Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

To Godello ως μια νέα, δυναμική τάση για τους οινόφιλους

Πρόκειται για μια λευκή ποικιλία σταφυλής της Ισπανίας, που έχει παρουσιάσει μεγάλη άνοδο τόσο στον κατάλογο των καταναλωτικών προτιμήσεων, όσο και στις βαθμολογίες που σημειώνουν οι ετικέτες του σε κριτικές.

Με την κύρια έδρα του να φύεται στη Γαλικία της Ισπανίας, το Godello εμφανίζει κάποια χαρακτηριστικά που μαγνητίζουν τους καταναλωτές: ένταση, δυναμικότητα, μεταλλικότητα αλλά και μεγάλη ικανότητα παλαίωσης.
Το γεμάτο σώμα και οι υψηλές τιμές αλκοολικών βαθμών για λευκή ποικιλία, συμβάλλουν στην δημιουργία  ενός οίνου, που ακόμη και αν η ζύμωσή του λάβει χώρα στο βαρέλι, κρύβει προδιαγραφές για ολοκληρωμένα, οινικά διαμάντια.
Το Godello συναντάται σε αρκετές περιοχές της Γαλικίας, όπως Monterrei, Ribeiro και Ribeira Sacra, με τις εκτάσεις του Valdeorras να δίνουν το συνιάλο της επιτυχίας των μονοποικιλιακών και όχι μόνο  ετικετών. Ωστόσο δεν λείπει και από τους αμπελώνες της γειτονικής Πορτογαλίας, συμμετέχοντας ακόμη και στα κρασιά του Πόρτο και της κοιλάδας του Douro.
Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της αναφερόμενης ποικιλίας ολοένα και αυξάνονται, ξεπερνώντας τα 1000 εκτάρια γης μόνο στην Γαλικία. Το κύριο και πιο αποδοτικό ποιοτικά σύστημα διαμόρφωσης των πρέμνων, φαίνεται να είναι το guyot.
Έχοντας ευαισθησία στη μούχλα και στο βοτρύτη προτιμά να αναπτύσεται σε εδάφη με καλή ικανότητα αποστράγγισης αλλά και ξηρό κλίμα. Το Valdeorras παρουσιάζει ξηρότερο κλίμα, με διαφορά, από το κλίμα της δυτικής Γαλικίας, γεγονός που το ανακυρήσσει αυτομάτως ιδανικότερη συνθήκη καλλιέργειας του Godello.
Τα καλοσχηματισμένα τσαμπιά των πρέμνων, με τις ράγες, στρυμωγμένες μεταξύ τους και σχετικά μικρές, δίνουν τα κατάλληλα αρώματα, δημιουργώντας εύφορο έδαφος για κρασιά ποιότητας. Άλλωτε μεταλλικότα, ορυκτόκυτα και πιο αυστηρό ύφος, άλλωτε ώριμα φρούτα και ξηροί καρποί, ανάλογα με την οινοποίηση, έχουν κυκλοφορήσει περιζήτητες και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες ετικέτες.

Godello
Η ποικιλία αυτή αποτελεί την πιο σημαντική από τις λευκές ώστε ένας οίνος να θεωρηθεί DO Valdeorras (Galicia) και DO Bierzo (Castilla y Leon). Άλλες ποικιλίες που μπορούν να συνδυαστούν και συμμετέχουν επίσης στην ονομασία προέλευσης είναι το albariño, η treixadura και h Loureira.

(αριστερά: DO Valdeorras, Δεξιά: DO Bierzo)

Μερικά αξιοσημείωτα πραδείγματα value for money ετικετών , σύμφωνα με τις κριτικές είναι:

1) Rafael Palacios – Louro 2020 (Valdeorras, 13,5% vol)
2) Cesar  Marques – La Salvation 2018 (Bierzo, 13,5% vol)
3) Avancia 2020 (Valdeorras, 14,0% vol)
4) Dominio do Bibei Lapola 2019 (Ribeira Sacra, 13,5% vol)
5) Dominio de Tares – Godello Fermentado en Barrica 2018 (Bierzo, 13,0% vol)

ΠΗΓΗ:
-wine-searcher.com
-Foods and Wines from Spain

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την προηγμένη σειρά ρομπότ R4 που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αμπελώνες και οπωρώνες παρουσίασε στην κορυφαία έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, Agritechnica, στο Ανόβερο η New...

REPORTS

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π2-58.5 «Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες» στο πλαίσιο του...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της ΚΕΟΣΟΕ, με σκοπό την ανάδειξη του διαχρονικού έργου της, προγραμματίζει να διοργανώσει, η τελευταία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...