Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ακολουθώντας τα δακτυλικά αποτυπώματα του Malbec για την ταυτοποίηση του terroir

Μέχρι πρότινος και για πολλές δεκαετίες οι οινοποιοί της Αργεντινής και όχι μόνο ήξεραν ότι ορισμένοι αμπελώνες παράγουν εξαίρετα κρασιά ανεξάρτητα από τις παραλλαγές λόγω «millésime». Αυτό αποτελεί πλέον επιστημονικό γεγονός.

Είσοδος στον αμπελώνα της Andrianna, παρατηρητήριο απ' όπου φαίνονται οι αμπελώνες. Φωτογραφία από Lu5dwt1 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Ερευνητές στο Catena Institute of Wine στη Μendoza χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό δεδομένων χημειομετρίας και αισθητηριακής ανάλυσης για να ομαδοποιήσουν ένα γκρουπ κρασιών από Malbec από ξεχωριστές περιοχές με σκοπό να προσδιορίσουν τη συγκεκριμένη τοποθεσία αμπελώνα, ή αμπελοτεμαχίου (parcela), από όπου προέρχονται, με υψηλό βαθμό βεβαιότητας.

Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη στην κατηγορία της, πήρε τη θεματική της από μια μικρότερης κλίμακας έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βουργουνδία της Γαλλίας και στη Valpolicella της Ιταλίας. Πήγε όμως ένα βήμα παραπέρα στην ανάλυση των φαινολικών προφίλ φημισμένων κρασιών Malbec από 23 διαφορετικά αμπελοτεμάχια που εκτείνονται σε 12 Γεωγραφικές Ενδείξεις Προέλευσης της κοιλάδας Uco και του Luján de Cuyo, που βρίσκονται στους πρόποδες των βουνών των Άνδεων σε υψόμετρο 900-1.600 μέτρα και φτιάχτηκαν υπό τις ίδιες συνθήκες οινοποίησης για μια περίοδο τριών ετών: 2016, 2017 και 2018.

Χρησιμοποιώντας χημικά δεδομένα και στατιστικά εργαλεία για να αποφευχθούν οι διαφορές λόγω χρονιάς (vintage effect), οι ερευνητές μπόρεσαν να διαχωρίσουν σαφώς τα κρασιά ανά τοποθεσία και να προσδιορίσουν ξεχωριστές υπογραφές terroir — κάτι που δεν θα ήταν εφικτό χρησιμοποιώντας μόνο τα αισθητήρια δεδομένα.

Όχι μόνο πρόβλεψαν τη χρονιά κάθε κρασιού, αλλά το 48% των αμπελοτεμαχίων που μελετήθηκαν μπορούσε να προσδιοριστεί με χημική ανάλυση με 100% βεβαιότητα και το υπόλοιπο 52% μπορούσε να αναγνωριστεί με πάνω από 83% βεβαιότητα.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ανέπτυξαν «δακτυλικά αποτυπώματα» αντιστοιχίζοντας τις μεμονωμένες υποπεριοχές και αμπελοτεμάχια με 27 φαινολικές ενώσεις στα κρασιά, οι οποίες περιελάμβαναν δώδεκα ερυθρές χρωστικές ουσίες, κίτρινες χρωστικές, τανίνες γιγάρτων, τανίνες ξύλου, διάφορα αντιοξειδωτικά συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης, και διαφορετικές ενώσεις αρωμάτων ανθέων.

Τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στην κοιλάδα Uco και στην υποπεριοχή Gualtallary στο Tupungato που βρίσκεται σε υψηλό υψόμετρο, όπου τα αναλυθέντα αμπελοτεμάχια παρήγαγαν υψηλότερες συγκεντρώσεις βασικών ανθοκυανών του σταφυλιού και ταννινών από τα γίγαρτα.

Περίπου το 50% των αμπελοτεμαχίων μελέτης ανήκουν στην Bodega Catena Zapata και το υπόλοιπο στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται. «Οι οινοποιοί σε όλο τον κόσμο θα σας πουν ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα terroirs τους », λέει η Dr. Laura Catena, διευθύνουσα σύμβουλος του οικογενειακού κτήματος, η οποία ίδρυσε το Ινστιτούτο Catena το 1995 για την προώθηση της ποιότητας του κρασιού στην Αργεντινή.

Η Catena Zapata ήταν το πρώτο οινοποιείο που ιδρύθηκε στο Gualtallary το 1992. Ο αμπελώνας «Adrianna» βρίσκεται στα 1.450 μέτρα, μεγάλο δηλαδή υψόμετρο που αποτελεί και το όριο ωρίμανσης του Malbec. Μέχρι το 2002, η «Adrianna» ήταν η πηγή του πιο φινετσάτου φρούτου του οινοποιείου.

Επισημαίνοντας ότι η μελέτη είναι αποτέλεσμα 20 ετών έρευνας που εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό ο διευθυντής οινοποιίας Alejandro Vigil, ο οποίος ήρθε στην εταιρεία Catena το 2007 ως επιστήμονας εδάφους, η Laura Catena προσθέτει: «Μέχρι τώρα, δεν γνωρίζαμε πραγματικά αν το Malbec είχε τη δυνατότητα να μεταδώσει το terroir σε αυτόν τον βαθμό».

 

Πηγή deborahparkerwong.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...