επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχουν μικρές ακτίνες φωτός στο Δυτικό Ακρωτήριο. Εκτός από την ανάπτυξη του διαδικτυακού εμπορίου και των άμεσων πωλήσεων, ο Dimitri Coutras καλωσορίζει όλες τις ενέργειες υποστήριξης που γίνονται για τον τομέα οίνου της Νοτίου Αφρικής τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έφεραν πιο κοντά, τους επαγγελματίες του κλάδου, όπως τους εστιάτορες.

 

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο κόσμος του κρασιού βρίσκεται σε καμπή. Η μείωση της κατανάλωσης, οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης και οι αλλαγές στις αξίες των καταναλωτών ωθούν τα οινοποιεία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της 36ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που φέτος φιλοξενείται στη Σάμο, η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θέατρου Αιγαίου παρουσιάζει την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, στον...

REPORTS

Το καλοκαίρι που πέρασε δεν ήταν και το καλύτερο για το ελληνικό κρασί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα στοιχεία της κατανάλωσης, γεγονός το οποίο...

REPORTS

Στο διεθνές συνέδριο Tomorrow Tastes Meditarranean στην Καλαμάτα (13-14 Οκτωβρίου) πραγματοποιήθηκε φέτος η καθιερωμένη παρουσίαση και προβολή οίνων της Μεσσηνίας στα πλαίσια του προγράμματος...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...