Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ακολουθώντας τα δακτυλικά αποτυπώματα του Malbec για την ταυτοποίηση του terroir

Μέχρι πρότινος και για πολλές δεκαετίες οι οινοποιοί της Αργεντινής και όχι μόνο ήξεραν ότι ορισμένοι αμπελώνες παράγουν εξαίρετα κρασιά ανεξάρτητα από τις παραλλαγές λόγω «millésime». Αυτό αποτελεί πλέον επιστημονικό γεγονός.

Είσοδος στον αμπελώνα της Andrianna, παρατηρητήριο απ' όπου φαίνονται οι αμπελώνες. Φωτογραφία από Lu5dwt1 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Ερευνητές στο Catena Institute of Wine στη Μendoza χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό δεδομένων χημειομετρίας και αισθητηριακής ανάλυσης για να ομαδοποιήσουν ένα γκρουπ κρασιών από Malbec από ξεχωριστές περιοχές με σκοπό να προσδιορίσουν τη συγκεκριμένη τοποθεσία αμπελώνα, ή αμπελοτεμαχίου (parcela), από όπου προέρχονται, με υψηλό βαθμό βεβαιότητας.

Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη στην κατηγορία της, πήρε τη θεματική της από μια μικρότερης κλίμακας έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βουργουνδία της Γαλλίας και στη Valpolicella της Ιταλίας. Πήγε όμως ένα βήμα παραπέρα στην ανάλυση των φαινολικών προφίλ φημισμένων κρασιών Malbec από 23 διαφορετικά αμπελοτεμάχια που εκτείνονται σε 12 Γεωγραφικές Ενδείξεις Προέλευσης της κοιλάδας Uco και του Luján de Cuyo, που βρίσκονται στους πρόποδες των βουνών των Άνδεων σε υψόμετρο 900-1.600 μέτρα και φτιάχτηκαν υπό τις ίδιες συνθήκες οινοποίησης για μια περίοδο τριών ετών: 2016, 2017 και 2018.

Χρησιμοποιώντας χημικά δεδομένα και στατιστικά εργαλεία για να αποφευχθούν οι διαφορές λόγω χρονιάς (vintage effect), οι ερευνητές μπόρεσαν να διαχωρίσουν σαφώς τα κρασιά ανά τοποθεσία και να προσδιορίσουν ξεχωριστές υπογραφές terroir — κάτι που δεν θα ήταν εφικτό χρησιμοποιώντας μόνο τα αισθητήρια δεδομένα.

Όχι μόνο πρόβλεψαν τη χρονιά κάθε κρασιού, αλλά το 48% των αμπελοτεμαχίων που μελετήθηκαν μπορούσε να προσδιοριστεί με χημική ανάλυση με 100% βεβαιότητα και το υπόλοιπο 52% μπορούσε να αναγνωριστεί με πάνω από 83% βεβαιότητα.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ανέπτυξαν «δακτυλικά αποτυπώματα» αντιστοιχίζοντας τις μεμονωμένες υποπεριοχές και αμπελοτεμάχια με 27 φαινολικές ενώσεις στα κρασιά, οι οποίες περιελάμβαναν δώδεκα ερυθρές χρωστικές ουσίες, κίτρινες χρωστικές, τανίνες γιγάρτων, τανίνες ξύλου, διάφορα αντιοξειδωτικά συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης, και διαφορετικές ενώσεις αρωμάτων ανθέων.

Τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στην κοιλάδα Uco και στην υποπεριοχή Gualtallary στο Tupungato που βρίσκεται σε υψηλό υψόμετρο, όπου τα αναλυθέντα αμπελοτεμάχια παρήγαγαν υψηλότερες συγκεντρώσεις βασικών ανθοκυανών του σταφυλιού και ταννινών από τα γίγαρτα.

Περίπου το 50% των αμπελοτεμαχίων μελέτης ανήκουν στην Bodega Catena Zapata και το υπόλοιπο στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται. «Οι οινοποιοί σε όλο τον κόσμο θα σας πουν ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα terroirs τους », λέει η Dr. Laura Catena, διευθύνουσα σύμβουλος του οικογενειακού κτήματος, η οποία ίδρυσε το Ινστιτούτο Catena το 1995 για την προώθηση της ποιότητας του κρασιού στην Αργεντινή.

Η Catena Zapata ήταν το πρώτο οινοποιείο που ιδρύθηκε στο Gualtallary το 1992. Ο αμπελώνας «Adrianna» βρίσκεται στα 1.450 μέτρα, μεγάλο δηλαδή υψόμετρο που αποτελεί και το όριο ωρίμανσης του Malbec. Μέχρι το 2002, η «Adrianna» ήταν η πηγή του πιο φινετσάτου φρούτου του οινοποιείου.

Επισημαίνοντας ότι η μελέτη είναι αποτέλεσμα 20 ετών έρευνας που εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό ο διευθυντής οινοποιίας Alejandro Vigil, ο οποίος ήρθε στην εταιρεία Catena το 2007 ως επιστήμονας εδάφους, η Laura Catena προσθέτει: «Μέχρι τώρα, δεν γνωρίζαμε πραγματικά αν το Malbec είχε τη δυνατότητα να μεταδώσει το terroir σε αυτόν τον βαθμό».

 

Πηγή deborahparkerwong.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...