Σύμφωνα με μακροσκοπικές παρατηρήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας το αμπέλι βρίσκεται στo βλαστικό στάδιο προχωρημένης καρπόδεσης σε πρώιμες περιοχές και ποικιλίες. Το δίκτυο των φερομονικών παγίδων της υπηρεσίας για τον νομό Καβάλας έχει εγκατασταθεί στις περιοχές Ελευθερές, Ελαιοχώρι, Μυρτόφυτο, Κάρυανη, Οφρύνιο , Ορφάνι, Κοκκινοχώρι, Ακροπόταμος, Πλατανότοπος και Μεσορόπης αλλά και σε αντιπροσωπευτικές θέσεις στους όμορους νομούς Δράμας, Σερρών και Ξάνθης.
Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας η πτήση του εντόμου (καρπόβια γενιά) έχει ξεκινήσει με χαμηλά ποσοστά από τα τέλη Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της ευδεμίδας κατά την παρούσα χρονική περίοδο και στο βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αμπέλι.
Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι της Καβάλας, οι προσβολές από την καρπόβια γενιά είναι σημαντικές για την καλλιέργεια και κυρίως στα επιτραπέζια σταφύλια. Η διενέργεια των ψεκασμών, το είδος του φυτοπροστατευτικού προϊόντος (ανάλογα με τη δράση του) καθώς και η επαναληπτικότητα των ψεκασμών εξαρτάται από τις παρατηρήσεις στον αμπελώνα, τις συλλήψεις στο δίκτυο των παγίδων, το ιστορικό του αμπελώνα , αλλά και την κατεύθυνση της παραγωγής (επιτραπέζιο ή οινοποιήσιμο αμπέλι).
Απομυζά χυμούς και εκκρίνει βλαβερές ουσίες το τζιτζικάκι
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού του συγκεκριμένου εντόμου το οποίο προκαλεί σημαντικές ζημίες στην καλλιέργεια. Το έντομο απομυζά χυμούς από τα φύλλα και παράλληλα εκκρίνει ουσίες που προκαλούν βλάβες στο αγγειακό σύστημα το οποίο εφοδιάζει τα φύλλα με θρεπτικά στοιχεία. Τα φύλλα παρουσιάζουν συστροφές και μοιάζουν σαν καμένα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως στα μεσαία και κορυφαία φύλλα του κλήματος.
Κατά τον έλεγχο στον αμπελώνα ένα απλό τίναγμα του σύρματος των κληματίδων προκαλεί το πέταγμα των συγκεκριμένων εντόμων και αποτελεί ένδειξη για την παρουσία του. Επίσης οι παραγωγοί μπορούν να ελέγξουν το χωράφι τους μετρώντας την παρουσία άπτερων ατόμων (νύμφες) στην κάτω επιφάνεια εκατό φύλλων. Τα φύλλα τα λαμβάνουν από διάφορα σημεία της έκτασης του χωραφιού, από την μέση και το πάνω τμήμα των κλημάτων. Αν οι συλλήψεις στα εκατό φύλλα είναι σε υψηλό ποσοστό συνιστώνται ψεκασμοί και σε συνδυασμό με την ευδεμίδα.
Συνεχίζονται οι ψεκασμοί για το ωίδιο
Σε όλες τις περιοχές με έμφαση σε αυτές που υπάρχει αυξημένη υγρασία η αντιμετώπιση της ασθένειας συνεχίζεται με ψεκασμούς συνδυαστικά με την αντιμετώπιση της ευδεμίδας με ένα κατάλληλο ωιδιοκτόνο. Οι ψεκασμοί είναι καθοριστικής σημασίας καθώς το ωίδιο ενδημεί σε όλη την αμπελουργική ζώνη. Στο στάδιο ανάπτυξης ραγών, που διανύουμε υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην ασθένεια και έτσι οι ψεκασμοί πρέπει να παρέχουν πλήρη κάλυψη καθ’ όλο το διάστημα μεταξύ των ψεκασμών.
Δείτε τη Γεωργική Προειδοποίηση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας εδώ.
Δείτε τη Γεωργική Προειδοποίηση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου εδώ.