Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ανοδική τάση για το οινοποιείο Δαλαμάρα, ο αμπελώνας αναδιαρθρώνεται

O Κωστής Δαλαμάρας, αντιπροσωπεύει τη καινούρια γενιά αφού έχει αναλάβει την παραγωγή του οινοποιείου από το 2011 παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του.

Συνεχίζοντας το οινικό ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα, με κέντρο την αμπελουργική περιοχή της Νάουσας, το Wine trails κάνει στάση στο οικογενειακό οινοποιείο Δαλαμάρα.

O Κωστής Δαλαμάρας, αντιπροσωπεύει τη καινούρια γενιά αφού έχει αναλάβει την παραγωγή του οινοποιείου από το 2011 παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του, Γιάννη. Έχοντας σπουδάσει οινολογία – αμπελουργία στη Βουργουνδία, στη Beaune, και αποκτήσει εμπειρία σε Αλσατία, Roussillon και Καταλονία επιστρέφει, δίνοντας νέα πνοή στο οινοποιείο. Από το 2016 ασχολείται και η σύζυγός του, Μαρία.

Σήμερα το οινοποιείο μετράει μακρά ιστορία τουλάχιστον 6 γενεών, με την πρώτη αγορά αμπελοτεμαχίου πίσω στο 1840.  Από τη στιγμή εκείνη η οικογένεια ξεκίνησε την οινοπαραγωγή, διαθέτοντας αρχικά χύμα κρασί, ενώ αργότερα διοχέτευσε στην αγορά, λικέρ και αποστάγματα.

Ο αμπελώνας σήμερα αποτελείται από 52 στρέμματα, όλα σε πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών αποτελείται από Ξινόμαυρο με πιο γνωστή και αγαπημένη ετικέτα κρασιού, την Paliokalias. Όσον αφορά τις μικρές φυτεύσεις, αναφέρεται κυρίως το Merlot που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στα πολλά στα στρέμματα Ξινόμαυρου που συναντά κανείς στη Νάουσα. Η ετικέτα αυτή μετράει μόνο 1800 «συλλεκτικές» φιάλες. Προέρχεται από φυτεύσεις του 1999 και ενώ παλιότερα εμφανιζόταν στη αγορά πιο σποραδικά, πλέον διατίθεται καινούρια ετικέτα κάθε χρόνο.

Με τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος παρατηρείται σιγά σιγά πτώση στην οξύτητα του σταφυλιού και οι οινοποιοί θέλουν να κρατήσουν ψηλά τις οξύτητες με φυσικό τρόπο, λόγω της φιλοσοφίας τους, και όχι με πρόσθετα οινολογικά υλικά κατά την οινοποίηση. Γι’αυτό το σκοπό οδηγήθηκαν στην αναμπέλωση ενός αμπελοτεμαχίου με Ροδίτη, Μαλαγουζιά και Πρεκνάδι σε Ασύρτικο.

Δείχνει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του αμπελώνα, το οινοποιείο Δαλαμάρα προσπαθεί να «σπάσει» τα αμπελοτόπια  και κάθε ένα από αυτά να αφορά κάθε ετικέτα κρασιού ξεχωριστά, έτσι ώστε να φανεί η ιδιαιτερότητα του καθενός.

Το οινοποιείο διαθέτει δικό του αποστακτήριο, έτσι ένα μέρος των στεμφύλων μετά τη ζύμωση οδηγείται σε απόσταξη και το υπόλοιπο κομποστοποιείται μαζί με άλλα υποπροϊόντα στο αμπέλι.

Η κρίση covid 19 έχει αγγίξει πολλά οινοποιεία, αυτό όμως δεν ισχύει για το οινοποιείο Δαλαμάρα. Συνεχίζει την ανοδική του πορεία, χάρη σε ανοίγματα στο εξωτερικό.

Ευχόμαστε να συνεχιστεί η ανοδική αυτή πορεία και αναμένουμε τα κρασιά του 2020 που, όπως λένε οι ίδιοι οι οινοποιοί στο Wine trails, θα έχουν μικρότερη συμπύκνωση σε σχέση με εκείνα του 2019. Αυτό ανάμεσα σε άλλα, σημαίνει ότι θα διατεθούν στην αγορά πιο νωρίς.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, το Ωδείο Αθηνών ανοίγει τις πόρτες του στο ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA, τη μεγαλύτερη γιορτή φυσικού κρασιού. Για μία ολόκληρη ημέρα, περισσότεροι...

REPORTS

Άκρως ικανοποιητικές ήταν οι επιδόσεις του κτήματος Κυρ-Γιάννη το 2024, με την εταιρεία να βλέπει τον κύκλο εργασιών της να αυξάνεται κατά περίπου 12%...

REPORTS

Μετά την πρόσφατη άρνηση του ΟΗΕ να «δαιμονοποιήσει» τα αλκοολούχα ποτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επανέρχεται, ζητώντας από τα κράτη να αυξήσουν σημαντικά...

REPORTS

Η προοπτική ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που ανοίγει το δρόμο για την αποκανονικοποίηση της κατανάλωσης κρασιού φέρνει στο προσκήνιο μια επίλεκτη ομάδα οινολατρών, καλώντας...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, πρώτη παραλαβή στο οινοποιείο. Οικοδεσπότης εδώ, ο οινολόγος, Αλέξανδρος Τζαχρήστας. Το παλιό σπίτι του Ανδρέα Καμπά, ένα μικρό μουσείο. Ο εξοπλισμός...

REPORTS

Ένα νέο κεφάλαιο για τον αμπελοοινικό τομέα ανοίγει με τη δημιουργία του «House of Clauss», στην Αχαΐα. Πρόκειται για μια νέα ομπρέλα που ενώνει...

REPORTS

Ένα ισχυρό πλήγμα για τον ισπανικό αμπελώνα: η σοδειά του 2025 δεν θα φτάσει τους αναμενόμενους όγκους. Η ξηρασία, οι καύσωνες και ο περονόσπορος...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...