Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βελτίωση της ποιότητας του κρασιού επιβραδύνοντας την ωρίμανση του σταφυλιού

Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη κλιματική αλλαγή, με τα κύματα ζέστης και ξηρασίας να οδηγούν σε πρόωρη ωρίμανση του σταφυλιού και “άτονα’’ κρασιά. Ερευνητές γράφουν στο Journal of Agricultural and Food Chemistry ότι βελτίωσαν τις συνθήκες ανάπτυξης των σταφυλιών Cabernet Sauvignon με επιβράδυνση της ωρίμανσής τους, κάτι που αύξησε τα επίπεδα ενώσεων που σχετίζονται με ανθικές και φρουτώδεις νότες στο κρασί.

2007 Mick Stephenson

Καθώς τα σταφύλια ωριμάζουν και αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε βαθύ κόκκινο, τα σάκχαρα και οι αρωματικές ενώσεις συσσωρεύονται στους καρπούς. Αλλά, όταν ωριμάζουν πιο γρήγορα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ή του υδατικού στρες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, τα φρούτα που προκύπτουν παράγουν κρασιά με περισσότερο αλκοόλ, με πιο θαμπό χρώμα και με γεύσεις από ”μαγειρεμένα” φρούτα.

Για να αντισταθμιστούν αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα του οίνου, οι επιστήμονες δοκιμάζουν διάφορους τρόπους ανάπτυξης των φυτών. Προηγούμενοι ερευνητές έχουν δείξει ότι η μείωση της συγκομιδής μπορεί να επιταχύνει την ωρίμανση των σταφυλιών, ενώ η πιο έντονη άρδευση αργότερα κατά την καλλιεργητική περίοδο μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία ωρίμανσης. Ο Christopher Ford και οι συνάδελφοί του θέλησαν να εξετάσουν τις επιδράσεις αυτών των τεχνικών στα χημικά συστατικά που συμβάλλουν στην ποιότητα του φρούτου.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν σταφύλια Cabernet Sauvignon σε αμπελώνα στην κοιλάδα του San Joaquin στη Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, είτε αφαίρεσαν ένα μέρος των ραγών, είτε άρδευσαν τα φυτά περισσότερο κατά τη διάρκεια της μετέπειτα καλλιεργητικής περιόδου, έκαναν και τα δύο ή δεν έκαναν τίποτα από τα δύο και συνέλεξαν σταφύλια κατά τη διάρκεια της περιόδου ωρίμανσης. Τα φυτά με το λιγότερο φρούτο παρουσίασαν ταχύτερη συσσώρευση σακχάρων και ωρίμαζαν νωρίτερα κάτω από όλες τις συνθήκες που δοκιμάστηκαν. Ωστόσο, τα φυτά στα οποία εφαρμόστηκε αραίωση και πότισμα, παρουσίασαν πιο αργή συσσώρευση σακχάρων.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι η επιβράδυνση της ωρίμανσης των σταφυλιών μείωσε κάποιες αλδεΰδες, αλκοόλες και την 2-ισοβουτυλο-3-μεθοξυπυραζίνη — που συνδέεται με πράσινα και φυτικά αρώματα – ενώ αύξησε τα νορισοπρενοειδή και τερπένια, που συνδέονται με ευχάριστες ανθικές και φρουτώδεις νότες.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι ο αυξημένος χρόνος ωρίμανσης βελτίωσε την ποιότητα των σταφυλιών που προορίζονται για οινοποίηση, αλλά αυτές οι στρατηγικές θα πρέπει ακόμα να παρακολουθούνται επί αρκετά χρόνια πριν γίνουν αλλαγές στις τρέχουσες πρακτικές.

 

Πηγή foodprocessing.com.au

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.