Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

To Godello ως μια νέα, δυναμική τάση για τους οινόφιλους

Πρόκειται για μια λευκή ποικιλία σταφυλής της Ισπανίας, που έχει παρουσιάσει μεγάλη άνοδο τόσο στον κατάλογο των καταναλωτικών προτιμήσεων, όσο και στις βαθμολογίες που σημειώνουν οι ετικέτες του σε κριτικές.

Με την κύρια έδρα του να φύεται στη Γαλικία της Ισπανίας, το Godello εμφανίζει κάποια χαρακτηριστικά που μαγνητίζουν τους καταναλωτές: ένταση, δυναμικότητα, μεταλλικότητα αλλά και μεγάλη ικανότητα παλαίωσης.
Το γεμάτο σώμα και οι υψηλές τιμές αλκοολικών βαθμών για λευκή ποικιλία, συμβάλλουν στην δημιουργία  ενός οίνου, που ακόμη και αν η ζύμωσή του λάβει χώρα στο βαρέλι, κρύβει προδιαγραφές για ολοκληρωμένα, οινικά διαμάντια.
Το Godello συναντάται σε αρκετές περιοχές της Γαλικίας, όπως Monterrei, Ribeiro και Ribeira Sacra, με τις εκτάσεις του Valdeorras να δίνουν το συνιάλο της επιτυχίας των μονοποικιλιακών και όχι μόνο  ετικετών. Ωστόσο δεν λείπει και από τους αμπελώνες της γειτονικής Πορτογαλίας, συμμετέχοντας ακόμη και στα κρασιά του Πόρτο και της κοιλάδας του Douro.
Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της αναφερόμενης ποικιλίας ολοένα και αυξάνονται, ξεπερνώντας τα 1000 εκτάρια γης μόνο στην Γαλικία. Το κύριο και πιο αποδοτικό ποιοτικά σύστημα διαμόρφωσης των πρέμνων, φαίνεται να είναι το guyot.
Έχοντας ευαισθησία στη μούχλα και στο βοτρύτη προτιμά να αναπτύσεται σε εδάφη με καλή ικανότητα αποστράγγισης αλλά και ξηρό κλίμα. Το Valdeorras παρουσιάζει ξηρότερο κλίμα, με διαφορά, από το κλίμα της δυτικής Γαλικίας, γεγονός που το ανακυρήσσει αυτομάτως ιδανικότερη συνθήκη καλλιέργειας του Godello.
Τα καλοσχηματισμένα τσαμπιά των πρέμνων, με τις ράγες, στρυμωγμένες μεταξύ τους και σχετικά μικρές, δίνουν τα κατάλληλα αρώματα, δημιουργώντας εύφορο έδαφος για κρασιά ποιότητας. Άλλωτε μεταλλικότα, ορυκτόκυτα και πιο αυστηρό ύφος, άλλωτε ώριμα φρούτα και ξηροί καρποί, ανάλογα με την οινοποίηση, έχουν κυκλοφορήσει περιζήτητες και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες ετικέτες.

Godello
Η ποικιλία αυτή αποτελεί την πιο σημαντική από τις λευκές ώστε ένας οίνος να θεωρηθεί DO Valdeorras (Galicia) και DO Bierzo (Castilla y Leon). Άλλες ποικιλίες που μπορούν να συνδυαστούν και συμμετέχουν επίσης στην ονομασία προέλευσης είναι το albariño, η treixadura και h Loureira.

(αριστερά: DO Valdeorras, Δεξιά: DO Bierzo)

Μερικά αξιοσημείωτα πραδείγματα value for money ετικετών , σύμφωνα με τις κριτικές είναι:

1) Rafael Palacios – Louro 2020 (Valdeorras, 13,5% vol)
2) Cesar  Marques – La Salvation 2018 (Bierzo, 13,5% vol)
3) Avancia 2020 (Valdeorras, 14,0% vol)
4) Dominio do Bibei Lapola 2019 (Ribeira Sacra, 13,5% vol)
5) Dominio de Tares – Godello Fermentado en Barrica 2018 (Bierzo, 13,0% vol)

ΠΗΓΗ:
-wine-searcher.com
-Foods and Wines from Spain

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι θα σηκώσει αυλαία η πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της χρονιάς. 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...